Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis rano ukradziono mi listwy ze zderzaka MPakiet przód, problem w tym ze sterczą tam jakies ucięte kabelki i Parktronik nie działa, i teraz nie wiem co to za kable?

Prosze o porady. dzieki.

Opublikowano
Tak wlasnie dowiedziałem sie ze ukradli tez czujniki k..wa!!! w bmw 350 za sztuke a sa 4, tragedia tydzien mam auto.
Opublikowano
Tak wlasnie dowiedziałem sie ze ukradli tez czujniki k..wa!!! w bmw 350 za sztuke a sa 4, tragedia tydzien mam auto.

Spokojnie - możesz poszukać używek. Chodzą w granicach 100pln/szt - zależy w jakim są też stanie. Albo poszukać innych które rozmiarami i kabelkami pasują do Twoich. A co do jumy - jeśli chcesz sobie auto zostawić na dłużej to w miarę szybko oznakuj co się da - halogeny (zwłaszcza, że masz m pakiet), listwy, wkłady lusterek no i dobrze by było, żebyś sobie zabezpieczył śruby od zderzaka przedniego bo to ponoć wystarczy około 2 minut żeby wyjechał cały zderzak kompletny wraz z halogenami - wystarczy odkręcić 2 śruby na gniazdo TORX (znajdziesz je zaglądając na górną krawędź zderzaka przedniego pod rejestracją, mają dość sporych rozmiarów łby). Ja te gniazda torx zeszlifowałem na okrągło dremelem. Jak będę potrzebował odkręcić kiedyś to w tych szerokich łbach natnę rowki (jak we łbie śruby na śrubokręt płaski) i odkręcę za pomocą młotka i masywniejszego śrubokręta zapartego o rowek we łbie śruby.

Ja już też przerabiałem skradzione halogeny m-pakietowe i listwę ze zderzaka - prawą tylną (na szczęście bez parktronika mam). Resztę udało mi się oznakować w porę i póki co jest spokój (na wszelki wypadek auto nocuje sobie na parkingu strzeżonym). Niestety części do e39 to dość chodliwy temat a już do wersji m-pakiet to gratka dla jumaczy podwórkowych...

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie moge... :duh: Wspolczuje koledze. A lusterka zostawili?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

No o tym to nie pomyslalem, wczesniej jezdzilem mondeo i w ogole temat był poza mną.

Auto idzie do garazu w takim razie bede butowal 5 minut ale go nie rozkradną,

Dzieki.

Opublikowano

Czy jest możliwe takie podłączenie żeby działał pdc tylko z tyłu?

Na razie kupie tylko listwy i zamaskuje a z czujnikami bede czekal na dobra oferte.

Opublikowano

Jeszcze jedna wskazówka - o listwy pytaj w ASO. Ja pytałem na giełdzie w Lubinie to babka za zamiennik DEPo (inna faktura materiału, inny trochę odcień czerni no i nie są idealnie spasowane) chciała bodajże 90pln/szt. Zadzwoniłem do ASO i tam za oryginał wzięli jakoś 76-80pln/szt. :norty:

Pzdr.

Opublikowano
Czy jest możliwe takie podłączenie żeby działał pdc tylko z tyłu?

Na razie kupie tylko listwy i zamaskuje a z czujnikami bede czekal na dobra oferte.

Niestety :( Będzie działał tylko kompletny i sprawny układ.

Pozdrawiam

Sześciocylindrowiec swobodnie poruszający wyobraźnię

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

chyba każdy ma problem ze złodziejami :( mi w jedna noc ukradli przedni grill w zderzaku halogeny znaczki wycieraczki spryskiwacze na xenony i zrobiłem tak

spryskiwacze przykleiłem na klej do szyb (chyba już na stałe tam zostaną bo nie da się ich nawet ruszyć :twisted: :twisted: ) i zrobiłem przejściówkę z rurką miedziana abym mógł ściągać zderzak

Znaczek przykleiłem też na klej do szyb :twisted: wycieraczki zamontowałem mała czarną śrubkę (tak że prawie nie widać) na resztę rzeczy nie mam pomysłu :(

Opublikowano

Sęk w tym, ze czasem jak się coś zamontuje na dodatkowe śrubki itp to można sobie samemu potem większych szkód narobić bo taki idiota jak przyjdzie na jumę i w pierwszej chwili coś nie chce puścić co powinno wg jego wiedzy to zacznie tak szarpać, że przy okazji uszkodzi jeszcze kilka innych elementów. Czasem niektóre elementy lepiej zostawić z fabrycznymi mocowaniami i ewentualnie je tylko oznakować mając satysfakcję, że taki kretyn tego potem nigdzie dalej nie odsprzeda a może nawet porzuci koło auta jak zobaczy, że element jest oznakowany w jakiś sposób...

