Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jaki olej mam zalac do mojej zetki z silnikiem 2.8 z podwojnym vanosem,rok produkcji po vinie 99 na innych stronach i w piapierach 00'

jaki olej,jaka ilosc do silnika

jaki olej,jaka ilosc do skrzyni biegow automat wersja GM A4S270R/310R

jesli ktos cos wie na ten temat prosze o odpowiedz !!!pozdrawiam Zetkowiczow i reszte sekty:)

Opublikowano

jesli chodzi o marke i parametry to tyle ile uzytkownikow tyle opinii. Najlepiej zadzwon albo przejedz sie do serwisu lub zadzwon do BMW Polska i popros o dokladna specyfikacje oleju ktory producent zaleca stosowac w tym konkretnym silniku. Popros o podanie lepkosci np 10W40, 15W40, 5W50 jak rowniez norme jakosci wg API lub ACEA ktora ten olej powinien spelniac np SL, SJ, SH. Producent przy konstruowaniu silnika zaklada jakie parametry powinien spelniac olej podczas ekspolatacji tego silnika. Majac ta konkretna informacje poszukaj na rynku oleju spelniajacego te parametry oraz klase jakosci (lub wyzsza) wsrod oferty renomowanych producentow. Nie bede ci nic pisal o markach bo jedni za Castrola dali by sie pokroic, inni za Motula, jeszcze inni za Shell, Texaco, Mobil, Elf, Agip, Repsol, Total, Lotos i mase innych wynalazkow. Jesli chodzi o ilosc to z tego co pamietam pojemnosc miski olejowej oraz filtra to ok 6,5 l.

A tak na marginesie to na tym forum byla juz tysiace razy poruszana sprawa olejow silnikowych i wg mnie za takie posty powinien byc BAN :evil: pozdr

Opublikowano

na stronie producentow olejow masz dane jakiej klasy olej jest zalecany i ile go wchodzi do danego silnika. Np. na stronie castrola napewno to jest.

Ja do tego samego silnika co Ty masz leje Valvoline VR1 5W-50 . I jestem bardzo zadowolony.

pozdr.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]