Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam sie do zmiany orginalnego kaseciaka w moim e46 na radio CD. Moge przeznaczyc na ten cel max. 700zl.

Najchetniej wstawilbym orginalne Business CD Alpina w miejsce kasetowego. Zastanawia mnie jednak jakosc dzwieku z tego radia w porownaniu do konwencjonalnego radia Alpine o rozmiarze 1DIN, ktore moglbym kupic w wymienionym przedziale cenowym.

Prosilbym o jakies wypowiedzi i porady co do doboru radia.

pozdrawiam

Wojtek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez mialem kiedys ori kaseciaka i grał paskudnie, kupilem ramke i zwyklego ALPINE i z graniem było lepiej ale wizualnie porażka i po 2 miesiacach kupiłem Business CD wyprodukowanego przez blaupunkt, grał o niebo lepiej niz ori kaseciak i oczywisci ładnie wszystko sie komponowało + przyciemnianie wraz z zegarami + sterownie z kierownicy jesli ktos posiada. A jesli komus zalezy na podłączeniu wzmacniacza to wystarczy wyprowadzic z tyłu RCA. Aha i podobno ori Alpine jest lepsze od ori Blaupunkta.
Opublikowano
A jak wypada porownanie Alpina Business Cd z nie-BMW Alpina 1DIN? Jaki model miales?
Opublikowano

we wcześniejszej e46 miałem "kaseciaka" i wymieniłem po namyśle na business cd, przeważył wygląd wizualny ramki średnio mi się podobają ale to subiektywne odczucie.

od siebie mogę polecić "business", chyba że jesteś strasznym melomanem.

Opublikowano
Ja tak samo mam kaseciaka i ciagle sie zastanawiam co zrobic...heh szkoda mi wyrzucic tyle kasy na orginal bo wiem ze za te pieniadze mialbym konkretne inne radio...a znowu niechcialbym popsuc ladu skladu i estetyki wnetrza :( mam pytanko to o czym pisal ''guzior2'' chodzi o RCA to jest jakas przejsciówka czy co ???:)bo tez od razu bym myslal o subie..
Opublikowano
Długo rozważałem tę kwestię, tym bardziej, że buissnes cd gra dobrze i naprawdę pasuje. Do decyzji o zmianie przyczynili się głównie znajomi, twierdzący, że oryginalne radio jest "suche na maxa", a ja potrzebowałem równiez navi na stałe. Zdecydowałem się na 2-dinową jednostkę eonon pc 7" i teraz mam tam wszystko, łącznie z windowsem, aplikacją testującą stale podłączoną do obd,dvd, tv, navi radiem tel, no i słowem wszystkim tym co oferuje normalny komp pc. sprzęt wprawdzie jest czasem lekko ospały a i niektóre interfejsy czy opcje mogłyby byc lekko inne ale... jak na nieoryginał to naprawdę coś, tańsze sporo od ledwie ekranu z oryginalnego bmw. Kłopotów przyspaża zgranie kolorów podświetlenia czy funkcji kierownicy multi - 1 przypadek misterna wymiana diód na podebrane z oryg. radia, w 2 gotowa uniwersalna przejściówka - ale w sumie warto, sprzęt można zamówic wraz z wykonaną w zakładach bmw ramka adaptacyjną pasującą idealnie do reszty deski rozdzielczej (ten sam plastik). Uwaga! w moim przypadku montaż wiązał się z przeróbką obudowy wymienników ciepła i klimy wraz z zamontowanym w nim mechanizmem klap, cięgieł, sensorów, itp. dosyc poważny zabieg, trzeba wiedziec "o co 5", normalnie nie ma miejsca na 2 din. Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tak samo mam kaseciaka i ciagle sie zastanawiam co zrobic...heh szkoda mi wyrzucic tyle kasy na orginal bo wiem ze za te pieniadze mialbym konkretne inne radio...a znowu niechcialbym popsuc ladu skladu i estetyki wnetrza :( mam pytanko to o czym pisal ''guzior2'' chodzi o RCA to jest jakas przejsciówka czy co ???:)bo tez od razu bym myslal o subie..

Tu jest sporo o tym. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=57010&hilit=+rca

Opublikowano
trochę mniej inwazyjną opcją jest po prostu dodanie drugiego radia bo dopasowania buissnes cd nie zastąpisz niczym - wszystko inne wygląda nieco obco i już tak nie komponuje do reszty deski. o czym mówię to podpatrzona u jednego guldena jednostka vdo 1din z gps w podsufitce, w gotowej obudowie dokładanej po prostu na wierzch w tym samym obiciu, taka sprytnie wykonana budka, radio jest pod odpowiednim skosem, wchodzi lekko w oryginalną podsufitkę także troszkę cięcia, również lampkę trzeba lekko przemieścic ale to tylko prostokątny moduł a materiał łatwy do obróbki nawet nożyczkami. do tego dochodził zwykły przełącznik trybu zasilania głośników, radia mogły by włączone razem i poza wykorzystywaniem tych samych głośników, niezależne od siebie. podobno największym problemem jest dodanie instalacji dookoła szyby - przy airbagach w słupkach trzeba iśc obiema stronami bo miejsca maławo. adapter z instrukcją nabył w necie jako gotowy zestaw za 55$ z przesyłką wyszło 88$ - tak twierdził
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
masz może możliwość dodania jakiegoś foto? ew. szkicu tej operacji?

którá operacjé masz na mysli? mogé obfotografowac moj wariant, tj. przerobka na 2 din, radio pod sufitem widziaøem tylko w aucie klienta, w pracy. jak co to daj znac na pw a ja postaram sie w najblizszy weekend zapodac ci te foty, pozdro