Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i ktos odszukał kanały gdzie wlatuje powietrze ??

czy jak zdejmę rynnę od filtra przeciwpyłkowego, górny plastik osłony silnika i wyciągany trapezoidalny element ściany grodziowej to dostane się do tej chłodniczki, parownika ?

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Szanowni Koledzy a ja się spotkałem z taką teorią: zdejmujesz moduł climatronica--> jest tak jakaś biała kwadratowa kostka-->odpinasz ją--> masz dostęp do rurki parownika [lub jakkolwiek się to zwie]--> ładujesz całą zawartość preparatu i na tym koniec. Rzekomo najłatwiejszy i najlepszy sposób na odgrzybienie klimy. pozdr

specjalnie wygrzebałeł panel climatronica i nie widze nic takiego :

http://img682.imageshack.us/img682/8686/panel3.th.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/2486/panel2z.th.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/913/panelyq.th.jpg

chyba że masz na myśli coś innego pod pojęciem "moduł climatronica" tylko gdzie on jest ?

Opublikowano

rzeczywiscie zwróciłem uwagę, że jest tam jakaś mała podłużna kostka.... i co ? po jej odpięciu/wypięciu etc mam tam włożyć rurkę ze środkiem odgrzybiającym ??

btw nie mogę wyciągnąć tego stelaża od radia i climatronica bo wchodzi pod kratki nawiewu środkowego... jak go się demontuje ?

Opublikowano

rzeczywiście, wydłubałem sam panel klimy, wyciągnąłem dolne schowki i wymontowałem owy czujnik, również wyciągnąłem filtr przeciwpyłkowy

wstrzyknąłem zawartość odgrzybiacza (kent) w dziurę, odczekałem ze 3 min i włączyłem na min. nawiew z obiegiem zamkniętym na ok 10min,

następnie resztkę piany ponownie zaaplikowałem i włączyłem ogrzewanie z klimą na min. na kolejne 10min. po tym wyłączyłem, poskładałem i przez te 24h nie będę używał nawiewu i A/C

:)

odgrzybiałem profilaktycznie bo smrodu nie miałem podczas działania klimy ale wolałem zrobić to zanim coś by się działo a koszt 29zł za polecany preparat KENT to nie taki majątek

Opublikowano

Zrobione i u mnie. Wtyczka byla biala ale w tym samym miejscu. Wielkie dzieki za zdjecia i opis.

Ciekawe czy jesli np. temp na zewnatrz jest 20 stopni a my ustawimy na 18 i leci cieple to moze wina czujnika temp??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Może ktoś dokładnie opisać jak chłopu z pola w jaki sposób wygrzebać ten czujnik temperatury żeby go za mocno nie popsuć.
Opublikowano
Muszisz ruszac gora-dol. Pozniej bedzie wychodzil juz. Jest montowany na wcisk.
Opublikowano
Może ktoś dokładnie opisać jak chłopu z pola w jaki sposób wygrzebać ten czujnik temperatury żeby go za mocno nie popsuć.

ja delikatnie poruszałem i podważyłem cieniutkim śrubokrętem, jak tylko się odchylił to juz wyszedł bez problemu

Opublikowano

Dzięki wielkie jestem już po zabiegu, wszystko się udało.

Aha i jeszcze jedno szukam pomocy w sprawie czyszczenia parownika od strony silnika (na moim jest już najprawdopodobniej spory kożuszek). Czytałem gdzieś że da się dojść do niego po wyjęciu filtra kabinowego, poprzez demontaż osłon silnika i wymontowanie tylnej ściany silnika i dmuchawy. Jeżeli ktoś robił taki zabieg to proszę o poradę, zdjęcia bardzo mile widziane.

Opublikowano
wszystko jest dokładnie tak jak piszesz ! tylko jak odkręcisz osłonę wentylatora to nie da się jej wyciągnąć ale poradzisz sobie ! w głębi zobaczysz parownik!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

tzn że do parownika dostajemy się albo ściągając panel klimatronika i kostkę z czujnika temperatury, albo od strony silnika ściągając filtr kabinowy wraz z ścianką grodziową ... (Osłony od wentylatora też ściągamy?)

Która drogę lepiej wybrać, aby skuteczniej wyczyścić układ?

Jeśli od strony silnika czy ma ktoś zdjęcia tego parownika?

Opublikowano

Moim zdaniem parownik lepiej wyczyścić od strony silnika bo tam można czyms napsikać i wyczyscić nawet jakąś szczoteczką bo parownik jest na wierzchu a od strony czujnika temperatury mamy do dyspozycji tylko małą dziurkę przez którą nic nie widać i mozemy jedynie wpuszczać na oślep jakiś odgrzybiacz. Pozatym parownik od strony silnika jest zawsze bardziej brudny od drobinek kurzu i innych zanieczyszczeń których filtr przeciwpyłkowy nie da razy zatrzymać.

Osłonę od dmuchawy też trzeba ściągnąć.

Opublikowano (edytowane)

Dziś zabrałem się za klime. Preparat KENT. Najpierw od strony czujnika temp. niestety go nie znalazłem:

http://yfrog.com/0ddsc00294cxj

mam dużą navi może dlatego...

A więc od silnika, demontujemy:

-filtra

-korytko pod filtrem

-ściankę grodziową

Mamy obudowę wentylatora na wierzchu

-ściągamy spinki metalowe z dołu

-odkręcamy sróbke w środu w górnej części

-no i najgorsze zaczepy u góry (są w lini prostej od dolnych metalowych spinek, ale niestety trudny dostep)

Klapkę wentylatora mamy luźną, niestety nie dałem rady jej wyciagnać, można ją przesuwać w prawo/lewo

-oczom ukazuje sie parownik (najprawdopodobniej)

http://yfrog.com/eddsc00301mnj

Dalej robiłem zgodnie z instrukcją na preparacie.

Może komuś sie przyda

Edytowane przez andie
Opublikowano
Jak by byly zdjecia to by sie przydalo :/
Opublikowano

no i niestety mój zabieg nic nie pomógł, po wyłączeniu klimy wali starą szmatą...

Nie wiem o co chodzi, miałem cały parownik w pianie, następnie założyłem tą klapkę żeby móc włączyć wentylator, psiknąłem jeszcze we wszystkie kanały w kabinie, no i chodził przez 10min na max zimny bez klimy, obieg wew. z otwartymi drzwiami...

Po czym spieniłem parownik jeszcze raz ale już prowadząc wężyk między łopatkami wirnika, no i resztę w kanały jak wcześniej, włączyłem auto z tym że temp. na max i klima włączona...

nic nie dało!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam , miałem ten sam problem , chciałem kupić i samodzielnie odgrzybić klimę. Niestety nie wiedziałem za bardzo gdzie popsikać ( nie znalazłem wlotów pod filtrem kabiny ). Gdy pojechałem do gościa który zajmuje się odgrzybianiem dowiedziałem się ze zabieg kosztuje 30 zł. Jedyny minus to że trwało to 30 minut ). Z opinii fachowca usłyszałem ze środki w sprayu raczej tylko maskują brzydki zapach ...
  • 4 tygodnie później...