Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos ma pomysł ja polepszyć muzyke z radia w touringu. juz mam jej dosc trzeszczy pierdzi jak tylko dam głosniej. wszystkie glosniki mam oryginalne a radio zwykły kaseciak. Interesuje mnie tylko wymiana głosników. czy ktos juz przerabiał to i ma jakies doswiadczenia ? jakie glosniki wsadzić aby polepszyc brzmienie? nie chodzi mi o jakies cuda ale zeby było normlnie.

dodam ze 4 glosniki sa 16 cm duże i dwa twitery.

czy warto kupowac nowe glosniki ? polepszy to coś ? czy odpuscic temat jezeli njie da sie nic zmienic bez wymiany radia, instalcji czy dodatkowych wzmacniaczy czy zwrotnic?

prosze o porade jakie głosniki się sprawdzą ?

Opublikowano

Też noszę się z zamiarem ulepszenia czegoś w moim nowym bmw :) zrobiłem wywiad i wynika z niego że to dobre rozwiązanie :

http://audio-system.net.pl/?radion-165-e46,80

dedykowane w oryginalne miejsce koło 700 zł

może ktoś to ma u siebie ?? pytam bo firmy od CA mówią że to dobre rozwiązanie i daje widoczną poprawę ?

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Wymiana głośników nie wiele ci da przy obecniej końcówce 4 x 20w taka jest charakterystyka pierdzi nie dlatego że głośniki nie dają rady tylko dlatego że końcówka mocy pracuje w zakresach zniekrztałcających drzwięk
Opublikowano

A wymiana radia na Business BMW ( aktualnie mam reverse) cos pomoże? nie mowie o CD bo ono kosztuje pińcet. tylko tez o kaseciaku ale business.

jest różnica w radiach business kaseciak i reverse kaseciak? mam na myśli końcówke mocy i podłaczenia?

Opublikowano
A wymiana radia na Business BMW ( aktualnie mam reverse) cos pomoże? nie mowie o CD bo ono kosztuje pińcet. tylko tez o kaseciaku ale business.

jest różnica w radiach business kaseciak i reverse kaseciak? mam na myśli końcówke mocy i podłaczenia?

Nie ma żadnej może być inne wejście na antene

Opublikowano

jeśli można się przyłączyć...

Też myślałem nad poprawieniem audio u siebie, wymiana radia odpada, pozostaje wymiana głośników lub/i ... no właśnie co proponujecie? U mnie jest "609 NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL". Wydaje mi się że przód w miarę sobie radzi, tył kicha, a niby te same głośniki. Aaaa dość ważna kwestia nie oczekuje jakości audiofilskiej, no i budżet nie bez ograniczeń (1tys.zł.).

Opublikowano
No cóż w miarę dobry wzmacniacz np 5 kanałowy jakiś sub lub bez wtedy wzamk styknie 4 kanały , 4 zwrotnice ( 2 z przodu -3 kanały, dwa z tyłu 1 kanał ) . Do tego dobre syczki te oryginalne to tragedia i można nawet zostawić oryginalne głośniki . Myśl że 500 zł można się spokojnie zmieścić nie trzeba wydawać majątku a i tak będzie lepiej grało niż psełdo profesjonalny zestaw HK
Opublikowano

Z subem chyba odpada, czasem jade z klatką na psa :P

jestem totalnym laikiem w te klocki, możesz coś konkretnego zaproponować zgodnie z Twoją sugestią?

aaa, mógłbyś przetłumaczyć

4 zwrotnice ( 2 z przodu -3 kanały, dwa z tyłu 1 kanał )

dzięki

Opublikowano
Z subem chyba odpada, czasem jade z klatką na psa :P

jestem totalnym laikiem w te klocki, możesz coś konkretnego zaproponować zgodnie z Twoją sugestią?

