Skocz do zawartości

320d 150KM Touring ... to jednak parch !!!! (korozja)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z okazji chwili czasu zabralem sie dzis za tzw wiosenne porzadki w aucie. Myjnia, odkurzanie, kosmetyka itepe. Juz kiedys zauwazylem na klapie oraz nad jedna z tylnych lamp lekkie wybrzuszenie lakieru wielkosci glowki szpilki jakby pod lakierem bylo ziarnko piasku. Temat nie rozwojowy wiec tylko sprawdzalem raz na jakis czas stan. Dzis podczas odkurzania otwieram tylne prawe drzwi i opadla mi szczeka. Przy listwie ozdobnej na progu tzw korozja az odpekl lakier kropka srednicy 5 mm jakby bylo malo druga nieco mniejsza z 2.5 mm na wysokosci zamka. Auto jest w calosci bezwypadkowe.

Juz sie pogodzilem z tym z moze mi strzelic turbina, zassac olej i tloki wyjda maska albo ze niemiecka cud technika w postaci klapki z kolektora zostanie zassana i tlok wyjdzie bokiem ale w aucie z 2003 korozja to ostatnia rzecz jaka moze mi przyjsc do glowy. Mialem clio z "przygodami" i nigdy tam nic nie wyszlo samo z siebie. To jest chyba jakis zart ... ide zaraz sprawdzic czy nie mam omamow raz jeszcze. Ile by nie bylo przyjemnosci z jazdy BMW to takie gowna zabiera mi cala ta radosc.

Czy ktos sie spotkal z podobnymi problemami w E46 ? Co mam teraz z tym g...m robic jesli okaze sie ze nie snilem ? Jak sciagnac ta listwe (silowo jak ta wewnetrzna) ?

Opublikowano

No ja miałem takie kwiatki we wcześiejszej e46, ale tylko w miejscach malowanych. W obecnej jest 100% czysto, a 200kkm już na latane.

Listwę wystarczy podważyć i przy użyciu odpowiedniej siły "wyrwać" do góry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj mam auto ztego roku co ty i niema ani grama rudej,choc moje auto mialo drobna stluczke tylu.
Opublikowano
Spokojnie, wyluzuj. Są gorsze rzeczy jak dwie kropki rdzy.

Wiem Jakub ... diesel :mrgreen: ... ale to tez mam :D

są inne zmartwienia niż rdza i diesel:P

dla pocieszenia dodam, że nie tylko w "trójkach" :)

Opublikowano
w poprzedniej miałem identycznie ale była z '99. Z boku listwy jest zaślepka wyciągnij ją następnie wysuń listwę w górę
Opublikowano
Z drugiej strony przy listwie to samo tylko ze jeszcze lakier caly i degradacja mniejsza :( ... jeszcze zebym ludzi z tylu wozil i butami by skopane bylo ... zaslepka masz na mysli to "wglebienie" ? ... ktos zapoda jakies wskazowki lakiernicze jak to zabezpieczyc przed postepem ? Jakosc z monachium porazajaca ... ehhhh :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, ze masz 1000% auto w oryginalnym stanie, bezwypadkowe ??

Rant błotnika, słupek, maska może zdarzyć się jakiś purchel np: od odprysku po kamieniu.

W mojej poprzedniej e46 z 1998r jeździłem całą zimę z "otwartą" rysą na błotniku i na wiosnę podczas robienia zaprawki ledwo było widac ślady "rudej"

Opublikowano
Dokladnie auto kupowalem w aso i pokazano mi wszystko od dachu po podwozie Ktos gdzies kiedys pisal o takich zonkach z korozja w e46 ale nie moge tego znalezc ... ponawiam pytanie jak to zabezpieczyc ?
Opublikowano
Najlepiej daj do porządnego lakiernika,zrobi ci zaprawki i spokój na lata.Samemu to chyba nic ciekawego z tym nie zrobisz.Swoją drogą to BMW chyba nie ma zbyt dobrych zabezpieczeń i z niemieckich marek to Audi pozostaje bezkonkurencyjne.Pisałeś ,że w Clio nie było problemu z rudą bo "francuzy" maja podobną jakość zabezpieczeń do Audi.Miałem Citroena Ax,Peugeota 605 i pomimo kilkunastu lat nie było mowy o jakiejkolwiek korozji.Wystarczy obejrzeć prospekt np. Citroena XMa w ,którym dokładnie jest pokazane jak każdy element karoserii jest zabezpieczony przed korozją i wszystko jasne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sciagnalem listwy i co sie okazuje ... lakier jest ok ale "ktos" wsiadajac (czasem trafia sie leszcze) do tylu stanal na tyle mocno na listwie ze po kilku razach obtarla lakier do metalu ... z jednej strony wiecej z drugiej niewiele ale wystarczajaco aby wilgoc spowodowala korozje ... radze kazdemu sprawdzic te listwy a dokladnie to co na ich krawedzi zeby nie bylo zonka jak u mnie ... wyszyscilem zabezpieczylem i przymierzam sie do naklejenie czarnej foli ochronnej pod listwe z malym wyjsciem na prog jak to niektore auta maja ... jeszcze nie raz ktos na listwie stanie :(
  • 4 miesiące temu...