Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, czy opony typu runflat mogę wymienić, w każdym serwisie ? Czy tylko w konkretnych punktach, zajmującymi się bmw ? Bede wdzieczny za odpowiedz.

Witamy serdecznie,

Nie ma znaczenia w jakim zakładzie wulkanizacyjnym bądź serwisie wymieniamy oponę typu Run Flat. Wymienia się ją jak każdą inną oponę.

Pozdrawiamy,

Ekipa rezulteo :D

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie ma znaczenia w jakim zakładzie wulkanizacyjnym bądź serwisie wymieniamy oponę typu Run Flat. Wymienia się ją jak każdą inną oponę.

Pozdrawiamy,

Trochę co innego słyszałem u kilku wulkanizatorów. Kilku nie chciało/nie mogło wymienić/przełożyć takiego rodzaju ogumienia tłumacząc się brakiem odpowiedniej łyżki. Serwis BMW w przypadku takiej usługi "kasuje" 600 zł w przypadku przełożenia 18 calowych opon na felgach.

Opublikowano
Panowie, czy opony typu runflat mogę wymienić, w każdym serwisie ? Czy tylko w konkretnych punktach, zajmującymi się bmw ? Bede wdzieczny za odpowiedz.

Witamy serdecznie,

Pozdrawiamy,

Kolego - nie bajamy :roll: :wink: Nie każdy zakład chce i nie każdy potrafi ściągnąć i założyć opony ROF. Z racji twardych ścian trzeba mieć nieco umiejętności i przyzwoite maszyny do tego. Mi zimowe 16" porysowali w jednym z lepszych zakładów w okolicy, więc tak łatwo być nie może.

Opublikowano

Witam ekspertów. Posiadam ogumienie 205/45/18 przod, 225/40/18 tyl. Zmianialem teraz kola, bo zima przyszla i prawdopodobnie bede musial powyzszy letni zestaw opon juz wymienic na nowy. Z felg spisalem oznaczenie:

przod: 7,5x2jx18eh2 is47

tyl: 8jx18eh2 is49

moje pytanie brzmi: czy musze trzymac sie dokladnie tych samych rozmiarow opon przy tych felgach? pytam bo wybor opon RSC (zwlaszcza przy rozmiarze przodu) jest "mocno" ograniczony. Ewentualnie czy polecacie zakladac inne opony niz Goodyear Eagle NCT5, jesli tak to jakie?

Z gory dziekuje za podpowiedz

Opublikowano

Taucher :)

Opcja nr 1 przód i tył opony 225/40R18

Opcja nr 2 przód 225/40R18 tył 255/35R18

Chwalone są Bridgestone RE050A i Michelin Sport Pilot.

Opublikowano

Jak by ktoś był zainteresowany to mam do sprzedania

KOŁA LETNIE ALUMINIOWE DO BMW SERIA 1 E87

wzór 261 wz-261

8,5X18 ET-52 5X120

7,5X18 ET-49 5X120

OPONY:

BRIDGESTONE POTENZA RE050A

245/35/18 88Y RSC

215/40/18 85Y RSC

http://images50.fotosik.pl/1756/00d0e4f12ae93eacmed.jpg

Opublikowano
Ile cenisz sobie za te felgi?

Damian3619

Ze wzgledu iz nie ma zadnej stronki poswieconej Polskim wielbicielom BMW w UK. Zapraszam na profil facebooka Bmw anglia.

GG 43888118

Opublikowano
Taucher :)

Opcja nr 1 przód i tył opony 225/40R18

Opcja nr 2 przód 225/40R18 tył 255/35R18

Chwalone są Bridgestone RE050A i Michelin Sport Pilot.

hmm z tym 225 na przod moze ok, ale 255 na tyl przy feldze 8 cali? wychodzi , ze zalecany rozmiar to 235, moze to ktos jeszcze potwierdzic jakims faktem :)

Ja sugerowalem sie m.in. tabelka z linka ponizej

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Dobor_opon_do_felg__Jak_dobrac_opony_i_felgi,3,530,15.html

Opublikowano
Pamiętaj, że opona oponie nie równa :D np do nowej jedynki BMW zaleca przy feldze 8X18 opony 245/35R18, ale oczywista sprawa, że 255/35R18 to bardziej popularny rozmiar, a różnica naprawdę bedzie minimalna.
Opublikowano

siemka

tym razem letnie kółka, felga 18'', szerokość 8,5'', ET20 - jak to będzie wyglądać?

Będzie wystawać czy powinna być na równo?

Opublikowano
Będzie bardzo wystawac, przy szerokości felgi 8,5 Dla e87 ET powinno być 50

ale to jest tak, że będzie wystawać 30mm?

Opublikowano

Wzgledem fabrycznej felgi 8,5 o ET 50 bedzie wystawac o 30mm. Wzor na to jak bardzo bedzie wystawac w porownaniu z Twoja obecna felga jest taki:

http://www.felgi.pl/gfx/Articles/rysunek4a_LE5-0.jpg

Opublikowano
oj to lipa będzie, bo względem mojej obecnej 17'' będzie wystawała aż o 74,6mm a to chyba klops
Opublikowano

Hey!

Co sądzicie o oponach uniroyal rain expert? (chodzi o letnie) Miałem takie w golfie i sprawowały się rewelacyjnie szczególnie w deszczu. Do mojej jedynki wchodzą 16 calowe - chciałem kupić takie same. Proszę o opinię na ten temat.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
Sobon2000, powinny dać radę :) Jeśli chcesz większej pewności na mokrym możesz je wziąć w rozmiarze 195/60R16 :)
Opublikowano

Jak kupiłem moją jedynkę to miała opony 205/55/R16 - to można założyć z wyższym profilem 60? Wtedy chyba średnica koła się zwiększy?...

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

Opublikowano (edytowane)

195/60R16 mozna, bo srednica kola zwiekszy sie zaledwie o 1,3 %, wiec w dopuszczalnej normie (2%) :)

a jesli chcesz sie trzymac fabrycznych rozmiarow BMW to mozesz wziac 185/60R16

Edytowane przez BondE87
Opublikowano

Hey!

A przy szerokości 205 to profil 60 też będzie OK? Na lato mam zwykłe opony - nie run flat - teraz mam zimówki run flat i jest strasznie twardo. W ogóle mam model 120i i chyba jest fabrycznie obniżony i utwardzony a więc każde choć minimalne podwyższenie komfortu jazdy po naszych drogach jest na wagę złota. Gdyby nie ta sztywność zawieszenia mojej jedynki to byłbym w 100% zadowolony. Ale coś za coś... :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Nie, 205/60r16 bym odradzal ;) srednica kola wieksza o ponad 3%

masz rozkodowany VIN? Skoro jest tak twardo to pewnie masz sportowe dostosowanie podwozia lub zawieszenie M? Pozdrawiam

Opublikowano

Hey!

Mam zderzaki M pakietowe - kilka linijek rozkodowania vin mam w książce seriwisowej (shadow line, advantage paket, podgrzewanie siedzeń, brak znaczka na klapie itp.) ale same podstawowe rzeczy - żadnych szczegółów.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Koledzy,

mam felgę 16" #139 (ROZMIAR : 6,5JX16 ET:42)

Na to mam naciągnięty fabryczny kapeć 195/55/16.

Koło optycznie jest troche za małe...

Zastanawiam się jak to poprawić.

Czy opona 205/55/16 wejdzie bez problemu na tą felgę ? Ma szansę to trochę lepiej wyglądać ? Czy nie ma co sie szczypać i kupić 4x 17cali ?

Dzięki za pomoc !!

P