Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Opony, paliwo, ilosc osob i bagazow w aucie:) dynamika jazdy, czeste zatrzymywanie i ruszanie,stan silnika,wlaczona klimatyzacja, sila wiatru, i uksztaltowanie drogi...:)To chyba wiekszosc rzeczy ktore wplywaja na spalanie :)
Opublikowano
po przejechaniu trasy 500 km pokazuje mi 8,1 l srednie ale gdy samochod stoji na odpalonym to po chwili wzrasta przy kazdym odpaleniu o 0,1l i jezdzac teraz po miescie spokojnie jest 10l dlaczego??
Tomek
Opublikowano
Witam Klubowiczów :D u mnie też spalanie waha sie miedzy 8, 8,5 l./100km jezdze po miescie tak ok 9km z domku do pracy i takie spalanie jest normalne!! aczkolwiek gdy jechałem w nocy tez po wrocku to tak jak wczesniej kolega pisał na pustych ulicach na kompie srednie spalanie miałem 5,9 6,5 l/100!!! tak ze jest to osiagalne!!! tylko musza byc odpowiednie warunki spełnione :norty: a styl jazdy ma wielkie ZNACZENIE pozdro.
Opublikowano
po przejechaniu trasy 500 km pokazuje mi 8,1 l srednie ale gdy samochod stoji na odpalonym to po chwili wzrasta przy kazdym odpaleniu o 0,1l i jezdzac teraz po miescie spokojnie jest 10l dlaczego??

ja tez tak miałem na poczatku !!! proponuje wyzerowac kompa na srednim spalaniu :norty: a i jeszcze jedno miałem tak bo auto było po dłuzszym postoju tzn. stało ok 3tygodni.

Opublikowano

Ojciec mial Astre 2 2.0 DCi i palila 5-6 ale miala 105 albo 115 koni.

Na tej samej pompie BMW zrobilo 136 koni. Co mogli zmienic z tej samej pojemnosci. W 1998 roku musieli chyba zwiekszyc ilosc paliwa.

Opublikowano

jak zeruje się średnie spalanie przed każdą jazdą, to taki wynik nie dziwi. Wczoraj próbowałem zerowanie (kuzyna samochód 320d 136km), początek jazdy (4,5-4,7), po kilku km utrzymuje się 5,4l. Wracając w miejsce startu łącznie zrobiliśmy ok 30 km średnie spalanie 5,5l. Wrócił z rodziną 2+2 wieczorem - trasa 170km spalanie wróciło do normy wskazanie komputera 6,7l. A kolego bmwaldi na pełnym baku paliwa ile robisz km, 1300km?

i

Opublikowano
Ojciec mial Astre 2 2.0 DCi i palila 5-6 ale miala 105 albo 115 koni.

Na tej samej pompie BMW zrobilo 136 koni. Co mogli zmienic z tej samej pojemnosci. W 1998 roku musieli chyba zwiekszyc ilosc paliwa.

Chodzi chyba o silnik DTI albo DTL? DCi to Renault. W tych silnikach jest jeden wałek rozrządu, ale chyba 16 zaworów, jakaś dziwna konstrukcja :|

Tą różnicę mocy można było uzyskać przez:

-większe ciśnienie wtrysku

-większe ciśnienie doładowania

-większy stopień sprężania

i jeszcze pewnie tam przez coś, inżynierowie z bawarii wiedzieli przez co.

Porównywanie silników OPLA i BMW jest raczej nie na miejscu, śmiem twierdzić że BMW robi "lepsze silniki"

Masa tych Opli zaczynała się od 1100kg, nasze wozy ważą coś około 1400kg, różnica w mocy kilkadziesiąt koni...

Można stwierdzić że te Ople dużo palą :mrgreen: no i widać tu chyba różnicę technologiczną?

jak zeruje się średnie spalanie przed każdą jazdą, to taki wynik nie dziwi. Wczoraj próbowałem zerowanie (kuzyna samochód 320d 136km), początek jazdy (4,5-4,7), po kilku km utrzymuje się 5,4l. Wracając w miejsce startu łącznie zrobiliśmy ok 30 km średnie spalanie 5,5l. Wrócił z rodziną 2+2 wieczorem - trasa 170km spalanie wróciło do normy wskazanie komputera 6,7l. A kolego bmwaldi na pełnym baku paliwa ile robisz km, 1300km?

i

Zaraz, zaraz jeszcze niedawno twierdziłeś że kit wciskam, teraz byłeś naocznym świadkiem że takie spalnie jest możliwe?

Nie zeruje komputera przed każdą jazdą, tylko po każdym tankowaniu. Zgadza się pod obciążeniem każdy samochód więcej spali, ja jeżdżę głownie sam.

Nie zawsze średnie spalanie mam na poziomie 5.5L, myślę że gdym wtedy nie tankował i jeździł do ostatniej litry w baku to 1200km jest osiągalne.

Zawsze staram się tankować przed zapaleniem rezerwy, w trosce o pompę paliwa w zbiorniku. Około 1000km na zbiorniku (do rezerwy) praktycznie za każdym razem robię.