aaa, mógłbyś przetłumaczyć

4 zwrotnice ( 2 z przodu -3 kanały, dwa z tyłu 1 kanał )

dzięki

masz teraz 3 głosnik z przodu na każdej ze storn wysoko tonowy syczek jedne sredni i trochewiekszy nisko tonowy tu wsadzasz zwrotnice 3 kanałową

po to żeby nieszedł sygnał równocześnie na wszytkie głośniki ( z tąd zresztą tak słyszalne zakłócenia głośnik tak połaczone praktycznie cały czas pracują na zwarciu ). Powinny być orginalne zwrotnice przy każdym głośniku ja akurat nie miałem a głośniki oryginalne turbo wypas HK :shnice :

W każdym razie zacznij od tego na przednie drzwi 3 kanałowe zwrotnice na tył masz po jednym głośniku na stronę wiec jedno kanałową zwrotnice .

W drzwiach tylnich są głośniki spiete z przodem wiec jak by zagłośno grały trzeb dobrać jakiś kondensator . Generalnie ktoś to ma lutownice i troche orjętację w audio za dobrą flaszkę ci to zrobi . Jak ci nie wystarczy lub efekt będzie słaby dożucić do tego jakikolwiek wzamcniacz 4 kanałowy.

Co do suba nie musi być jakaś olbrzymia tuba fajnym rozwiązanie jest w 7 są dwa suby pod przednimi fotelami np

http://www.allegro.pl/item1020686575_glosniki_bmw_e60_61.html

myśle że do e46 wejdą na pewno

powodzenia :cool2:

ja psa woże na siedzeniu :8)

Opublikowano

ORLIK dzięki za pomoc

u mnie jest trochę inaczej, nie mam ani HiFi, ani HK, tylko stereo ...

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AP71&mospid=47665&hg=65&fg=20

w drzwiach przednich jeden szerokopasmowy 50-10000HZ głośnik oraz wysokotonowy,

w tylnich nic,

w bagażniku po jednym na stronę szerokopasmowy 50-10000HZ

Na tych zwrotnicach zapewne coś będzie pisało o montażu? Nie wiem czy kogoś znajdę, komu by się chciało w to bawić ze mną...

Ten wzmacniacz to dobiera sie do głośników (w moim przypadku - nie zmieniamy głośników)? Jeśli tak to ma chyba znaczenie jaki się wzmacniacz kupi żeby to optymalnie zagrało?

Ja woże w klatce bo to owczarek niem. czasem niesympatyczny... :wink:

Opublikowano

hmm faktycznie ubogo niestety będziesz musiał kupić głośniki jak nie ma kto ci to zrobić to wpadnij kiedyś do krakowa

to ci pomogę

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ORLIK dzięki za pomoc

u mnie jest trochę inaczej, nie mam ani HiFi, ani HK, tylko stereo ...

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AP71&mospid=47665&hg=65&fg=20

w drzwiach przednich jeden szerokopasmowy 50-10000HZ głośnik oraz wysokotonowy,

w tylnich nic,

w bagażniku po jednym na stronę szerokopasmowy 50-10000HZ

Na tych zwrotnicach zapewne coś będzie pisało o montażu? Nie wiem czy kogoś znajdę, komu by się chciało w to bawić ze mną...

Ten wzmacniacz to dobiera sie do głośników (w moim przypadku - nie zmieniamy głośników)? Jeśli tak to ma chyba znaczenie jaki się wzmacniacz kupi żeby to optymalnie zagrało?

Ja woże w klatce bo to owczarek niem. czasem niesympatyczny... :wink:

Witam dołącze sie do tematu bo również mam taki sam zestaw grający jak kolega, i też się zastanawiam nad zmianą, u mnie mam wrażenie że lewa strona nie gra jak słucham ciszej muzyki jak przygłośnię to wtedu załącza się lewa strona, kolego orlik czy to może być wina tunera BM 54 bo taki mam? Oprócz tego navi mk4 16:9 i jeśli chodzi o dźwięk to strasznie ubogo. Mam prośbe możesz podać jakieś dobre rozwiązanie tego problemu. Z góry wielkie dzięki.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D