Skocz do zawartości

330ci problem ze wspomaganiem, pompa nie wyje

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Dziś rano przy wyjeździe z garażu jak chciałem skręcić koła coś jak by szurneło, chrupło tak jak by coś o coś przytarło i przestało działać wspomaganie. Chciałem wjechać spowrotem, wyprostowałem koła, znowu pojawił się ten sam odgłos i wspomaganie wróciło. Sprawdziłem płyn, popatrzyłem pod samochód, nic nie ciekło. Wspomaganie działało. Pojechałem do firmy, po paru km jak musiałem ruszyć i skręcić kierownicą w miejscu poczułem że działa jakoś dziwnie. Pompa nie wydaje odgłosu wycia łożysk ale występuje efekt jak by coś ją blokowało. Im mocniej skręcam tym odgłos /dosyć niski w stylu dydydydydy/ bardziej się nasila i przenosi drgania na samochód. Ktoś ma jakieś koncepcje?

Pozdro.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, pojechałem do znajomego na warsztat, wjechałem na kanał, goście stwierdzili że to z pompy słychać ten dzwięk jak się kręci kierownicą. Odstawiłem auto, pogadałem jeszcze chwile i zebrałem się do domu. Po odpaleniu :shock: wszystko chodzi jak bym się ze złego snu obudził. Zrobiłem ze 30km i na razie wszystko bez zarzutu. Powiedział bym nawet, że wspomaganie chodzi ciszej niż wcześniej.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to jakiś śmieć w płynie który przytkał coś w hydraulice, kręcenie kierownicą prawo lewo na kanale spowodowało, że go przepchało. Zobaczymy co będzie jutro. Jak się ma sprawa z filtrowaniem płynu wspomagania, jest gdzieś jakieś sitko albo inny filtr który to wyłapie gdyby to faktycznie był jakiś paproch?

pozdro.

Opublikowano

Moze wymien olej wspomagania... Ja sie zastanawiam czy robic modyfikację skarpetową, bo troche mnie irytuje "spocony" zbiorniczek...

Opublikowano
Moze wymien olej wspomagania... Ja sie zastanawiam czy robic modyfikację skarpetową, bo troche mnie irytuje "spocony" zbiorniczek...

To jakiś żart? Przecież pod korkiem jest oring, ktory się wymienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak, patent ze skarpetą to tylko hamburgerożerca mógł wymysleć :duh:

Jakub, oring oringiem ale w korku jest też odpowietrznik znaczy dziurka. ;)

Opublikowano

Dokładnie, też miałem ciągle upierniczony zbiorniczek, wymieniłem oring za 6zł i czysto :wink: