Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Samochod BMW E46 323i

Od pewnego czasu mam male problemy z samochodem mianowicie:

Rano podczas odpalania samochodu po calonocnym pobycie w garazu samochod po odpaleniu wydaje lekko metaliczn dzwiek przez okolo 5-10sek po czym ustaje . Dzieje sie to tak tylko na zimnym silnku przez kilka chwil. Samochod nie ma problemow z moca , nie kopci , oleju nie bierze, nie faluje, wkreca sie idealnie na oborty. Myslalem ze to rolki napinacza wiec je wymienilem ale nadal to samo...

Zauwazylem ze moze to byc cos od sprzegla bo np gdy zaciagne reczny i lekutko puszczam sprzeglo to slysze identyczny odglos (ale tez tylko na zimnym)! Na zgaszonym silniku podczas wysprzeglania rowniez slychac liciutki metaliczny odglos. TO moje 1 podejrzenie ale wole zapytac

Czy to moze byc lozysko oporowe? tylko dlaczego taki lekki pisk wystepowal by na biegu jalowym ? MA ktos jakis pomysl.

TO moje 1 podejrzenie ale wole zapytac

Druga istotna rzecza jest fakt ze dzieje sie mi to od momentu wymiany oleju! Wczesniej nie wystpowal ten problem. Czy to moze byc wina zlego smarowania i tzn ze olej jest do d... ? Samochod jezdzi na 0w40. Moze zmienic na 5w40 ? Czy olej nie ma tutaj nic do rzeczy ?

PONIEZJ FILM Z TYM METALICZNYM ODGLOSEM. Szczegolnie slyszanym od 13sek ..

czy to moga byc popyczace? raczej chyba nie bo stukow nie ma . Tylko nie mowcie ze dwumas :S

Opublikowano

kurcze :D juz tyle opini i nie wiem co z tm zrobic

slyszalem juz rolki, napinacz, alternator, olej, popychacze i dwumas :D

Nie wydaje sie to dziwne ze zaczlo to wystepowac po wymianie oleju? Moze daremne smarowanie ?

Opublikowano

a jak myslicie moze to byc wina daremnego oleju

Dla mnie to bardzo dziwne ze zaraz po jego wymianie zaczol mi tak silnik chodzic :/

Wymienilem na castrola 0w40 edge. NIe wiem dokkladine co wczesniej bylo bo samochod jezdzil w NIemczech ... Przed wymiana bylo wszystko cacy

Czy jest sens wymiany tego oleju na 5w50 valvolione?

Opublikowano

witam kolego ja mam 320d

po zakupie bylo wszystko ok wymienilem olej na 5w30 edge i ok 3-4 sek tez mam metaliczny dzwiek jak by ten olej byl gęstrzy od p[oprzedniego ... i zaczym zostanie doprowadzonyu do zaworow to lekko terkocza

Opublikowano
witam kolego ja mam 320d

po zakupie bylo wszystko ok wymienilem olej na 5w30 edge i ok 3-4 sek tez mam metaliczny dzwiek jak by ten olej byl gęstrzy od p[oprzedniego ... i zaczym zostanie doprowadzonyu do zaworow to lekko terkocza

wymieniles olej czy nadal tak jezdzisz bo kurcze strasznie sie martwie o to i barzdo mnie to wkurza....

W moim samochodzie musi byc wszystko ok . Co dzien slysze coraz wiecej przyczyn ktore moga to powodowac. Od duwamasow po popychacze.

Niebawem wymieniam sprzeglo (choc nie wiem czy jest to juz konieczne) potem chyba wymienie jednak ten olej. NIechce zajechac silnika przez taka glupote :/ Najdziwniejsze jest to ze na cieplym i sama praca silnika jest idealana...

Zauwazylem tez ze po wymianie oleju duzo szybciej nagrzewa mi sie samochod! mianowicie wczesniej samochod potrzebowal okolo 4km do pionu a teraz jest to zaledwie 2.5km przy praktycznie tej samej temp. powietrza i nie przekraczajac obrotow 2500rpm

Opublikowano
To jest dzwięk związany z układem wspomagania. Też go mam i olałem temat.
Opublikowano
To jest dzwięk związany z układem wspomagania. Też go mam i olałem temat.

Co konkretniej masz na mysli . Co powinienem sprawdzic ? plyn sprawdzilem - jest w normie :/

Opublikowano
Płyn może być w normie, ale już zuzyty z dużą ilością wody. Dzwięk ten się nasila przy maksymalnym skręceniu kół, może też byc związany z poślizgiem "zimnego" paska na rolkach.
Opublikowano

Niestety chyba to cos duzo gorszego ;/ BYlem dokladnie u 4 mechanikow i zaden nie potrafil mi nic powiedziec!

POjechalem do 1 to powiedzail ze popychacze po czym wycofal sie z tego jak uslyszal dzwiek.