Pzdr.

Opublikowano
chyba każdy ma problem ze złodziejami :( mi w jedna noc ukradli przedni grill w zderzaku halogeny znaczki wycieraczki spryskiwacze na xenony i zrobiłem tak

spryskiwacze przykleiłem na klej do szyb (chyba już na stałe tam zostaną bo nie da się ich nawet ruszyć :twisted: :twisted: ) i zrobiłem przejściówkę z rurką miedziana abym mógł ściągać zderzak

Znaczek przykleiłem też na klej do szyb :twisted: wycieraczki zamontowałem mała czarną śrubkę (tak że prawie nie widać) na resztę rzeczy nie mam pomysłu :(

Witam, ja też miałem kontakt ze złodziejem, straciłem lusterka fotochromy ale pojechałem do serwisu i zamontowali orginały fak że zapłaciło PZU ale to nie zmienia postaci żeczy, jak sie kupuje u złodzieja to jest szansa że w nie długim czasie ukradną ponownie. Parę lat temu kolega miał maluszka i zamontował sobie dobre drogie radio i bardzo dobrze zabezpieczył co mógł nawet pospawał ,w nie długim czasie puźniej maluszka znalazł w spokojnym miejscu, radio było wycięte razem z deską.

Tak że na złodzieja nie ma dobrych zabezpieczeń poza jednym: skradzione kupuj w sklepie to jest naprawdę tanio bo kupujesz raz, a u złodzieja do skutku, jak złodziej nie będzie miał komu sprzedać to nie będzie kradł niszcząc złączki, mocowania itd.

To co piszę to wieliu się nie spodoba bo mamy biedne społeczeństwo które chce coś mieć a patrzą króko nie na przyszłość, liczy się ile płaci dzisjaj a nie patrzy na koszt człkowity, nie powiem że jestem rozrzutny tankuje olej napedowy V pałerą za 0,40 zł. drożej niż normalny napęd ale na końcu koszt jednego kilometra jest w sumie tańszy, i tak jest po kradzieży kupisz w sklepie u złodzieja robi się zapas a więc mniej będzie kradł. Proponuję to Przemyśleć co lepsze dla mnie i innych właścicieli aut.

Pozdrawiam Józef

Opublikowano

Z tym złodziejstwem to jest jakaś plaga :evil: Mnie ukradli już następujące fanty:

- zaślepkę na haka z przodu ( koszt w aso z kolorem 150 PLN :duh: )

- kołpak (w zimie, jak jeździłem na stalówkach, miał znaczki BMW i się przydał komuś)

- emblemat z oznaczeniem modelu i silnika ( nie dość że złamał im się między 53 a 0d to jeszcze podrapali lakier śrubokrętem :x )

Już się boję co będzie następne w kolejce :cry2:

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

Opublikowano
nie żebym cię straszył ale następne może być autko bo coraz więcej jest potrzebne na części, i tak jak Józef napisał 90% z nas pójdzie szukać części na allegro bo mamy biedne społeczeństwo :( prawda to smutna ale prawda

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeszcze jedna wskazówka - o listwy pytaj w ASO. Ja pytałem na giełdzie w Lubinie to babka za zamiennik DEPo (inna faktura materiału, inny trochę odcień czerni no i nie są idealnie spasowane) chciała bodajże 90pln/szt. Zadzwoniłem do ASO i tam za oryginał wzięli jakoś 76-80pln/szt. :norty:

Pzdr.

Dzieki za info bo własnie zakupiłem nowe w salonie BMW za 79 PLN/szt. taniej niz kradzione na allegro.

Opublikowano
Z tym złodziejstwem to jest jakaś plaga :evil: Mnie ukradli już następujące fanty:

- zaślepkę na haka z przodu ( koszt w aso z kolorem 150 PLN :duh: )

- kołpak (w zimie, jak jeździłem na stalówkach, miał znaczki BMW i się przydał komuś)

- emblemat z oznaczeniem modelu i silnika ( nie dość że złamał im się między 53 a 0d to jeszcze podrapali lakier śrubokrętem :x )

Już się boję co będzie następne w kolejce :cry2:

To ja też się "pochwalę":

- wkłady lusterek 3 szt. około 230 zł

- kratka/maskownica w zderzak 1 szt. 95 zł

- w zeszłą sobotę emblemat bmw z klapy (na masce mam w nie najlepszej już kondycji więc został) 90zł

Niby nic wielkiego ale...

