Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Mam następujący problem z moją 320d E46 z roku 2000 zakupioną niedawno w Austrii. Problem polega na tym, że przy pracującym silniku słychać miarowe stuki. Kiedy wcisnę sprzęgło, stukanie ustaje. Dochodzi ono ewidentnie z okolic skrzyni lub sprzęgła. Sprawdziłem skrzynię, wszystko jest OK. W Austrii wymieniono sprzęgło i dwumasówkę, ale nie pomogło i się poddali twierdząc, że to pewnie tłoki (??? ale co to ma wspólnego to nie wiem, tyle tylko dowiedziałem się od właściciela). Dwóch mechaników stwierdziło, że dwumasówka jest OK, a do tego jest nowa. Skrzynia chodzi ładnie, po rozebraniu mechanicy nie stwierdzili żadnych usterek.

Myślałem, że to coś w silniku, ale wtedy chyba po wciśnięciu sprzęgła byłoby to nadal słychać, więc już nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. Auto ma udokumentowane 141000KM.

Może ktoś pomóc w tej sprawie? CO się jeszcze mogło uszkodzić? MOże ktoś miał podobny przypadek?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczów

Opublikowano

Dzięki za pomoc kolego, też doszliśmy do tych samych wniosków, ale gdyby wał korbowy był krzywy to chyba silnik pracując bez skrzyni też wpadałby w wibracje.

Te uderzenia są przenoszone na pedał sprzęgła, to zauważyłem wczoraj jak już zarejestrowałem auto i trochę nim pojeździłem.

W zasadzie jedyną rzeczą, do której teoretycznie można by się przyczepić jest fakt, że wałek wychodzący ze skrzyni ma delikatny luz jak się go mocno szarpnie ręką w górę czy w dół, ale nie wiem czy tak nie powinno być?

Mam jeszcze inne BMW, E30 i tam sprawdzałem przy okazji robienia swapa i też był delikatny luz na wałku, a nie ma żadnych wibracji czy stuków, więc dalej jestem w kropce.

Jakie jest ryzyko, że dwumasówka ma wadę jakąś? bo to mi się wydaje najbardziej prawdopodobne, niestety nie mam tu nikogo żeby pożyczyć i na chwilę przełożyć.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc

pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem, słychac stuki przy dodawaniu gazu, pedał sprzęgła drży, a co się okazało- do remontu panewka korbowodowa-też myślałem,że sprzęgło itp ale mechaników dwóch obejrzało, stwierdziło to samo i niestety dziś remoncik ;/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, niestety ale objaw może wskazywać na pęknięty wał korbowy, niedwno był podobny temat na forum, śledziłem go ale w tej chwili nie mogę go zlokalizować. Wielu użytkowników wersji 136 koni miało podobny problem. Obym się mylił bo koszty są dość spore. W wątku który śledziłem kolega kupował nowy wał korbowy :cry2:
Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ponownie!

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, sprawa sie wyjasniła-ukrecił sie wał korbowy, wiec był krzywy lub pekniety gdzies.

W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktos dysponuje czesciami do tego sinika-walem lub dołem?

pozdrawiam wszystkich

SMIRNOFF