Skocz do zawartości

318i -springi - sportowe dostosowanie podwozia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki mam ogromną prośbę - do tych, którzy mają sportowe dostosowania podwozia w sedanie. Sprawdzcie jakiego koloru macie paski na sprężynach. ja mam z przodu z zielonym (chyba powinny być z czerwonym). z tyłu mam z 2 żółtymi (miałem bo popękały) Auto fajnie stało - nisko, no ale te popękane z tyłu miały 20 cm. Założyłem używki z 2 paskami żółtymi (23 cm) i auto wg mnie nie bardzo wygląda - tył poszedł znacznie do góry (aha na stabilizatorze tylnym mam żółty pasek).

Teraz mam dylemat - za niskie springi z przodu, czy za wysokie bądź za twarde z tyłu. Dodam że na równym, krawędź progu z tyłu jest trochę wyżej niż z przodu, różnice między kołem a błotnikiem z przodu i z tyłu są jednakowe.

Dajcie znać jak jest u was.

Opublikowano

Skorupek dokładnie S226A. z góry dzięks - może ktoś jeszcze?

Grzesiek - czytam, ale w tej angielskiej też co auto to inaczej. tam zresztą same większe silniki, a ja mam 1.9, i z trzema paskami na oczy jeszcze nie widziałem. ale poczytam. dzięks.

z tymi springami w e46 to chyba nie ma fachury, który wyjasniłby o co chodzi z tymi paskami.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
musisz pytac uzytkowników tego samego rodzaju silnika i nie wiem czy tez podwozia. Tez mam sportowe dostosowanie podwozia i mam białe paski na tylnych sprężynach

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
dlatego wskazałem na 318i sedan. :) ze sportowym dostosowaniem podwozia. może jeszcze rok 1998. chyba ciężko bedzie znaleźć taką z ori zawieszeniem.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Grzesiek - czytam, ale w tej angielskiej też co auto to inaczej. tam zresztą same większe silniki, a ja mam 1.9, i z trzema paskami na oczy jeszcze nie widziałem. ale poczytam. dzięks.

z tymi springami w e46 to chyba nie ma fachury, który wyjasniłby o co chodzi z tymi paskami.

Wiesz, oficjalna wersja BMW PL mówi, że paski nie mają znaczenia ;) i są to tylko stare metody znakowania do magazynowania (serio dostałem kiedyś taką odpowiedź, jak próbowałem to wyjaśnić).

Rodzaj sprężyny (jej numer) zależy od rodzaju zawieszenia, silnika i wyposażenia auta.

Wejdź w ETK i zobacz ile masz do wyklikania przy szukaniu sprężyny...

Ważny jest numer sprężyny, nie kolory pasków.

Zasugeruj się tym linkiem z E46fanatics - do ogólnego pojęcia jest jak najbardziej OK. Choć faktycznie nie zwróciłem uwagi, że tam pewnie będą w większości z dużymi silnikami...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

widzisz też spotkałem sie z opinią że paski to tylko, żeby na osi były te same springi. ale - na kielichu z przodu mam czerwoną kropkę, na stabilizatorze z tyłu żółty pasek :?: patrzyłem w etk że tak jak piszesz, ale na springach nie ma numerów - na używkach ich nie znajdziesz, bo na zwoju są papierowe karteczki z numerem, które czas zabiera :D . ale miałem kiedyś kupione używki ori w brązowym paskiem? i były wyższe o 3 cm od moich. to była dopiero lipa, mechany aż mi tyleje z wahacza wyrwali i jeszcze mówili,że teraz to ekstra stoi :mad2:

Mógłbym dobrać ori ale cena około 300 zł za sztukę to masakra. A z zamienników trudno dobrać (pytałem kilku sprzedawców jakie do sportowego dostosowania podwozia, to karpik był tylko) tym bardziej że może się okazać, że albo będzie za nisko, albo za wysoko.

Z tym składowaniem to może mieć sens.

Zadając tu pytanie, mam nadzieję, że uda mi się ustalić czy ktoś z podobnym zestawem (bo nie sądzę aby zmieniarka CD aż taki miała wpływ na sprężyny, w etka jest co prawda w wyborze) ma springi np. z 2 żółtymi paskami, albo jednym, albo jakimś innym.

Oglądając zdjęcia różnych e46 zauważyłem że najczęściej krawędź pomiędzy drzwiami a progiem idzie po linii przez środek znaczka na tylnym kole, u mnie tak teraz nie jest, krawędź ta jest powyżej. Ale nie wiem czy to dobry wyznacznik.

przydałoby się tak jak angole zrobić taką listę - jakie wyposażenie i jakie springi kto ma, wg kryteriów z ETK. choć czy jest sens, może i nie, bo i tak większość kupuje zamienniki.

Tak sobie myślę, że jest to logiczne z tym składowaniem - ale w takim wypadku konkretny kolor paska odpowiada jakiejs charakterystyce sprężyny i jej przeznaczeniu. tyle że kombinacji jest wiele, trzy paski, dwa paski zielone, dwa:jeden zielony, drugi czerwony itp.

czytajac u angoli dochodzę do wniosku że większe silniki na ogół maja 3 paski, ale nie jest to reguła

• Członkowie klubu
Opublikowano

Serio na sprężynie nie ma wybitego numeru?

