Skocz do zawartości

320i Nie działają poprawnie wycieraczki

mieTTek83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu wymieniałem dysze spryskiwacza, wcześniej ori podgrzewana, teraz zwykła, więc zaizolowałem przewody. Od tamtego czasu wycieraczki chodzą tylko na ostatnim biegu i nie zatrzymują się w prawidłowej pozycji, czasami jak intensywniej poruszam włącznikiem to zaskoczy i chodzą, ale przy ponownym uruchomieniu sytuacja się powtarza. Dodam że wcześniej wszystko działało poprawnie a przy włączniku nic nie było grzebane, moje auto to 320i z 91r.

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Podepnę się pod temat, bo mam też problem z wycieraczkami. Moje wycieraczki działają bardzo dziwnie. Jak jest słońce - sucho, to chodzą strasznie wolno, na każdym z biegów 1,2,3 utrzymają tą samą prędkość 0,5 i nie zatrzymują się na samym dole, tylko tak trochę wyżej. Natomiast gdy pada deszcz, wycieraczki działają prawidłowo jak gdyby nigdy nic.

Można jakoś przepchać dysze spryskiwaczy na masce, bo sikają jakoś słabo.

nowe dysze w ASO to kost jakies 10 zl (wymienialem ostatnio) niewidze zaleznosc miedzy zatkanymi dyszami a zla praca wycieraczek,

sprawdz moze czy gumki na wycieraczkach niesa zjechane po zimie (sparciale).

Jesli tak to wymien koszt wycieraczki bosha na stacji orlenu to 22,9pln za sztuke.

jesli wycierczki masz dobre to raczej slabe silniczki od wycieraczek(ten element sie tez zuzywa tak jak silowniki od centralnego zamka).

Pozdrawiam

Dysze nie mają związku, wiem, napisałem przy okazji, dysze są podgrzewane, więc na pewno nie kosztują 10 zł, poza tym są pomalowane. Gumki wycieraczek są z jesieni i nie żadne na ORLENIE na 20 zł, tylko kupiłem BOSCH AERO TWIN. Bardzo dobrze się spisują.

Możliwe, że silniczek wycieraczek się zużywa, ale co, jak jest mokro to czemu ma działać lepiej, a jak sucho to nie. Nawet jak spryskam szybę spryskiwaczami to wycieraczki chodzą słabo - na dworze jest sucho.

Można jakoś przepchać dysze spryskiwaczy na masce, bo sikają jakoś słabo.

Możesz w miarę cienką igłą. U mnie jednak daje to efekt na dwa dni, albo dyszę muszę wymienić albo pompka zasyfiona i słabo pompuje, w innych autach rozbierałem i czyściłem z piasku a tutaj wepchali nierozbieralną :?

pewnie jak z kobietami jak jest mokro to lepiej guma pracuje :)

Ten post powinien zostać wykasowany. Po co zaśmiecać forum takimi debilnymi uwagami, oczekiwałbym jakiegoś merytorycznego posta a nie dyrdymały.

Czy ten reset jest w 100% bezpieczny? Nie ma opcji aby spalić komputer? Nigdy tego nie robiłem więc nie wiem. Byłbym wdzięczny jakby ktoś, kto to robił się wypowiedział czy ten patent jest pewny.

pewnie jak z kobietami jak jest mokro to lepiej guma pracuje :)

Ten post powinien zostać wykasowany. Po co zaśmiecać forum takimi debilnymi uwagami, oczekiwałbym jakiegoś merytorycznego posta a nie dyrdymały.

to nie dyrdymal tylko pragne stwierdzic ze guma wycieraczki poruszajac sie po szkle (w tym wypadku szybie samochodowej) stawia pewien opor. Jak szyba jest sucha to opor rosnie, jak mokra to zmniejsza sie wprostproporcjonalnie do ilosci wody na szybie .dodatkowo przy wiekszej wilgotnosci powietrza silniczki wycieraczek tez maja mniejszy opor.

Pół roku temu wycieraczki były w lepszym stanie, poza tym są niby najlepsze według Niemców, i nigdy takiej sytuacji nie miałem. Żeby na 1 i 2 i 3 biegu wycieraczki chodziły zawsze z taką samą prędkością. Czy połowę prędkości tej co na 1 biegu. Poza tym to w sumie nagle się stało. W testach ADAC moje wycieraczki zajęły 1 miejsce. Także temat piór możemy odstawić na bok.

Czy ten reset jest w 100% bezpieczny? Nie ma opcji aby spalić komputer? Nigdy tego nie robiłem więc nie wiem. Byłbym wdzięczny jakby ktoś, kto to robił się wypowiedział czy ten patent jest pewny.

viewtopic.php?p=321437

Nic nie spalisz, można mu czasem "odświeżyć" umysł :P I nie mówię że to pomoże, ale od tego bym zaczął.