Skocz do zawartości

Dymi na czarno

kasa1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnosnie Bmw e65 3.0 diesel 2003 rok

1. Czy w intelcooler powinny byc jakies znaki oleju .disla czy raczej powinno byc czysto

Mam taki problem iz auto zaczelo mi kopcic na czarno doslownie czarne spaliny w momencie np: redukcji biegu po chwili zamiena sie w braz no i powoli zanika .Zaczolem szukac przyczyny poniewaz zauwazylem pod maska na plastikach pojawily sie malutkie kropeczki oleju albo disla napewno jest to spowodowane wyciekiem z inntercoolera bo na nim widac ze jest nie szczelny i wentylator zabiera olej albo rope zakladam ze rope poniewaz nie ubywa mi oleju z silnika i rozzuca po obudowach nie jest to jakis wielki wyciek . niemam pojecia co spowodowalo pekniecie intelcoolera i czy te spaliny to jest jego winna . prosze o podpowiedz czy mial ktos taki problem

• 3 tygodnie później...

Intercooler napewno nie jest przyczyną dymienia.

Chyba że bardzo mocno się rozszczelnił, to silnik nie dostaje odpowiedniej dawki powietrza. Zazwyczaj słyszalny jest głośny gwizd podczas dodawania gazu, często błędnie uważany za dźwięk turbiny.

Rozszczelnienie/moczenie się intercoolera jest normą.

Dzieje się tak zawsze praktycznie przy każdym turbo dieslu niezależnie od marki przy koło 100-150 000 km . Olej w tym miejscu jest czymś naturalnym nawet w nowym aucie, ponieważ z silnika idzie (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) rurka która wyciąga opary oleju właśnie do układu ssącego powietrze.