Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Być może w najbliższym czasie będę zmieniał samochód, potrzebuję czegoś trochę pojemniejszego.

Zastanawiałem się na razie nad audi a6 allroad 2.5TDI (tiptronik,quattro) - niby 180KM ale chyba dynamika nie taka dobra (>9s do setki?)

do tego pneumatyczne zawieszenie drogie (ponoć wymiana to min. 7k (części sprowadzone ze stanów) do 15k w ASO)

wczoraj przyjrzałem się dokładniej X3 i nawet nie jest taki brzydki :) do tego wersja 3.0d jest znacznie żwawsza (<8s do setki), nie wiem tylko jak z ładownością (czy wejdą np. deski 135-140cm) i jak z eksploatacją, czy należy się spodziewać większych nieprzewidzianych wydatków ??

Pomóżcie !! :)

Opublikowano

no tak w skrócie wiem co na czym (na jakiej platformie).

mi głównie zależy na miejscu na bagaż - głównie sprzęt sportowy.

x3 jest krótsze od a6 allroad o około 25cm. ale za to chyba wyższe? chociaż jak mierzyłem wysokość bagażnika w allroad to była ~80-85cm (podobna, może o kilka cm mniejsza niż w volvo xc90)

czy w X3 tylne siedzenia są przesuwane przód/tył? czy kanapa jest dzielona 1/3 ? czy są składane osobno wszystkie 3 części (lewa, prawa, środkowa) ?

tu widać tylko podział 1/3 http://www.bmwtowson.com/research/Images/2007-bmw-x3-trunk.jpg

z litrażu wychodzi że oba mają podobną pojemność bagaznika (a6 allroad i x3) ~485l/1550l

te ~485l to jest pojemność do rolety? (nie do sufitu?) a 1500 to jest pojemność przy złożonych tylnych siedzeniach ?

Opublikowano
z litrażu wychodzi że oba mają podobną pojemność bagaznika (a6 allroad i x3) ~485l/1550l

te ~485l to jest pojemność do rolety? (nie do sufitu?) a 1500 to jest pojemność przy złożonych tylnych siedzeniach ?

Tak, dobrze tłumaczysz : 485 to pojemnosc do rolety, a ta druga to po złozeniu siedzeń.

Co do tych samochodów to jest tu jedna powazna roznica: dobrego Allroada kupisz za 40 tys zł, a za x3 z 3-litrowym dieslem jesli mialo by byc dobre to mysle ze 70 tys to minimum.

Jesli masz te 75 tys do wydania to bierz x3 i sie nawet nie zastanawiaj, silnik 3.0d duuuzo lepszy od tej kichy z Audi.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

No wiadomo, nikt nie chce wydac za duzo. Ale aby kupic dobry samochod, szczegolnie klasy X3 swoje trzeba wydac. Szczegolnie z 3-litrowym dieslem, który jest chyba najlepszym takim silnikiem na rynku i przez to jest bardzo poszukiwany przez nabywców.

Co do litrów bagaznika - X3 moze ma krótszą przestrzen zaladunkową - ale wyglada na dużo głębszą niz w Audi. Zresztą dane producenta co do pojemnosci abgaznika nie kłamią.

Opublikowano

jak wygląda spalanie x3 3.0da w trasie ? rocznie być może będę robił 40kkm (głównie w trasie - wyjazdy łykendowe - czy to nad morze czy to w góry)

teraz moje 320d manual, przy dynamicznej jeździe w trasie (do 180km/h) spala max. 6.2l/100km

(na autostradach więcej, ale tam szybciej się jeździ :) )

na forum audi piszą że a6 allroad, ze względu na quattro i automat to i 9l/100km w trasie pali.

Opublikowano

Wg danych fabrycznych BMW X3 3.0d w miescie pali 11,7 litra, a na trasie przy 90 km/h 7 litrów na 100km.

Ile w rzeczywistosci? To juz niech wypowiedza sie uzytkownicy auta. Mysle ze przy dynamicznej jezdzie na trasie, w takich warunkach jak podales to tez te 9 litrów spali, nie mniej.

Mozesz przemyslec X3 z silnikiem 2.0d. Na pewno spali mniej, a powolny nie jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dla mnie oba samochody sa zupelnie z innej bajki

takie audi ma moj znajomy, przez 3 lata uzytkowania wlozyl min. 50k zl, w tym w zawieszenie ok. 25k, nadal samochod nie chodzi jak powinien, do wymiany w najblizszym czasie rozrzad, ktory kosztuje kilka tysiecy (trzeba rozbierac pol przodu)

od niego slyszalem, ze wlasciciel jednego z popularnych portali spolecznosciowych sprzedal allroada, bo byl zbyt drogi w utrzymaniu

od razu dodam, ze samochod pochodzi z pewnego zrodla i nie byl skladany z 3 roznych pojazdow

poza tym to klekot, bo to pompowtryski - wsiadajac do tego samochodu bedac przyzwyczajonym do dzwieku buni myslalem, ze cos nie tak jest z wydechem

jesli chodzi o spalanie to po warszawie na krotkich odcinkach wychodzi 15-18 litrow, w trasie nie slyszalem, aby zszedl ponizej 10l, spalanie buni 3.0d jest nieporownywalnie mniejsze

samochod jest jak dla mnie porazka

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1