Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - chcę kupć BMW E61 które ma aktywne tylne zawieszenie - mam już wszytko sprawdzone, grubości lakierów, dokumentację wszytko idealnie. Niepokoi mnie jeden temat:

Autem jak wjechać np. na podnośnik warsztatowy przez około 1,5 min pracuje sprężarka którą wyraźnie słychać (głośność podobna jakby pracowała zamrażarka).

Pytanie do użytkowników którzy mają takie zawieszenia: czy to nie za długo i nie za głośno? Jak to wygląda u Was?

Opublikowano
Koledzy - nikt więcej nie ma takiegoi zawieszenia? Podzielcei się swoimi doświadczeniami bo sam nie wiem czy to wada i raczej omijać auta czy ten typ tak ma.
Opublikowano
ale co chcesz wiecej uslyszec. Napisalem jak nie masz bledu poziomowania co sie objawia wyswietlonym samochodzikiem ze strzalkami to zawieszenie jest ok.Jesli chcesz sie dowiedziec czy sie psuje. to odpowiedz jest TAK, jak wszystko inne. Akurat to nie jest najdreozsze co moze sie zepsuc.
Opublikowano

U mnie też słyszę czasem pracującą sprężarkę oczywiście stojąc lub jeszcze bardziej kucając z tyłu przy kole.

Czasem pojawiają się błędy poziomowania - częściej w zimie przy ujemnej temperaturze czasem zaraz pod odpaleniu albo chwilę po odpaleniu po wjechaniu w jakąś nierówność albo gdy ktoś cięższy wsiądzie do tyłu (kiedyś od kogoś słyszałem że para wodna się wytrąca i zamarza w przewodach powietrznych) w ciągu prawie roku bo tyle jeżdżę E61, 2 razy wyskoczył błąd poziomowania gdy na dworze było ciepło. Każdorazowo po zgaszeniu samochodu i ponownym uruchomieniu już go nie było no może poza dniami z temp poniżej -20 na dworze wtedy to nie pomagało.

Ja jeżdżę zazwyczaj na pusto tj sam kierowca ew + pasażer z przodu kiedyś z ciekawości na postoju wsiadłem dość energicznie do tyłu i nie zamykałem drzwi - byłem ciekawy czy przysiądzie tył pod moja wagą (ok 85 kg) i gdy wsiadłem przez otwarte drzwi słyszałem sprężarkę która się załączyła pod pompowała kilka sekund i samochód troszkę się podniósł zaobserwowałem to patrząc na lukę pomiędzy kołem a błotnikiem po czym sprężarka się wyłączyła.

Reasumując - jeśli auto stoi równo i na normalnym poziomie i nie sygnalizuje stale lub notorycznie błędów poziomowania to bym powiedział że to chyba normalne ,że sprężarkę słychać gdy pracuje.

pozdr.