Nastepnie uslyszalem dwumac choc wogole ni ma takich objawow!

Sprzeglo dalem do wymiany choc nie potrzebnie raczej bo nie bylo zle ale posluchalem i 850zl w plecy choc akurat nowe sprzeglo sie przyda...

nie wiem co zrobic . Juz nawet boje sie z garazu wyjezdac bo niechce auta przypadkowo zajechac.

Dodatkowo dodam ze teraz na zimnym jak silnik jest jescze nie dogrzany to gdy przytrzymam go tak ja 1500 RPM to silnik wpada w rezonans i cos slychac (tu predzej bym powiedzial ze popychacz) . Jak jest juz ciut cieplej to silnik pracuje idealnie , podczas jazdy tez. Szarpan nie ma ..

Czy jak wlalem zly olej czyloi 0w40 edge a wczesniej byl np 5w30 to moglem cos uszkodzic? przytrzec silnik ?

Czy poprostu olej jest nie taki i trzeba go wymienic.. tylko czy az takie objawy by byly po zmianie oleju ze metaliczny dzwiek na zimnym oraz ten rezonasns .. o ktorym wspomnialem Przejechalem na tym oleju 700km i juz ograniczam sie do jazdy od mechanika do mechanika bo wiecej sie poprostu boje...

Dodam ze wczesniej samochod chodzil perfekt! przed wymiana oleju . .

NIe wiem czy wymieniac ten olej czy nie . Nie wiedzialem ze nikt z 4-5 mechanikow nie potrafi zdiagnozowac usterki... Toz to nie jest JAGUAR albo LAMBO :shock: :shock:

W przyszlym tyg wybieram sie chyba do zaprzyjaznionego mechanika 400km bo juz mam dosc partactwa

Opublikowano

Temat oleju nie ma nic do rzeczy. Olej wlałeś bardzo dobry i zostaw go w spokoju. Przy zimnym silniku większośc niepokojących dźwięków jest tłumionych prze"gęsty" olej. U Ciebie jest odwrotnie. Na 99,9% to są odgłosy pompy wspomagania lub paska związanego z pompa i rolkami.

Możesz przeprowadzić eksperyment. Zdejmij pski napędzające i uruchom silnik. Jestem pewien , że nie będzie żadnych niepokojących odglosów. Pamiętaj tylko, że bez pasków nie działa pompa wody i nie masz chłodzenia, więc silnik można uruchomić tylko na chwile.

BTW Trochę mniej przewrażliwienia by się Tobie przydało. :)

Opublikowano

No widzisz kolego. To wszystko co napisalas dokladnie sprawdzilem tak jak mowiles tzn...

Sciaglem pasek od silnika na noc i uruchomilem na chwile bez paska (tylko na chwile bo tak jak mowisz pompa nie pracuje) i dalej to nie pomoglo . Pisk byl dalej. Co wiecej wymianilem rolki bo myslalem ze lozyska hucza czytaj nie pomoglo.

Nastepnie myslalem ze sprezarka od klimy. Scigalem pasek i bylem juz prawie pewny ze to to ale moje zdenerwowanie bylo jeszcze wieksze jak odpalilem bez paska i nic z tego dalej to samo..

Dzis odebiram samochod bo dalem by wymienic sprzeglo i bede dzialal dalej..

Mam jeszcze tylko 1 pytanie odnosnie oleju..

Dlaczego po wymianie oleju nagrzewanie silnika stalo sie duzo szybsze? Tzn Teraz wskazowka do pionu wedruje po 2km jazdy! do 2500RPM w temp okoo 15stopni a wczesniej przed wymiana oleju w tych samych warunkach bylo to okolo 3,5km to tez mnie dziwi...

Podjerzewam ze to moze byc jakas drobnostka ktora ciezko zdiagnozowac. A z racji , ze jestem uprzedzony i szanuje samochod niechce go przez przypadek "zajechac" i nie lekcewarze takich rzeczy...

No ale zawsze bylem pedantyczny : :roll: :roll:

Opublikowano
A czy przy wymianie sprzęgła wymienione zostałołozysko wyciskowe? Ono (zimne) też może takie dźwięki wydawać.
Opublikowano

Własnie na zimynm silniku jak zaciaglem reczny i staralem sie ruszyc ze sprzegla na zaciagnietym recznym to samochod wydawal tez taki pisk i tylko na zimnym dlatego tez zdecydowalem sie na wymiane sprzegla liczac ze to to...

Dzis sie okaze czy tam jutro rano.. Oczywiscie komplet do wymiany. tarcza docisk i lozysko

ale watpie ze to to bo dzwiek raczej z okolic silnika sie wydaje choc to moze tak "pulsowac' bo dokladnie nie idzie zlokalziowac tego....

dzieki za zainteresowanie