Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od dłuższego czasu mnie nurtuje taka pozycja w komputerze (iDrive) jak Distance to dest. (przy minimalizacji do komputera podręcznego: To dest.). O ile jest to jak najbardziej sensowne gdy mam ustawiony cel w nawigacji - odlicza mi to przecież dystans do celu, o tyle po osiągnięciu celu to cholerstwo zaczyna mi odliczać w dół (z minusem) - i to mnie doprowadza do szału. Ktoś wie jak to wyłączyć? Szukałem w instrukcji i jakby producent nie przewidział, że po dojechaniu do celu nie ma najmniejszej potrzeby dalej liczyć kilometrów...

Co więcej, i to jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe, ten dystans do celu mogę sobie ręcznie ustawić (po co????) - może ja nie kumam funkcji i możliwości tego narzędzia - wtedy proszę o uświadomienie, ale raczej wydaje mi się, że ktoś wpadł na jakiś pomysł, ale po drodze zaszły zmiany kadrowe, a niedokończony pomysł został :-).

http://ins.best.net.pl/bmw/distance.jpg

Opublikowano

Odległość (dystans) do przeznaczenia

Jeśli ustawisz nawigację na dany cel to pokazuje np. 100km , ale jeśli dojedziesz już na miejsce i nie wyznaczysz nowego punktu

to komp. odlicza że minąłeś wyznaczony punkt np. -150 km .

Wygląda na to iż dawno nie używałeś navi

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano
Można też sobie ustawić ręcznie ilość kilometrów do celu i wtedy wiemy ile mamy jeszcze do przejechania.
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

Oj koledzy, ale to co napisaliście to wiem i zresztą opisałem to w swoim poście... :(

Wygląda na to iż dawno nie używałeś navi

NAVI używałem niedawno - po resecie kompa (na skutek braku prądu) ustawiło się -9999km.

Chodzi mi o to jak to ustrojstwo wyłączyć/wywalić/wypiep***yć (niepotrzebne skreślić) żeby mi nie liczyło km po przejechaniu celu. Przecież wiem, że dojechałem do celu i nie obchodzi mi ile km już od tego miejsca zrobiłem (po dwóch tygodniach nawet nie pamiętam gdzie był ostatni cel ustawiony). A denerwuje mnie jak mi coś tam się liczy, a ja nie wiem nawet po co...

Opublikowano

ja mam navi z dyskiem twardym i u mnie wylacza sie pomiar dystansu w momencie gdy:

1) przed dojechaniem do celu daje "stop" na prowadzenie do celu,

2) po dojechaniu do celu, gasze silnik, w momencie nowego zaplonu nie mam juz zadnego komunikatu o odleglosci do celu...

chyba trzeba bedzie odwiedzic "lekarza" :cry2: :cry2: pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
distance to destination to dobra funkcja, korzystałem z niej bardzo często w E39 kiedy nie miałem nawigacji. Licznik kilometrów dzienny używam zawsze żeby sprawdzić rzeczywiste zużycie paliwa po tankowaniu a taki licznik jest dobry jeśli robisz trasę i wiesz jaką ma odległosć. Albo na przykład, jeśli jedziesz na wakacje do Chorwacji chcesz sprawdzić ile zrobisz kilometrów przez cały urlop. Choć w przypadku BMW nie jest to niezbędne bo są dwa kumputery, zwykły i Jurney computer. Funkcji nie da sie wyłączyć, możesz zwyczajnie na to nie patrzeć i tyle. Zauważ też, ze przełaczajac BC na manetce od kierunków pojawiają sie informacje o spalaniu, zasiegu, średniej prędkości ale juz bez info o dystansie do miejsca przeznaczenia

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
ja mam navi z dyskiem twardym i u mnie wylacza sie pomiar dystansu w momencie gdy:

2) po dojechaniu do celu, gasze silnik, w momencie nowego zaplonu nie mam juz zadnego komunikatu o odleglosci do celu...

