Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, posiadam X5 E70 3,0 2007 rok, nie serwisuję autka w ASO tylko w zaprzyjaźnionym warsztacie- mam pytanko przy jakim przebiegu co ile km powinno sie wymieniać olej w skrzyni automat i w moście, mój samochodzik ma 120 tyś przebiegu i jeszcze nigdy nie wymieniałam nic oprócz klocków i oleju w silniku. Proszę o pomoc.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
to są oleje dożywotnie. można je jedynie dolać jak np wymieniasz uszczelnienie w przednim lub tylnym moście to musisz wtedy olej spuścić a potem nalać nowy :) automat 9.5 l a do mostu około 1.2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
to są oleje dożywotnie

Bzdura. Wymieniaj olej jak najszybciej! Jeśli chcesz czerpać przyjemność z jazdy automatem i żeby był bezawaryjny, nie szarpał i nie przechodził w tryb awaryjny to zadbaj o niego. Wymień olej i przez następne 100 tys km nie spotka Cię żadna przykra niespodzianka. Jeśli nie wymienisz oleju to masz duże szanse, że nie w tych ale w kolejnych 100 tys km może zacząć coś się dziać ze skrzynią.

Poczytaj sobie na forum w serii 5 e39 o ASB. Sam zobaczysz, że Ci co wymieniają olej systematycznie co 60-100 tys km nie mają problemów ze skrzynią, a Ci którzy twierdzą, że olej jest dożywotni mają duże problemu i kosztowne naprawy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

słuchajcie olej to nie perpetum mobile traci włściwośći smarne tzn możliwość utworzenia filmu olejowego (cieńskiej warstwy ) pomiędzy elementami pracującymi tj przekłądnie w autmacie np traci lepkość robi się żadki , bądź gęsty -żadko zanieczyszczenia mechaniczne z tytuły zużycia zębatek i właściwości myjące , oleje każde należy zmieniaćja proponuję jako fachowiec robić to zawsze częściej -szybciej niż kąża , gdy będzie za późno na zmianę może być za późno już na inne rzeczy czysty świerzy olej zawsze musi być :)

pozdrawiam

Opublikowano
włącze sie do tematu mianowicie dzwoniłem do trzech autoryzowanych serwisów bmw w warszawie poznaniu i łodzi i co sie dowiedziałem że oleju sie nie zmnienia...tylko sie kontroluje i wrazie potrzeby uzupełnia... sam jestem posiadaczem e70 i również oleju nie zmieniałem od nowosci jest już 80 tyś km i teraz dylemat...złoże również zapytanie do bmw polska i ciekawe co oni odpowiedzą...
Opublikowano
witam mam mały problem mianowicie automat mi szarpie przy zmianie z 1 na 2 bieg nie jest to szarpanie mocne ale wyczuwalne wystepujace tylko przy zimnym silniku po rozgrzaniu sie wszystko jest oki 2007r przebieg 90tyś fabryczny olej w automacie wymiana oleju może pomóc????prosze o rade...z góry dziekuje
Opublikowano
witam mam mały problem mianowicie automat mi szarpie przy zmianie z 1 na 2 bieg nie jest to szarpanie mocne ale wyczuwalne wystepujace tylko przy zimnym silniku po rozgrzaniu sie wszystko jest oki 2007r przebieg 90tyś fabryczny olej w automacie wymiana oleju może pomóc????prosze o rade...z góry dziekuje

wysłałem również zapytanie do BMW POLSKA odnosnie wymiany oleju w skrzyni biegów oto odpowiedź:

Szanowny Panie,

Uprzejmie informujemy, iż nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Pozdrawiam

