Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj po pracy w moim 330xd zaświeciły mi się na żółto 3 kontrolki od ABS, DSC i jeszcze jedna... Jaki może być tego powód ?? Można samemu usunąć tą awarię ? Rano wszystko było jeszcze OK, później przekręcam stacyjkę i już te 3 nie gasną. Czy to wina czujnika od ABS'u? Jeśli tak to gdzie go znajdę? (ile ich jest?) jakie koszta.. :|

Póki co odłączyłem AKU może się samo skasuje, za niedługo pójdę sprawdzić... - nic nie pomogło :\

Z góry dzięki za porady...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 99% to wina czujnika ABS, podepnij kompa i sprawdz przy ktorym kole jest uszkodzony lub zabrudzony, jesli nie masz problemow z predkosciomierzem to mozesz wykluczyc tylni od strony kierowcy.

Koszt czujnika w ASO ok 430 zł jedna sztuka.

Opublikowano

a czy są jakieś zamienniki ?? Ile ich jest ? na każdym kole? czy tylko od strony kierowcy?

Prędkość wskazuje chyba normalnie.

Można to jakoś przepłukać?? Gdzie one są zamontowane? gdzieś w rejonie zacisków??

Na czwartek się umówiłem do mechanika wiec pewnie na kompie wyjdzie czy coś jest nie tak....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujnik jest przy każdym kole wsadzany w piastę. U mnie było dokładnie jak u Ciebie , te same kontrolki. miałem zabrudzone te "ząbki"(nie wiem jak one sie nazywają) które własnie wychwytuje czujnik przemyłem podwozie na myjni i jest wszystko ok

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jedz na myjnie tam masz cisnienie. Przepłucz wszystkie koła od wewnętrznej strony.

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy a jak się maję te zamienniki czujników ABS z allegro po 70-90zł ? Gdzie znajdę orginał i za ile ? Miał ktoś zamiennik ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak było tu parę osób którzy kupili zamiennik i go odsyłali. Lepiej kup oryginał nowy albo uzywany , bez zamienników.

Sprzedam

Opublikowano
kurde przemywałem wszystko nawet koło zdjąłem i nic nie pomogło ale chyba kupię bez podpinania pod kompa bo mi częstro prędkościomierz też szwankuje a jeżeli jest to wina akumulatora że jest słabe napięcie i komputer wariuje to też nowy czujnik się uszkodzi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli ci predkosciomierz szwankuje to znaczy ze uszkodzony jest czujnik w tylnym kole od strony kierowcy.
Opublikowano
Kolego ja przerabiałem u siebie podobną sprawę.Kupiłem zamiennik mechanik zamontował mi i to samo było, nie pomogło czyszczenie płukanie.Musiałem pojechać do serwisu i wymienić na oryginalny koszt 400 zł . I teraz wszystko jest OK!
Opublikowano
Ale miałem już takie objawy zimą że najpierw kontrolki się zapaliły a po kilku dniach prędkościomierz wariował a teraz ta sama akcja się powtarza to znaczy że jest nie sprawny raczej czujnik niż słaby akumulator ? To są jakieś różne rodzaje tych czujników ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak są różne i nie słuchaj sprzedających ze tylko to zależy od koloru wtyczki. Musisz kupić odpowiedni pod swój model. Co do płukania to musisz to przepłukac pod cisnieniem ale od wewnetrznej strony czyli schylasz sie pod samochód i lejesz wode :)

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz tu ostatnie sieden znaków nr nadwozia i poszukaj tej czesci http://www.realoem.com/bmw/select.do

Sprzedam

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam Bractwo!

Chcialbym opisac moj problem z 3 kontrolkami ABS DSC i ham.recznym.

Po wymianie plynu hamulcowego, tarcz i okladzin po jakims czasie zapalily sie te w.w. kontrolki, po chwili zgasly, bylo tak jeszcze raz lub dwa by pozostaly "na stale".

Myslalem, ze to czujniki abs, bylem u kolegi w warsztacie wyczytac blad z kompa...i...kumpel stwierdzil, ze nie moze sie dobrac do bledu bo system mu nie pozwala(?)-stwierdzil, ze sterownik abs/dsc jest w d. to ponoc typowe i takie sa objawy.(koszt w niemczech bo tam zakotwiczylem, ok.2000€ w serwisie)

Troche mi sie nie chcialo wierzyc i pojechalem do serwisu wyczytac i ewtl. wykasowac byka.

Gosc stwierdzil, ze walniety jest sam blok hydrauliczny i mozna go wymienic na inny np. urzywany.

Aktualnie jestem na wakacjach w okolicy Koszalina i mam pytanie czy jest gdzies ktos w poblizu kto sprzedaje takie rzeczy?

Numer orginany jezeli sie nie myle to:

34 51 676543

i czy musi byc konkretnie ten sam numer, czy moze bys inny byle mial dsc3?

za podpowiedz bede dozgonnie wdzieczny.

bmw e46 318i touring 11/2002 143 KM