No gdyby u mnie tak działało (takiego działania bym oczekiwał) to nie byłoby tematu... Nie masz przypadkiem nowego iDrivea już? On ma inną navi prof.?

distance to destination to dobra funkcja, korzystałem z niej bardzo często w E39 kiedy nie miałem nawigacji. Licznik kilometrów dzienny używam zawsze żeby sprawdzić rzeczywiste zużycie paliwa po tankowaniu a taki licznik jest dobry jeśli robisz trasę i wiesz jaką ma odległosć. Albo na przykład, jeśli jedziesz na wakacje do Chorwacji chcesz sprawdzić ile zrobisz kilometrów przez cały urlop. Choć w przypadku BMW nie jest to niezbędne bo są dwa kumputery, zwykły i Jurney computer. Funkcji nie da sie wyłączyć, możesz zwyczajnie na to nie patrzeć i tyle. Zauważ też, ze przełaczajac BC na manetce od kierunków pojawiają sie informacje o spalaniu, zasiegu, średniej prędkości ale juz bez info o dystansie do miejsca przeznaczenia

Wszystko to co piszesz to prawda, ale rzeczywiście w starszym aucie - bez dodatkowego komputera. Tak to mi psu na budę ta opcja (poza tym, że irytuje) :-). Przy najbliższej wizycie pogadam w serwisie, ale wątpię żeby ktoś tym się przejął i żeby dało się to przestawić tak jak u AO - pewnie to kwestia nowszego navi.

Opublikowano

No gdyby u mnie tak działało (takiego działania bym oczekiwał) to nie byłoby tematu... Nie masz przypadkiem nowego iDrivea już? On ma inną navi prof.?

Wszystko to co piszesz to prawda, ale rzeczywiście w starszym aucie - bez dodatkowego komputera. Tak to mi psu na budę ta opcja (poza tym, że irytuje) :-). Przy najbliższej wizycie pogadam w serwisie, ale wątpię żeby ktoś tym się przejął i żeby dało się to przestawić tak jak u AO - pewnie to kwestia nowszego navi.

Heh jak nic tylko olać i tyle :)

Ja nie zwracam na to uwagi, druga sprawa, włącz sobie menu główne - wtedy nic nie razi, ewentualnie wyłącz monitor :)

Pozdr.

Opublikowano

obecnie mam "nowy/najnowszy" jaki jest dostepny, w E91 nie mialem NAVI poniewaz bylem "nie pocieszony" tym co oferowala...co do softu, to uwazam, ze na 100% mozna to zrobic, jak ASO nie da rady to zadzwon do magikow z alledrogo: robia wszystko co klient sobie zyczy/slono placi :mrgreen: :mrgreen: pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 7 lat później...
Opublikowano

Hej :-)

Panowie a ja dzisiaj również zauważyłem, że po ustawieniu celu ma nawigacji i dojechaniu na miejsce distanse odlicza nadal km i jest to na minusie...

Z tego co pamiętam jak niedawno kupiłem auto nie było tego. Można to jakoś zresetować lub usunąć, żeby tego nie pokazywał po dojechaniu na miejsce?

Mam nawigację professional dvd

Opublikowano
Dojechałeś do celu więc ustawiło się na zero, ale ty jeździsz dalej wiec odjeżdżasz od celu i dlatego jest tam wartość km na minusie. Jeżeli chcesz to zresetować to wejdź tam przez idrive i kręcąc w prawo lewo ustaw sobie ile tam chcesz km na plusie.
Opublikowano
Nie ma czegoś takiego jak tryb nocny, możesz ustawić jasność świecenia ekranu i wtedy będzie trochę jak tryb nocny ale kolorów na inne nie zmienisz. Ewentualnie niech mnie ktoś poprawi.
Opublikowano
No to zaprogramuj sobie wyłączanie ekranu pod jednym z przycisków romb/gwiazdka na kierownicy i używaj jako przełącznik wyświetlania jak ci przeszkadza włączony ekran non stop