Pozdrawiamy

BMW Polska

Opublikowano
Co prawda nie bmw x5 ale w Toyocie Land Cruiser wg. instrukcji obsługi i książki serwisowej olej w moście przednim i tylnim mam wymieniać co 2 lata albo 30 000km w zależności co pierwsze. Olej w specyfikacji 80W90. Olej ww mechanicznej skrzyni biegów wymieniamy co 4lata/60tys km, cytuję za książką serwisową:"płyn w automatycznej skrzyni biegów co 4 lata/60tys km"
Opublikowano
J mialem problem z szarpanie przy zmianie biegow w XC 90 przy przebiegu 35000 km, pomogla wlasnie wymiana oleju, wiec ze swojej strony polecam ten zabieg, co do stanowiska BMW..jak rozumiem oni tej wymiany nie sfinansuja, podobnie podeszlo Volvo.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

też mam dylemat wymieniać czy nie olej w skrzyni i w moście?

przebieg 85000

na razie jest wszystko OK

może ktoś wie ile oleju wchodzi do skrzyni i mostu w e70 3.0D

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak długo będziesz jezdził danym egzemplarzem.

Jak nie zamierzasz zmieniać auta szybko,to przy przebiegu 85 tys. można wymienić olej w skrzyni biegów,w moście sprzawdz i ewentualnie dolej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mercedes się już przestawił jakiś czas temu i nawet w książkach serwisowych jest punkt od wymiany oleju w automatach(np w nowych ml-ach). Tylko czy ktoś wie czy ASO mimo, że nie widzi potrzeby robi takie wymiany czy nie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niektore ASO robia, nie wiem teraz ktore - ale i tak lepiej to zrobic w warsztacie, ktory na codzien sie zajmuje takimi sprawami (taniej i pewniej, ze podczas / po operacji pacjent nie umrze)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam pytanie co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej. Czy przy wymianie oleju wymienia się także jakieś filtry?? Jeśli tak to jakie dokładnie??
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich!

Właśnie wymieniłem olej w skrzyni biegów w mojej X5 4,8i

Zalecono to wykonać w ASO przy przebiegu ok160000km (Auto Premium w Świlczy)

Koszty: Olej-515 zł

Miska olejowa z filtrem- 815 zł

Uszczelka- 6,01 zł

Robocizna - 564 zł

Warto wymienić olej,skrzynia inaczej pracuje.Polecam!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Troche późno wymieniłeś olej, ale lepiej późno niż wcale. Chyba, że to była kolejna wymiana to zwracam honor. Generalnie zaleca sie wymianę oleju w skrzyni automatycznej co 60 tyś km. Koszty w każdym ASO na podobnym poziomie jak podałeś. Dla jasności, bo nie wszyscy są tego świadomi. Podczas wymiany oleju w skrzyni biegów nie jest wymieniany cały olej, a gdzieś koło połowy. Wchodzi gdzies między 4 a 5 litrów oleju. Pojemność całej skrzyni to około 9 litrów.
Opublikowano
Z tą wymianą co 60tys. to zalałeś wody. Co 160tys tak zaleca ZF producent skrzyni. Koszty w ASO jak to w każdym ASO astronomiczne. Można spokojnie kupć cały komplet olej(10l) + filr + tuleja(której jak piszesz w ASO nie wymienili, a to duży błąd) za 700zł.
Opublikowano
Ze skrajności w skrajność. Jak czytam o wymianie oleju w skrzyniach ZF to nigdzie sie nie spotkałem co 160 tyś km. Średnio co 80-100 tyś km. Czy to bmw, czy vag, czy volvo, czy jaguar
Opublikowano

To nie popadanie w skrajności, tylko zalecenia w ASO ( po160000km) ja tego sam sobie nie wymyśliłem. Zmienili zdanie.

Wcześniej, rok temu jak pytałem, w ASO twierdzili że oleju się nie wymienia.A tulei nie wymienili. Dlaczego to wielki błąd?

Opublikowano

BMW w X5 przwiduje wymianę oleju przy 150 tyś. chyba że skrznia szarpie lub nie równo pracuje wtedy zalecaja wcześniejszą wymianę oleju.

Wymienia się wtedy olej, filtr i pare drobnych rzeczy z osprzętu plus nowe programowanie.

Takie info dostałem od kolegi który pracuje w bmw w Niemczech.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy ktoś wie ile oleju wchodzi do skrzyni manualnej w 330xd ?
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg