Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No raczej... faktycznie trochę przegięcie z tymi kapciami.

Cypisek... radzisz na przód węższą oponę... Chodzi o wagę, czy o opory toczenia? Bo ja na przodzie w R17 też powinienem mieć węższą ale założyłem 225 (tak jak na tył) - bo są tańsze. Można zauważyć różnicę w osiągach, jeśli opona jest węższa?

moze to subiektywne odczucie ale moja lepiej sie prowadzi w zakretach jak mam roznej szerokosci w stosunku do 4 tych samych. (na torze nie sprawdzalem) u mnie siedzi 225przod i 255 tyl. Jak bede zmienial w przyszlym sezonie kola na lekkie to prawdopodobnie tez pojde w strone 205 i 225 maxymalnie zaloze 215 i 245 . co do wagi to napewno 205 do 225 jest lzejsza wg mnie jakies 9% ( z proporcji) a jak wiadomo na sile odśrodkowa najbardziej wplywa masa rozlozona najblizej obwodu kola..... czysta fizyka im mniejsza bezwładność ukladu tym reakcja na gaz, hamulec i co najwazniejsze reakcja zawieszenia szybsza .

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie, zakupiłem felgi do mojej betsy od coupe, konkretnie WZ 264.

Tylna felga to 8,5'' i zalecana opona 245/35/18 - wąska to ona nie jest, wiem wiem moc 122 PS to porażka przy tym rozmiarze.

Planuję i tak jakieś wira więc pytanie, czy program to uciągnie, czy może jednak kupić nieco węższy rozmiar np 235 lub w ogóle standard 225/40?

uciagnie auto napewno ale w stosunku np do opony 195 na 16 musisz liczyc sie ze spadkiem przyspieszenia nawet do 0.5 sek do 100km/h

• Moderatorzy
Opublikowano
No raczej... faktycznie trochę przegięcie z tymi kapciami.

Cypisek... radzisz na przód węższą oponę... Chodzi o wagę, czy o opory toczenia? Bo ja na przodzie w R17 też powinienem mieć węższą ale założyłem 225 (tak jak na tył) - bo są tańsze. Można zauważyć różnicę w osiągach, jeśli opona jest węższa?

moze to subiektywne odczucie ale moja lepiej sie prowadzi w zakretach jak mam roznej szerokosci w stosunku do 4 tych samych. (na torze nie sprawdzalem) u mnie siedzi 225przod i 255 tyl. Jak bede zmienial w przyszlym sezonie kola na lekkie to prawdopodobnie tez pojde w strone 205 i 225 maxymalnie zaloze 215 i 245 . co do wagi to napewno 205 do 225 jest lzejsza wg mnie jakies 9% ( z proporcji) a jak wiadomo na sile odśrodkowa najbardziej wplywa masa rozlozona najblizej obwodu kola..... czysta fizyka im mniejsza bezwładność ukladu tym reakcja na gaz, hamulec i co najwazniejsze reakcja zawieszenia szybsza .

Dzięki! Wcześniej o tym nie myślałem, ale w tej sytuacji chyba przy następnym komplecie wrócę do standardu (czyli na przód węższe).

Panowie, zakupiłem felgi do mojej betsy od coupe, konkretnie WZ 264.

Tylna felga to 8,5'' i zalecana opona 245/35/18 - wąska to ona nie jest, wiem wiem moc 122 PS to porażka przy tym rozmiarze.

Planuję i tak jakieś wira więc pytanie, czy program to uciągnie, czy może jednak kupić nieco węższy rozmiar np 235 lub w ogóle standard 225/40?

Jak założysz 225 na 8,5" to będziesz miał efekt ja kolega wyżej pisał i załączał zdjęcia - odradzam.

Opublikowano
panowie czy felga 19" 9cal et 43 wejdzie na zadek do jedynki ??

weź sobie suwmiarke zmierz ile masz teraz luzu następnie

http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi

i wszystko bedzie jasne.

wiele zależy od tego jaką opone założysz

Opublikowano
panowie czy felga 19" 9cal et 43 wejdzie na zadek do jedynki ??

