Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Panowie czy wymieniał ktoś już sam pasek klinowy wielorowkowy? Jeśli tak to proszę o kilka porad jak się się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę itp itd. Taka mała instrukcja :) Dziękuje i pozdrawiam.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie powiedzcie jeszcze, bo wlasnie zakupilem pasek (ten dluzszy) czy zeby go wymienic trzeba zdejmowac ten krotszy od wspomagania. Bo nie widze mozliwosci zalozenia go na kolo pasowe bez zdejmowania paska od wspomagania. Nie wiem czy sie za to brac. Dzieki za pomoc :) !!!
Opublikowano
Trzeba zdjąć ten krótszy. Oryginalny jest elastyczny, tak że można go zdjąć i założyć przez krawędź koła, bez zdejmowania koła od wspomagania.
Pozdrowienia od lenia
Opublikowano
Witam Panowie. Własnie wymieniłem pasek klinowy (dłuższy). Jeśli to będzie komuś pomocne to musze sie nie zgodzic z kolegami którzy wczesniej sie wypowiadali. Nie trzeba sciagac paska od wspomagania tzn wykrecac rolki lub tym bardziej sciagac paska na hama. Wystarczy poluzowac napinacz sciagnac stary pasek i nawlec nowy poprzez obracanie kolem zamachowym oczywiscie na luzie. Pozdro. Mam nadzieje ze komus sie przyda.
Opublikowano
Kurcze dziwne , bo nie wyobrażam sobie założenie paska bez zdjęcia paska od pompy wspomagania :roll: , mógłbyś to jaśniej wytłumaczyć.
Opublikowano
Ciezko to wytlumaczyc tak na sucho. Naprawde sie da. Siedziałem przed silnikiem z godzinę az w koncu mnie olsnilo. Dzowniłem na serwis do ASO to powiedzieli oczywiscie ze sie nie da bez sciagania paska od wspomagania. Sama wymiana 10 min.
Opublikowano
Nie mam pojęcia. Ja wymieniłem ten dłuższy ponieważ mi piszczał po długim postoju i ślizgał się na włączonej klimie jak dostawał obciążenie. Po wymianie nic nie piszczy :)
Opublikowano
Chyba wymysliłem. Trzeba długi pasek wyciagnać na zewnątrz przez środek krótkiego paska i obracajac wałem przeciagnac go po kole pasowym pod krotkim paskiem, ktory jest elastyczny? :D
Opublikowano
Chyba wymysliłem. Trzeba długi pasek wyciagnać na zewnątrz przez środek krótkiego paska i obracajac wałem przeciagnac go po kole pasowym pod krotkim paskiem, ktory jest elastyczny? :D

Przecież paski można w ten sposób uszkodzić...

jaki problem jest zdjąć krótki pasek - żaden! i normalnie założyć ten długi...

My Polacy zawsze chcemy być lepsi niż ustrawa przewiduje :shock:

Opublikowano
HIPO. Ja piszac to nie sugeruje aby tak postepowac, kazdy zrobi jak uwaza. Ja poprostu starałem sie rozwiazac zagadke. :mrgreen: Co do tego maja przywary narodowe? :mrgreen:
Opublikowano
HIPO. Ja piszac to nie sugeruje aby tak postepowac, kazdy zrobi jak uwaza. Ja poprostu starałem sie rozwiazac zagadke. :mrgreen: Co do tego maja przywary narodowe? :mrgreen:

Spoczko, ale przyznasz mi rację, że tacy jesteśmy... ...Polacy

Proponuję zdjąć pasek od wspomaganie i na spokojnie założyć ten długi, jak producent przewidział

• 2 lata później...
Opublikowano
witam! wiecie moze czy ten pasek po zalozeniu ma byc piekielnie napiety? Kupilem conti 4pk810 zgodnie z symbolem starego i po zalozeniu ma baaardzo maly luz, praktycznie zaden!! :|
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam panowie takie pytanko chciał bym wymienić te oba paski ale nie wiem z tego co tu czytam to wystarczy tylko te paski na nowe zmienić a co z rolkami napinaczem pompą wody wymieniał ktoś już komplet :?:
od zawsze na zawsze BMW:)
Opublikowano
No raczej niema żadnych oznak ale jak pytam mechanika to odpowiedź jest taka że należy komplet wymienić.A wiecie jak tam z dojsciem jest trzeba przot zdemontowac :?:
Opublikowano
No chyba będę musiał :D a jak jest z tym dojsciem w e70 bo może sam bym się za to wzia :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę, że w dziale e70 bardziej ktoś doradzi :wink: ale biorąc pod uwagę sporo komorę silnika oraz niezbyt wielki silnik wymiana nie powinna być kłopotliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Super dzięki :cool2: postaram się to jakoś sam ogarnąć :)
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Sorry za odkop ale mam pytanie w tym temacie, dotyczace silnika 320d 163km, a mianowicie:

Czy można odpalić silnik bez obu pasków? Walcze z szumem/ szelestem dochodzacym z okolic paska/rolek, wymienilem juz rolke napinacza i rolke prowadząca jednak szum nadal pozostał. Nurtuje mnie jeszcze luz na kole sprężarki klimy lecz dla pewnosci chcialbym zrzucic oba paski i posłuchać silnika bez nich. Dodam ze pasek wyglada dobrze, nie ma żadnych pęknięć czy przetarć.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Wymieniał ktoś pasek w samochodzie z servotronikiem, tzn. w wersji bez pompy wspomagania i bez drugiego paska? Można ten jeden pasek samemu wymienić? Niby bez pompy odchodzi jedno obciążenie i pasek dłużej wytrzyma ale może warto zmienić?
www.kancelariaturowski.pl