Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie jak w temacie, gdyż na przeglądzie okresowym stwierdzono stuk w lewym tylnym kole na testerze amortyzatorów. Faktycznie jest słyszalny w momencie przejeżdżania przez krótkie twarde nierównosci, typu studzienka, krawężnik raczej metaliczny dźwięk. W zawieszniu nie ma luzów, amortyzatory z tyłu mają po prawie 70% i są sprawne. Problem dotyczy wyłącznie jednego koła.
Opublikowano

Jak mi pękła jedna sprężyna W E46 Turing - na każdej dziurze słyszałem jak waliło - i u mnie było to tylne prawe koło.

Na podnośniku można łatwo zobaczyć jak się zajrzy od spodu.

Jeździć można, nic się nie powinno stać - dalej nie będzie pękać.

Pękła bo włożyłem 600 kg, ładunku.

Teraz więcej tego nie zrobię, hak i przyczepka:)

Opublikowano
Najlepiej podnieść auto na lewarku maksymalnie do góry i obejrzeć sprężynę, ja tak miałem w swoim, stukało mi z tyłu i nie zawsze i to najczęściej jak szybko wjechałem w studzienkę, okazało się że pękł pierwszy zwój sprężyny, zaraz jak się zaczyna na dole :wink:
Opublikowano
Sprawdź czy auto równo stoi. Wsadź paluchy między oponę a nadkole i porównaj strony (czy tyle samo paluchów wchodzi). Ja mam aktualnie pęknięty jeden zwój w sprężynie z tyłu (górny zwój) i różnicę mam na jeden palec. Pomiar kurna jak u Karguli z miedzą :) Osobna sprawa, że kompletnie nie wiem co kupić... Tu na forum pomocy niet, mechanicy nie ogarniają twardości sprężyn, ASO chętnie pomoże ale nie za darmo ;) Na razie kulam się z tym co mam.
Opublikowano
A więc rozwiązanie problemu było następujace. Sprężyny są OK. Było uszkodzone górne mocowanie amotryzatora. W związku z tym zleciłem wymianę mocowań z dwóch stron oraz odbojów. Oryginalne górne mocowania są firmy Boge, gdyby to kogoś interesowało. Dziękuję kolegom za pomoc, a w szczególności koledze hubertowisk za trafną diagnozę potwierdzoną u mechanika. :D Jeszcze jedno pytanie. Czy po takiej wymianie trzeba zrobić geometrię ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie nie trzeba nic robic. A na przyszłość zamiast oryginałów wsadz sobie MYLNE HD sa troche droższe ale posmigasz na nich znacznie dłużej.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Cieszę się że mogłem komuś pomóc :-)

Na przyszłość, tak jak pisze ziomekthx - Meyle HD powinny żyć dłużej... niestety w poprzedniej E36 Lemfordera i Sachsa wymieniałem średnio co kilka miesięcy - w sumie dziwne, bo to porządne firmy - niemniej jednak żyły dość krótko :-)

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano
Mimo wszystko oryginał Boge wytrzymał prawie 170 kkm.
Opublikowano

niestety to wada te pekajace sprezyny bo lubia czesto gesto :(

u mnie bylo tak ze skrzypialo na zakretach przy wolnej jezdzie, poduszki byly rozwalone,

a przy okazji okazalo sie ze 2 tylnie sprezyny pekniete, w dalsza trase mechanik zabronil jechac,

niedawno zlapalem kapcia, auto pojechalo na lawecie do mechanika i okazlo sie ze sprezyna

doslownie zlamal sie i tarla o opone i stad to wszystko, koszt nie maly bo tylko i wylacznie

oryginaly to tego typu ale czegoz sie nie zrobil dla kochanego autka :D

Opublikowano
Najlepiej sprawdzić wysokość karoserii od podłoża (na równym) z obydwu stron przy błotnikach tylnych. Rożnica powyżej 1-2cm może wskazywać na uszkodzone sprężyny. Należy oczywiście wziąć pod uwagę ilość paliwa i obciążenie. U mnie po wymianie tylnych amortyzatorów i sprężyn różnica wynosi ok 1 cm między stronami. Przed wymianą z pękniętą sprężyną było ok 3-4cm (widać było na oko).
Opublikowano
Mi pekly obie na raz. Wystarczy odkrecic kolo bo one pekaja na dolnym zwoju. Widac jak na dloni.
Opublikowano
u mnie tez pękły sprężyny z tyłu obie na raz i też na dolnych zwojach :cry2: jutro jade na wymiane :D objawów zadnych po za tym ze dupka trochu siedzi a jezeli chodzi o trakcje nie zauważyłem nic (podczas zmiany kułek wyłapałem ze są pękniete Pozdro :)