Ja mam koła 18" BMW Motorsport (styling 216). Z tyłu jest 8,5", et 52 + dystans 20 mm. Czyli biorąc pod uwagę różnicę w szerokości i odsadzeniu moja jest trochę bardziej na zewnątrz i wchodzi, ale na styk. Gdyby nie delikatny naciąg (opona 225/40/18), to opona obcierałaby o błotnik. Nawet teraz, jeśli załadowałbym auto na full i ostro latał w zakrętach to błotnik by obtarł.

E30 325i 2d '88 - classic

E36 325i Smurf na tor - klik!

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

Opublikowano
ciekawosta a propos e82 i pozostałych. coupeta ma szerszy rozstaw kol tylnych. wnioskuje to na podstawie tego ze kazda coupe ma wyzsza tarcze niz e87 i e 81, jest to sprawdzone organoleptycznie kilka dni temu. ta roznica to 10mm wiec do coupety mozna wsadzic szersze kola :)

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano
ciekawosta a propos e82 i pozostałych. coupeta ma szerszy rozstaw kol tylnych. wnioskuje to na podstawie tego ze kazda coupe ma wyzsza tarcze niz e87 i e 81, jest to sprawdzone organoleptycznie kilka dni temu. ta roznica to 10mm wiec do coupety mozna wsadzic szersze kola :)

tak wygląda tył w e82

9 cali et 39

opona 255

wystaje +/- 1 cm

http://images43.fotosik.pl/1862/af04d3ad5ee4898c.jpg

Opublikowano
jezdził ktos na oz alleggerita albo ultraleggera?? napewno są lekkie ale jak z ich wytrzymalościa na nasze drogi ??? w stosunku do oryginalnych 11-12kg 18" tak jak pisalem gdzies wyżej rozgladam sie za lekkim zestawem i jak kolega matti napisał mi linka z wagami kół to oz alleggerita fajnie wypadaja z wagą do tego przód 205 i tył 225 i leciutenkie koła i mozna zapie..... dynamicznie jezdzic :twisted:
Opublikowano

czyli jak wsadzę na tył do mojej E87 felgi z coupety model WZ 264 o szerokości 8,5 to będzie wystawać?

Opublikowano

czyli jak wsadzę na tył do mojej E87 felgi z coupety model WZ 264 o szerokości 8,5 to będzie wystawać?

style 264 - tam jest na tyle et 52

nic nie będzie wystawać możesz jeszcze spokojnie dystans 10mm wsadzić

Opublikowano
Chodzi o to ze xa pomoca innego et piasty zrobili tak ze kazfe kolo w kazdej 1 jest tak samo schowane a zalozenie do kupety piast ze zwyklej pomoze zapodac doniej szersze kola

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano
Chodzi o to ze xa pomoca innego et piasty zrobili tak ze kazfe kolo w kazdej 1 jest tak samo schowane a zalozenie do kupety piast ze zwyklej pomoze zapodac doniej szersze kola

czyli jak zmienię piastę u siebie od zwykłej e87 to będę mógł wsadzić szersze kółko tak mam rozumieć?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

zakupiłem bmw e87 118d z 2009 roku (już do mnie jedzie :lol: ) Z poprzedniej BMW e39 530i pozostały mi wręcz nówki opony zimowe rozmiar 235/45/17. Stad moje pytanie czy takie opony podejdą do tej jedyneczki ? Jeżeli było takie pytanie to przepraszam ale do 23 strony udało mi się czytać uważnie natomiast resztę stron już pominąłem bo mi się w oczach mieniło :D Było jedno pytanie odnośnie tych opon jednakże nie było odpowiedzi chyba ze pominąłem więc jak coś z góry przepraszam.

Opublikowano
To super, jakies 2 tysie w kieszenii :D Dzieki za odpowiedz :D juz niedlugo podziele sie z wami zdjeciami mojej malenkiej :p Pozdrawiam :)
Opublikowano
kolego sprawdz sobie parametry felg zebys nie musial 2 raz malowac i wymieniac blotnikow.

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano

Wiesz co to auto dopiero do mnie jedzie ale to jest 17 cali i z vinu to jest:

S2KCA BMW light alloy wheel, V-spoke 141

Z tego co sie teraz doszukalem to szerokosc felgi to 7 cali wiec miesci sie w widelkach na 235 i ET chyba 47 i to ET mnie przyprawia o bol glowy bo nie wiem czy beda pasowac te koleczka