Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Padła turbina i katalizator jest zalany olejem - słyszałem, że można zamiast katalizatora wstawić strumiennicę. Ponoć strumiennica jest głosniejsza ale trochę podnosi moc silnika i wpływa na przedłużenie żywotności turbiny. jakie są wasze opinie? Pozdrawiam
Opublikowano
A co z sondą która sprawdza spaliny za katalizatorem?

Za katem jest sonda?? Ja wiem tylko o tej ZA turbo PRZED katem wstępnym. Poniżej schemat:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=18_0322&hg=18&fg=10

Pozdrawiam! Łuki

PS. i to też nie bardzo... cyt z realoem:

"# Części z rysunku nie wymienione na liście nie są zainstalowane w Twoim pojeździe"

Racja myślałem ze jak jest w benzynie to tym bardziej tez w dieslu.

Opublikowano
Na co zwrócić uwagę przy odebraniu samochodu po wymianie turbiny? Jak sprawdzić, że katalizator jest sprawny żeby turbina znowu nie padła? Ile może kosztować naprawa (naprawiam w Poznaniu)?
Opublikowano
DZIĘKUJĘ POSTUJĄCYM ZA PODPOWIEDZI. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZEROKOŚCI. MÓJ POSTOI W WARSZTACIE JESZCZE PRZEZ TYDZIEŃ :-(
Opublikowano
DZIĘKUJĘ POSTUJĄCYM ZA PODPOWIEDZI. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZEROKOŚCI. MÓJ POSTOI W WARSZTACIE JESZCZE PRZEZ TYDZIEŃ :-(

Tak to już jest z tymi dieselami, że trzeba je dopieszczać... ja za kpl wtrysków wyrzygałem 1500zł, elektrozawór turbo 150zł, termostat EGR 120zł, wycinka katów 200zł, i mnóstwo innych pierdół. Mam nadzieję, że po naprawie auta zagości uśmiech i będziesz zadowolony :cool2: Pozdrawiam! Łuki

Do mojej dołożyłem waż od wspomagania 380 (z założeniem 500), amortyzatory wahacze drążki stabilizatora, silentbloki 2200 (z założeniem 2600) czujnik ciśnienia doładowania 500 (z założeniem 700).Teraz turbina liczę, że zamknę się w 3000.Coś mam z zapalaniem podejrzewam brak komunikacji pomiędzy stacyjką komputerem a DSC co dzień problem z zapalaniem (elektryk pewnie powie mi z 1000). Poza tym nie działa mi przycisk na desce rozdzielczej ten od kasowania kilometrów (nie mogę wejść do kompa żeby np skasować service) pewnie coś z zegarem (300 zł) świeci się na desce poducha - pewnie mata pasażera pewnie z 200. poza tym czeka mnie wymiana poduszek pod silnikiem pewnie z 1000 zł więc co do uśmiechu kolego to raczej ciężko będzie. To mój pierwszy diesel i pewnie ostatni dołożyłem do niego duuuużo i końca nie widać, jeszcze nie miałem tak felernego auta jak coś jeszcze będzie nie halo to go sprzedam na części bo większość ma przejechane 10 tys.

Sprowadziłem go z Niemiec książka sprawdzona w serwisie nic się z nim nie działo po 10 tys. worek z naprawami się rozwiązał nie ma miesiąca żeby nie stał w warsztacie. czytałem że to dobra marka i udany model teraz zaczynam wątpić w ciągu niecałego roku jakbym policzył to co wydałem na auto i dołożyłem do niego to kupiłbym E 60. No wyżaliłem się a teraz pora do roboty trzeba zarobić na naprawę. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że na samochód wydaję więcej niż na prezenty dla żony hehe.

Opublikowano
Facet zmieniał mi czujnik ciśnienia, który kupił w salonie + policzył za podłączenie do kompa + założenie i tyle wyszło. trochę słabo mi się robi jak pomyślę ile mi powie za wymianę turbiny i czyszczenie układu?
Opublikowano

I masz 320d M47N to ja juz nie wiem co jest z tymi dieslami w BMW. W m47 problemy z moca i czasem pompa. Ale m47 N to non stop turbo, w m47 tak nie pada często.

Trochu zle ze sam sobie interfejsu nie sprawisz i zaoszczędzisz co nieco. Wymiana turbo to tez chyba nie taka skomplikowana operacja.

Opublikowano
Trochę nie mam możliwości samemu podłubać przy aucie więc mam takiego mechanika, który mi robi autko. Mam silnik M47N co tam jeszcze lubi paść oprucz turbiny (ostatnio często na żółto zapalało mi się od tak DSC nawet podczas jazdy - może jakiś komponent siada?).