Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM MAM PROBLEM Z MOJA BMW WYDAJE MI SIE ZE DUZO PALI W MIESCIE 10L/100KM A TRASA 8/100 PRZY PREDKOSCI DO 120KM/H WYMIENIONE MAM WSZYSTKIE FILTRY,SAMOCHOD NIE KOPCI I NIE MA SPADKU MOCY SAMOCHOD NIE JEST PRZEZEMNE BUTOWANY JEZDZE DO 2000 OBROTÓW CO MOZE BYC TEGO PRZYCZYNA
Tomek
  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
miałem podobnie jak ty poczytałem troszke na forum i zabrałem się za sprawdzanie silnkika odkryłem nieszczelność w układzie podciśnienia wymieniłem wszystkie wężyki kosztowało mnie to 15 zł + 40min mojej pracy i było po problemie koniecznie sprawdź zbiorniczek od podciśnienia odkręciłem i wyczyściłem profilaktycznie zawór egr + dwa elektro zaworki
Opublikowano
nie wiem jak kolega ale ja mam automat ale zbytniej róznicy nie ma w spalaniu nie cały litr więcej niż manual
Opublikowano
nie wiem jak kolega ale ja mam automat ale zbytniej róznicy nie ma w spalaniu nie cały litr więcej niż manual

to przy automacie ile pali Ci w trasie?

Opublikowano
w trasie jak do holandi jade 140-160 to pali 6 a kiedyś wracałem za kolegą który jechał busem całą droge 100-110 to wyszła średnia 5.2 i to nie z kompa tylko po ponownym zatankowaniu na stacji bo tylko tak sprawdzi się dokładnie
Opublikowano
ale czy moga to byc wtryskiwacze skoro samochod nie kopci, za to czasami gorzej odpala ale jak np jest zimny i cieply pali na dotyk lecz gdy lekko p-rzystygnie to pali gorzej:(
Tomek
Opublikowano

...masz na 100% zwykle wtryski, tak samo jak ja i ja również ma problemy z odpaleniem na srednio cieplym silniku. To znaczy gdy jest zimny Pali od razu, to samo gdy jest cieply, natomiast po 15 min postoju cieszko zapala.

Jaka moze być przyczyna?

Lejące wtryski?

Dodam ze moje auto tez nie dymi i ma prawidlową moc. Niestety wydaje mi sie ze tez troche zaduzo pali.

Opublikowano
no u mnie tez ostatnio ciezko ze spalaniem :/ wlałem pełny bak (63l) i raptem koło 760 km na nim zrobiłem :/ co daje średnią coś koło 8,3. Normalne to? 320d automat 157tys. Co myślicie? Co sprawdzić?
Opublikowano
No dobra Panowie, ale co z tym odpalaniem, czy to ze tak cieszko odpalic cieple auto po jakims 15 min -25 min postoju to wina wtrysków?
Opublikowano
panowie a czy na tak wielkie spalanie moze miec wplyw webasto?? bo caly czas slychac jak ono chodzi dopiero go nie slychac jak mam temperature ustawiona ponizej 17 stopni jak zwieksze to zaraz sie wlacza zarowno n aodpalonym lub te na zapłonie
Tomek
Opublikowano

ekonomizer nie jest wyznacznikiem:|

z ciekawości u Ciebie przy Twoim spalaniu ile ekonomizer pokazuje?

Opublikowano
A MOJ POKAZUJE 7L/100 JADE DO MECHANIKA W PONIEDZIALEK I NIECH SPRAWDZI MAM NADZIJE ZE TO NIE WTRYSKI A JAKI MOZE BYC WOGOLE ICH KOSZT REGENERACJI
Tomek
Opublikowano
po co do mechanika??? 2 litrowy silnik w Bmw nie bd palil 6 litrow po miescie...to nie nowe hdi....:)mi pokazuje na kompie 7,7 czyli gdzies 8 spali i wydaje mi sie ze to jest w miare normalny wynik,chociaz czytajac tu na forum tematy o spalaniu widze ze duzo e46 w dieslu pali 6 , 6,5 niewiem...;/..podzielam zdanie z kolega wyzej...pozdrawiam
Opublikowano

Na spalanie ma duży wpływ styl jazdy. Krótkie odcinki, agresywna jazda (przyspieszanie - hamowanie), korki = duże spalanie.

Moja betka potrafi zejść poniżej 5,5l/100km, ale tylko w określonych warunkach: dłuższy odcinek trasy, spokojna jazda 80-110km/h.

W mieście też jestem w stanie tyle osiągnąć, ale zerując średnie wskazanie po rozgrzaniu silnika, jazda w nocy - jak nikt już nie jeździ i migają pomarańczowe światła na skrzyżowaniach :P

Normalnie w trasie wychodzi mi około 6,5l/100km, w mieście 8 - 9l/100km.

A tej zimy jak blokował mi się hamulec, to miałem wyniki ponad 10l/100km. :duh:

średnie spalanie:http://images.spritmonitor.de/304900_5.png