Ogólnie parkingi osiedlowe, to raj dla takich pier******** złodziejaszków. Niby koszta niewielkie (AC raczej nie ma sensu) ale strasznie upierdliwe i to uczucie kiedy widzisz swoje autko okaleczone przez jakiegoś jeba****o lepkorękiego.

Łapy ucinać przy samej dupie powinni... echh...

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano
ja już zamontowałem kamerę:D elegancko miejsce mam przy latarni wiec będzie widać skur****** i bede mógł mu wytłumaczyć parę spraw :) a potem policja:)

Ja niestety nie mam widoku na parking :( Myślę jednak, że w nocnych warunkach nic dokładnie nie zobaczysz. Nie wiem jaka to kamerka, oby dobra :8) Życzę udanych "łowów" :cool2:

Pozdrawiam

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano
500 złoty dałem za kamerę ale dopadnę go w nocy bardzo dobrze widać moja miejscowość mała jest wiec na pewno go złapie (taka mam nadzieje) auto jest całe skompletowane a dodam ze okradają moje maleństwo raz w miesiącu przeważnie jak kupie do niej fanty to tak po tygodniu i ich nie ma teraz to nie popuszczę i nie wiem co mu zrobię jak go złapie :twisted: :twisted: :twisted: taniej jest kupić mi kamerę niż co miesiąc nowe rzeczy.... ;/ złodzieja spodziewam się na dniach :mrgreen:
Opublikowano

witam dopadłem złodzieja... zadzwoniłem na policje i wiecie co dostał 200zł mandatu i samo ukaranie i musi zapłacić za naprawę szkód czyli malowanie przedniego zderzaka bo ch*j zaczął się dobierać do spryskiwaczy (a ze są przyklejone) to nie mógł ich ściągnąć a że akurat w domu była impreza to zbiegłem na dół i go złapałem

I Jak tutaj żyć w tym kraju jak on zapłaci 200zł mandatu a nakradnie w nockę na tysiąc;/

CHCIAŁEM PODZIĘKOWAĆ POLSKIEMU WYMIAROWY SPRAWIEDLIWOŚCI

Opublikowano
witam dopadłem złodzieja... zadzwoniłem na policje i wiecie co dostał 200zł mandatu i samo ukaranie i musi zapłacić za naprawę szkód czyli malowanie przedniego zderzaka bo ch*j zaczął się dobierać do spryskiwaczy (a ze są przyklejone) to nie mógł ich ściągnąć a że akurat w domu była impreza to zbiegłem na dół i go złapałem

I Jak tutaj żyć w tym kraju jak on zapłaci 200zł mandatu a nakradnie w nockę na tysiąc;/

CHCIAŁEM PODZIĘKOWAĆ POLSKIEMU WYMIAROWY SPRAWIEDLIWOŚCI

To ja Cię dobiję jeśli o wymiar sprawiedliwości chodzi (choć przyznam, że w Twoim przypadku jumacz i tak dostał DUUUŻO do zapłacenia. Moje poprzednie auto (co prawda nie BMW ale także żal) stało zaparkowane wzdłuż uliczki takiej dojazdowej. W uliczkę wcisnął się jakiś tępak ciągnikiem siodłowym z naczepą 3 osiową- a uliczka taka, że większy bus wymagał już swoimi gabarytami zwiększonej uwagi przy jeździe. Moje auto stało jako pierwsze na tej zatoczce. Za zatoczka zaczynał się lekki łuk bo uliczka ta wpadała płynnie w ulice główną jako pas/kieszeń do włączenia się do ruchu. Palant tak manewrował TIRem żeby się złamać w ten łuk, że naczepą przejechał mi cały lewy bok (w jednym miejscu rysa na odcinku 3 cm rozcięła blachę na drzwiach), zmielił lewe zewnętrzne lusterko. Gość wyjechał i zwiał. NA szczęście niedaleko pracowali jacyś budowlańcy i spisali nr rejestracyjny z naczepy jak kolo odjeżdżał. Pominę już fakt, że odzyskanie odszkodowania zajęło mi pół roku (zanim namierzyli kto to, zanim sprawdzili kto jechał z jakiej polisy itp ściągnąć odszkodowanie). Ale najlepsze na koniec - jak byłem na policji po końcowy raport policji dla mojego ubezpieczyciela poprosiłem żeby mi pani w aktach sprawdziła ile koleś mandatu dostał (uszkodzenie auta i UCIECZKA z miejsca). Koleś dostał 50 pln mandatu (słownie: pięćdziesiąt złotych polskich). A ja kiedyś za zaparkowanie jednym kołem na trawniku dostałem 100pln.

To jest dopiero sprawiedliwość!