Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podbijam pytanie.

Jutro chce kupić osuszacz ponieważ rozszczelnił mi się skraplacz i robiłem porządek w układzie klimatyzacji :)

Napiszcie jakiej firmy osuszacze kupujecie?

Mam do wyboru noname z allegro za około 80-90zl i Kager/Nissens/Valeo za około 150-160zl.

Dodam, że osuszacz powinno się wymieniać co pewien czas ponieważ może być siedliskiem grzybków. Jak zdemontuję swój to postaram się go rozciąć i zobaczyć jak to w środku wygląda.

Opublikowano
Nie jestem specjalistą od klimatyzacji, ale wydaje mi się, że trzeba ponieważ trzeba odkręcić przewody a co z tym się wiąże ulotni się to co w tych przewodach pływa ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to niech ktoś mi wytłumaczy w jaki sposób w układzie zamkniętym mogą rodzić się grzyby, a jeśli już nawet się urodzą to co one nam przeszkadzają. Na jkiej zasadzie działa ten osuszacz skoro gryby z niego mogą nam szkodzić??
Pozdrawiam
Opublikowano
No to niech ktoś mi wytłumaczy w jaki sposób w układzie zamkniętym mogą rodzić się grzyby, a jeśli już nawet się urodzą to co one nam przeszkadzają. Na jkiej zasadzie działa ten osuszacz skoro gryby z niego mogą nam szkodzić??

Osuszacz przede wszystkim chroni układ przed wilgocią, która działa niekorzystnie na sprężarkę i inne elementy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, o ile pamiętam to do osuszacza idzie jakiś kabel, tam jest jakiś czujnik czy jak?
Opublikowano
Hmm, o ile pamiętam to do osuszacza idzie jakiś kabel, tam jest jakiś czujnik czy jak?

Hmm, w TIS'e nic takiego nie doczytałem. Wiem narazie tyle że trzeba zdjąć przednie koło, odkręcić plastikową osłonę nadkola przy zderzaku, a do tego od góry, czyli po otwarciu maski jest utrudniony dostęp przez reflektor. Nic tylko połamać plastiki :mad2:

• Członkowie klubu
Opublikowano

Czynnik ucieka, niestety, bo wchodzą do niego oba przewody z klimy. BaX kabelek też widać, bo jest na nim czujnik.

Co do grzybów, nigdy nie rozkminiałem zasad klimatyzacji.

Zmieniałem w E36, zakładam, że 330tce jest tak samo (tylko więcej rozbierania).

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czynnik ucieka, niestety, bo wchodzą do niego oba przewody z klimy. BaX kabelek też widać, bo jest na nim czujnik.

Zakładam, że jest jakiś czujnik tylko co on 'wyczuwa' i jak sygnalizuje albo i nie?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie pamiętam dokładnie, jak mi gość od klimy mówił, dawno to było, ale ciśnienie w układzie chyba. Jak nie działał (pękła obudowa i nie stykały przewody), to się klima nie załączała.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Czujnik o którym mówicie to tgzw. czujnik wysokiego ciśnienia.Ma on za zadanie odczyt czy jest czynnik w układzie i jeżeli go nie ma odcina kompresor klimy żeby go nie zarżnąć, brak czynnika=brak smarowania.Jeżeli chodzi o osuszacz to weźcie behr, hella ewentualnie nissens.Topran to lipton.Żeby go wymienić trzeba odessać gaz(o ile tam jeszcze jest) i rozszczelnić układ.Wspominaliście o grzybkach.Są one najczęściej sprawcami smrodu z kilmy.Nie tworzą się ona jak pisaliście w układzie a na parowniku(taka mała chłodniczka w nagrzewnicy którą owiewa powietrze które to jest ochładzane i wpychane do kabiny) na którym to podczas pracy w wyniku różnicy temperatur skrapla się woda co sprzyja rozwojowi grzybów.Sam układ klimy z odczynnikiem jest hermetycznie zamknięty.
Opublikowano
W e46 jest to dość prosta operacja.Kupujesz środek do czyszczenia klimy w sprayu, zdejmujesz filtr kabinowy z podszybia, włączasz nawiew na 2-3 kreski, ustawiasz obieg otwarty, ustawiasz tak aby klima nie chodziła i psikasz przez podszybie na wentylator.Będziesz widział ze aerozol jest zasysany do nagrzewnicy.Reszta dzieje się już samoczynnie.Aerozol sam rozprowadzi się po skraplaczu i kanałach wylotowych nagrzewnicy. Później wietrzysz auto z resztek preparatu i nie używasz klimy przez dzień-dwa.Ważne żeby nie padało podczas i po operacji odgrzybiania, wtedy efekt jest najlepszy i najpewniejszy.