Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Własnie zakupiłam e46-tke 320d i za Chiny nie mogę zmienić wyświetlania spalania. Chodzi mi o to, że chciałabym zeby mi wyświetlało spalanie w danym momencie a nie średnie naa 100 km...

Opublikowano

Ale spalanie chwilowe to masz przecież na desce pod obrotomierzem a komputer wyświetla chyba tylko:

-zegar

-temperaturę na zewnątrz

-przeciętne zużycie paliwa

-zasięg auta

-przeciętna prędkość jazdy

Tyle przynajmniej jest w instrukcji obsługi

pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
znajomy w 320d po lifcie ma w opcji wyswietlania na kompie ile kilometrow moze zrobic na jednym litrze paliwa :roll: natomiast nie wyswietla mu sie srednie zuzycie na 100km. czy to da sie ustawic w kazdym aucie? zaznaczam ze auto jest holenderskie wiec moze ma inne oprogramowanie??? (wiem ze holendrzy jak np pytasz ile auto pali to nie mowi jak u nas w polsce np. 9l na 100 km tylko mowi ze na litrze moze przejechac 12 km) wiec moze dlatego w tej bejcy jest tak wlasnie zaprogramowane??? :roll:

🙃🙃

Opublikowano
pewnie ze sie da na wyswietlaczu tam gdzie masz srednie spalanie przytrzymaj guzik od komputera az sie wyzeruje i bedzie podawał ci chwilowa spalanie na wyswietlaczu cyfrowym...
Opublikowano
pewnie ze sie da na wyswietlaczu tam gdzie masz srednie spalanie przytrzymaj guzik od komputera az sie wyzeruje i bedzie podawał ci chwilowa spalanie na wyswietlaczu cyfrowym...

Chyba tylko przez chwilę..., zaraz po skasowaniu.

Po po chwili będzie pokazywał średnie spalanie, liczone od momentu skasowania.

Opublikowano

Chyba tylko przez chwilę..., zaraz po skasowaniu.

Po po chwili będzie pokazywał średnie spalanie, liczone od momentu skasowania.

Dokladnie

Opublikowano
no tak przez cały czas jak bedziesz w tej funkcji.... potem pokaze srednie inaczej z tego co wiem sie nie da...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to co piszecie to jest po prostu skasowanie sredniego spalania, ktore przez tylko jakis czas pokazuje na nowo srednie, natomiast ja mowie o opcji ktora pokazuje ile kilometrow mozna zrobic na jednym litrze paliwa. moze jest to zalezne od kraju docelowego i na dany rynek komputer jest zaprogramowany w inny sposob.

🙃🙃

Opublikowano
to co piszecie to jest po prostu skasowanie sredniego spalania, ktore przez tylko jakis czas pokazuje na nowo srednie, natomiast ja mowie o opcji ktora pokazuje ile kilometrow mozna zrobic na jednym litrze paliwa. moze jest to zalezne od kraju docelowego i na dany rynek komputer jest zaprogramowany w inny sposob.

Tak. Bo te odpowiedzi były do pierwszego posta w tym temacie.

Raczej nie tyczyły się Twojego pytania.

Co do Twojego pytania to bynajmniej mi się tak wydaje, że to zależy od wersji, czyli kraju, na który był produkowany samochód.

Opublikowano
dziwne a dlaczego holendrzy by nie chcieli tej funkcji w sumie bardzo waznej..myśle że powinna byc....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dziwne a dlaczego holendrzy by nie chcieli tej funkcji w sumie bardzo waznej..myśle że powinna byc....

wlasnie o to chodzi ze w holandii operuja oni kilometraqmi na litrze a nie litrami na 100 km, poza tym nie wiem jak maja inni ja akurat zobaczylem to w BMW e46 320D po lifcie

srednie spalanie w komputerze po wiekszej ilosci kilometrach nie pokazuje juz tak dynamicznie ile naprawde zuzywamy. przyklad: jezdzac po miescie przez miesiac czasu srednie spalanie spalanie komputer pokaze mi w granicach 12 litrow. nastepnie wybieram sie na autostrade ale nie kasuje sredniego spalania w kompie tylko jade na tym co pokazywal po miescie. po 800 km komp pokaze mi srednie spalanie 10 litrow zamiast faktycznych 8 l dlatego ze w pamieci mial jazde przez miesiac po miescie na poziomie 12 litrow. kasujac srednie spalanie w kompie i wyjazd na autostrade pokaze mi srednie po 800 km 8 l. wiec 10 nie jest wiarygodna, dlatego opcja z 1 litrem i kilometrami jest duzo lepsza wg mnie.

🙃🙃

Opublikowano

Tak tylko że komputer pokazuje przeciętne zużycie paliwa a nie chwilowe ,pokazuje spalanie w litrach/100km ale wylicza sobie to od ostatniego resetu (tak jest napisane w mojej instrukcji do bmw e46 )czyli jak zrobiłeś 500 km to komputer ci powie że spalanie średnie na tym odcinku było np 8,8l/100km a spalanie chwilowe pokazuje zegar pod obrotomierzem ,czyli jakie jest spalanie w danej chwili przy obecnej prędkości i obrotach ,zależnie od wersji było w litrach na 100km lub ile przejedziesz mil na 1galonie.

pozdro

Opublikowano
nadal watpie żeby holenderskie tego nie miały to europa wieksze modyfikacje sa na anglie stany chiny ale czy to belgia niemcy francja czy holandia powinno byc wszędzie tak samo
Opublikowano

wlasnie o to chodzi ze w holandii operuja oni kilometraqmi na litrze a nie litrami na 100 km, poza tym nie wiem jak maja inni ja akurat zobaczylem to w BMW e46 320D po lifcie

Jak wiadomo swego czasu Holendrzy kupili wyspę Manhattan. A jak jest z tym tematem u Amerykanów to wszyscy chyba wiemy - zuzycie jest pokazywane jako MPG (miles per gallon), czyli ilość mil, którą auto przejedzie na galonie benzyny :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

NCSexpert -em możesz sobie zmienić żeby pokazywało ile km zrobisz na 1 litrze paliwa.

:|

Właśnie sobie zrobiłem w key&car

Opublikowano
znajomy w 320d po lifcie ma w opcji wyswietlania na kompie ile kilometrow moze zrobic na jednym litrze paliwa :roll: natomiast nie wyswietla mu sie srednie zuzycie na 100km. czy to da sie ustawic w kazdym aucie? zaznaczam ze auto jest holenderskie wiec moze ma inne oprogramowanie??? (wiem ze holendrzy jak np pytasz ile auto pali to nie mowi jak u nas w polsce np. 9l na 100 km tylko mowi ze na litrze moze przejechac 12 km) wiec moze dlatego w tej bejcy jest tak wlasnie zaprogramowane??? :roll:

Jeżeli masz dużą nawigację, to można na ekranie wejść w ustawienia i w nich zmienić opcje pokazywania spalania właśnie na takie ile można zrobić na litrze kilometrów.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Przepraszam że odnawiam ale mam problem, a mianowicie komputer oszukuje mnie na spalaniu. Średnie spalanie obliczane na 100km wyświetlane na komputerze oscyluje zawsze na poziomie 5,5-5,8l/100km a rzeczywiste spalanie (zatankowanie auta do pełna) mówi mi, że samochód pali 7,5l/100 km (62l/830km). Nie wiem czy to normalne czy tylko u mnie takie duże rozbieżności w spalaniu?