Specjalnie dla ciebie przy następnym tankowaniu także zrobię fotki :wink:

Pozdr

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif

Opublikowano
Po pomiarze wyszlo u mnie 7,42 l/100 - czy to malo czy duzo to trudno powiedziec. Srednia predkosc okolo 60km/h. 80% autostrada.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

a jak czysci sie układ podcisnienia w ktorym miejscu to sie znajduje

Na realoem.com znajdziesz lokalizację i na forum instrukcje.

Tankowałem dzisiaj. Miałem zrobić fotki dystrybutora, ale za dużo ludzi było, licznik dzienny też się "przekręcił" :wink:

Założyłem za to konto ma motostat, tam możecie obserwować jak dużo moja 320d 136ps pali.

Pozdrawiam

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif

Opublikowano
W stopce moje dane na motostat. Srednia prędkość do 30 km, krótkie odcinki i ja tam się nie dziwie że tyle pali. Większość miasto. Wczoraj zapaliła mi się rezerwa przejechane 800 km od zalania do pełna z czego 350 km trasa, spalanie według kompa ok 7,6 l/100km, srednia prędkość 36km/h, 80% klima Do tego przepływka do wymiany :]
BMW E46 320D 2000r.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy w e46 320d na CR 150KM spalanie zimą w cyklu mieszanym, jazda normalna, nawet czasem docisnę, na poziomie 9 litrów to normalka??

W lato palił Mi 6,5 - 7,5 litra maxx ! Pisze tutaj o spalaniu po kalkulatorze nie po komputerze bo ten jak wiemy zaniża.

Opublikowano

miałem przypadek auta które paliło o 1.5litra więcej przez uszkodzony zaworek odmy

sondy pokazywały błędy mieszanki i niestety automatycznie komputer włączał tryb awaryjny co za tym idzie zwiekszał dawke paliwa byle tylko jechać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy w e46 320d na CR 150KM spalanie zimą w cyklu mieszanym, jazda normalna, nawet czasem docisnę, na poziomie 9 litrów to normalka??

W lato palił Mi 6,5 - 7,5 litra maxx ! Pisze tutaj o spalaniu po kalkulatorze nie po komputerze bo ten jak wiemy zaniża.

Sprawdź termostaty bo na 99% to ich przyczyna, jeżeli jesienią/zimą auto zaczyna palić więcej. Oczywiście diagnostyka auta też by nie zaszkodziła.

Opublikowano

Sprawdź termostaty bo na 99% to ich przyczyna, jeżeli jesienią/zimą auto zaczyna palić więcej. Oczywiście diagnostyka auta też by nie zaszkodziła.

Sprawdzałem w inpie i błedów nie było.

Opublikowano
ja też mam problem z tym spalanie, zimny samochód pali dobrze, ciepły też, lekko ostudzony już bardzo słabo - krótko świece grzeje ? - takie moje przypuszczenie. Spalanie na trasie przy spokojnej jeździe 10,4 z kompa - raczej realne, w mieście do 11.0 Czy wie ktoś co to za problem ? Dodatkowo problem pojawił się przy ruszaniu. Skrzynia automat i po wrzuceniu D obroty zaczynają falować i auto nie reaguje na gaz, po puszczeniu z hamulca jedzie wolnym tempem bez reakcji na gaz, po chwili namysłu 15 m działa normalnie ? Czy to może być jakiś czujnik ? podpięcie pod kompa zdiagnozuje problem ? Wymienione są nie dawno wtryski wszystkie świece żarowe, sprawdzone ciśnienia i doładowanie i wszystko wygląda ok, czy to może być jakiś czujnik ? może ktoś może polecić dobrego mechanika z wawy do sprawdzenia lub nawet naprawy ? a może pompa ( choć była czyszczona ostatnio)?
Opublikowano
coś nie tak bo nawet jak silnik tylko troche przestudzony to powinien palić dobrze. Co do spalania to masz kosmiczne, nawet 330d tyle nie pali jeżdzone spokojnie.
szukam
Opublikowano

nie wróżymy z fusów, kabel i pod kompa. Jak silnik ma dobra temperature to nie grzeje świec, tak samo jak zimny ale na dworze 5 stopni to też nie grzeje, dopiero chyba koło 3/4 stopni. Test ekonomizera jak ? moc normalnie jest czy czasem braknie?

mi w manualu w przedlifcie z ostatnich 900km pokazuje spalanie 7.1 (więc ponad 8 pewnie realne) a jeżdze 90% w mieście odcinki bardzo krótkie i często silnik zanim się zagrzeje to już gaszony.

szukam
Opublikowano
Mocy nie brakuje, test ekonomizera tzn ? Pod kompa chce podłączyć, szukam dobrego zakładu lub dobrej duszy z kompem. Wydaje mi się że padł jakiś czujnik i napieprza na awaryjnym trybie.
Opublikowano

użyj :search:

co do braków mocy to masz kilkadziesiąt stron tematu w dziale zrób to sam i tam wszelkie braki w mocach się rozwiązuje.

szukam