Na eibach'u kiedyś miałem wybite, nie zwróciłem uwagi na ori...

Ale teraz będę miał okazję sprawdzić :mad2: właśnie pękła mi sprężyna z tyłu w E36... :mad2:

przydałoby się tak jak angole zrobić taką listę - jakie wyposażenie i jakie springi kto ma, wg kryteriów z ETK. choć czy jest sens, może i nie, bo i tak większość kupuje zamienniki.

jak masz ochotę pociągnąć temat - załóż wątek i niech się ludzie wpisują; jak ogarniesz na tyle, żeby było jakimś wyznacznikiem, to przykleimy wątek ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ale teraz będę miał okazję sprawdzić :mad2: właśnie pękła mi sprężyna z tyłu w E36... :mad2:

jak masz ochotę pociągnąć temat - załóż wątek i niech się ludzie wpisują; jak ogarniesz na tyle, żeby było jakimś wyznacznikiem, to przykleimy wątek ;)

Ja w e36 mam numer sprezyny a co do takiego spisu wyposazenia to jest taki temat "VIN-prosba o rozkodowanie" Tam widac jakie kto ma wyposazenie i jaki zawias :lol:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
co do takiego spisu wyposazenia to jest taki temat "VIN-prosba o rozkodowanie" Tam widac jakie kto ma wyposazenie i jaki zawias :lol:

Ale nie ma w nim jakie kto ma sprężyny, a o to się tu rozchodzi.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

1. na ori springach do e46 nie ma, kiedyś widziałem jedną z przyklejonym papierkiem na zwoju, tam był numer. zresztą na real oem też nie ma numeru sprężyny tylko pojawia się napis że sprężyna w zależności od wyposażenia.

2. ok. myślę że założę tamat, oby cieszył się powodzeniem. mam nadzieję że nie tylko ja mam takie dylematy ze sprężynami i brakiem hajcu.

Tak na marginesie próbuję zczytać numery przednich amorów i coś mi się niezgadza z tym co powinno być na real oem. wyłapałem końcówkę numeru i do niczego nie pasuje. ma znaczek BMW, zaczyna się od 31.31 i kończy na 9563 i takiego numeru nie znalazłem w kilku betkach. poza tym na kilichu mam czerwoną kropkę (myślę że ma ona związek z zawieszeniem przednim i sprężyną) a sprężyna ma zielony pasek. Więc coś mi wygląda że niemiaszek coś zchałturzył.

Tym nie mniej przód wygląda nieźle, ale ten tył - no nie przeboleję. przyzwyczaiłem się do tych moich "skróconych" i teraz nawet jeśli jest dobrze (ale chyba nie) to nie mogę na moją beatę patrzeć.

Opublikowano

Kod typu AL71

Typ 320D (EUR)

Typoszereg E E46 (4)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M47

Pojemność skokowa 2.00

Moc 100

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor STAHLBLAU METALLIC (372)

Tapicerka STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)

Data prod. 1998-10-22

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS Sportowe dostosowanie podwozia

S235A TRAILER-HITCH WITH REMOVABLE HEAD Hak holowniczy ze zdejmowaną głowicą

S256A SPORT-/MF-STEERING WHEEL/CRUISE CONTROL Kierownica sport./MFL/regul. prędk.

S273A LT/ALY WHEELS STAR SPOKE 43 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 43

S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-DAZZLE Lusterko wewn. przyciemniane autom.

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S465A THROUGH-LOAD SYSTEM System załadunku

S473A ARMREST, FRONT Podłokietnik przedni

S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna

S550A ON-BOARD COMPUTER Komputer pokładowy

S662A RADIO BMW BUSINESS CD Radio BMW Business CD

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S305A REMOTE CONTROL FOR CENTRAL LOCKING Pilot do zamka centralnego

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

S832A BATTERY IN LUGGAGE COMPARTMENT akumulator w bagażniku

Opublikowano

wypas masz jak na e46 niezły (u mnie w porównaniu bigul, masz wszystko to co ja i nawet więcej :lol:

- zastanawiam się czy aku w bagażniku ma wpływ na sprężyny, ja mam aku z przodu. Jak stoi twoja betka? Równo po krawędzi progu?

Założyłem wątek odnośnie sprężyn w e46, zapraszam do umieszczenia tam danych auta - jeszcze go dopracuję o dane które są potrzebne (nie aż tak dokładne jak tu podałeś)

Opublikowano

hm nie wiem czy ma wpływ akumlator. Poczekamy na odpowiedzi w 2 temacie. Może za jakiś czas sie nam coś wyklaruje :) Ja tam nie będe wpisywał bo nie wiem jakie mam z przodu te spręzyny.

A co do wyposażenia to... co to kurde jest S465A THROUGH-LOAD SYSTEM System załadunku :mrgreen: ? Nie mam pojęcia :)

I teraz tak patrze, że nie ma webasto. Możliwe że ktoś dorabiał ?

Opublikowano

wpisz to co wiesz o swoich sprężynach. nawet bez przodu, bo jakoś temat stoi. :D . na kielichu tam gdzie jest vin, powinieneś mieć oznaczenie dla przedniego zawieszenia - kropka w kolorze. No a jak stoi twoja betka?

W mojej rozpisce też nie mam wszystkiego, inni mają to wymienione, a ja nie pomimo, że mam.