Skocz do zawartości

Dwa Pytania: 1. Jak wyciagnac licznik... 2.Co za urzadzanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak sobie rozkminiam wymiane diod/kontrolek licznika w e36 316i.

Wiem ze mozna sciagnac kokpit ale wolalbym zdjac kierownice, ale nie mam bladego pojecia jak. Mam z drugiej strony jakies zaslepki ale ni w zab sie za nie nie moge zabrac. Jak juz wyciagne to jakie mam kupic diody? Kontrolki?

http://img85.imageshack.us/img85/3193/licznik3yu.jpg

Natomiast drugie pytanie. Co to za urzadzenie na ponizszych zdjeciach. Czyscilem dzis troche furke pod kokpitem i znalazlem to pod zapalniczka.

Moze to jakis "koder" do alarmu? Wychodzi z niego pelno malych kabelkow. Ma dwie diody, zieolna i czerwona i napis DEST. Szukalem troche o tym w sieci ale nie moglem znalezc.

http://img349.imageshack.us/img349/6198/niewiem0fx.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/8540/niewiem27kc.jpg

BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano

Od wewnętrznej strony kierownicy są osadzone głęboko 2 śruby na nietypowy rodzaj wkrętaka coś w rodzaju gwiazdki - trzeba je odkęcić. ( to one trzymają poduszkę powietrzną).

Póżniej odczepić przewody od poduszki i odkęcić kluczem nasadowym kierownicę.

Wykręcić 2 wkręty mocujące licznik od góry w kokpicie, lekko podważyć od góry i od dołu wkrętakiem płaskim najlepiej na środku wyciągnąc licznik i wyczepić dwie wtyczki: jedna koloru niebieskiego a druga koloru żółtego - jak pamiętam.

Wyjąć licznik i róbta z nim co chceta.

I to by było na tyle.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano
a to drugie wygląda jak jakiś patent z odcięciem np. zapłonu - nieseryjne

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Od wewnętrznej strony kierownicy są osadzone głęboko 2 śruby na nietypowy rodzaj wkrętaka coś w rodzaju gwiazdki - trzeba je odkęcić.

Przyłącze się... te śruby to raczej nie * a jakiś inny patent :jawdrop:

jakby pierścień z nacięciami od zewnątrz...

Czy ktoś wie gdzie zdobyc taki klucz ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Zegary można wyjąć bez zdejmowania kierownicy,musisz troche pokombinować ,ale przechodzą w szczelinie pomiędzi deską rozdzielczą ,a kierownicą.

Poduszka powinna być przykręcona śrubką typu "torx"

Jeśli zdecydujesz się na odkręcanie kierownicy i wyjęcie zegarów ,pamiętaj ,aby nie włączać w samochodzie prądu ,bo będziesz musiał kasować błąd Airbagu

Opublikowano

Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Jednak bede musial odrkecic kierownice, bo ta szczelina za cholere nie wyjdzie.

Napiszcie jeszcze jakie kupic kontroliki.

Torx to jest srobokret takiego samego typu, jaki sluzy do rozkrecania Nokii?

Pozdrawiam

Opublikowano
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Jednak bede musial odrkecic kierownice, bo ta szczelina za cholere nie wyjdzie.

Napiszcie jeszcze jakie kupic kontroliki.

Torx to jest srobokret takiego samego typu, jaki sluzy do rozkrecania Nokii?

Pozdrawiam

Zegary na 100% u mnie nie wyjdą baz odkręcenia kierownicy- moze u tych co mają regulowaną kolumne kierownicy ??

Co do TROXa to takie same.. ale te śruby co są u mnie nie są TROXami tylko jakimś innym patentem... :?:

TROX - to gwiazdka wydrążona w walcu, a ja mam główkę śruby jakby zewnętrznie ponacinana beczka - ale nacięcia nie są takie, zeby płaskim śrubowkrętem odkręcić... :duh:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• Członkowie klubu
Opublikowano
te śruby co są u mnie nie są TROXami tylko jakimś innym patentem... :?:

TROX - to gwiazdka wydrążona w walcu, a ja mam główkę śruby jakby zewnętrznie ponacinana beczka - ale nacięcia nie są takie, zeby płaskim śrubowkrętem odkręcić... :duh:

Sprawdzałem w ETK - wymieniają tylko torx'y.

Ta śruba u Ciebie, to jakby odwrotność torx'a ? Tzn. wygląda tak, jakbyś potrzebował do tego coś w rodzaju klucza nasadowego ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Odłacz akmumulator na poczatku To podstawa

to wiem, ale nie mam klucza od syreny :duh: macie jakis patent na to, oprocz przecinania kabli :naughty:

Opublikowano

Czesc.

Zegary wyjda bez odkrecania kierownicy, tylko ją przekręć w lewo o kilkanascie stopni( moze troche wiecej) i wtedy wyciągaj.

Opublikowano

jak nie masz klucza od syreny to kup sobie nowa stacyjkę z kluczem za 4zł

odkręć syrenę od uchwytu i następnie wykręć cztery wkręty z obudowy i rozlutuj przewody od syreny. jak je rozlutujesz to cała płytka powinna ci wyjść z obudowy a wtedy zamontuj nowa stacyjke i ponownie złóz obudowę! w momencie jak odlutujesz przewód od stacyjki w syrenie to ona już wyc nie bedzie! ALE PAMIETAJ ŻE TAM CAŁY CZAS JEST NAPIECIE 12V KTÓREGO NIE WYŁĄCZYSZ!!!więc nie zrób zwarcia!!!!

pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuje Wam za wszystkie porady. Na poczatku przyszlego tygodnia zabiore sie za to, mialem oddac furke do magika od elektryki ale skoro mozna to zrobic samemu to wsyd za takie cos placic.

Jeszcze raz BARDZO DZIEKUJE :)

Pozdrawiam.

P.S. Jak mi sie wszystko uda to napisze co i jak bylo. Najgorzej znalezc ten "srubokret" do odkrecenia poduszki.