Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jak to jest z tym vanos-em. Istnieje kilka wersji ...o momęcie załączania się czy wyłączania vanos-u.

Kiedy daje na live data w moim kompie to widzę że zmiana kąta nastepuje koło 2 tyś obr/min z wczesnego na opóźniony.Nie twierdzę że u ,mnie działa prawidłowo ale jak to w końcu jest??? Czemu różnice w mocy czuć przy ok 3500obr ???? ja sie pytam :D Jak ma prawidłowo dziłać i przełączać się vanos ???

Proszę o odpowiedzi osób nie spkulujących ale wiedzących objaśniając zasadę i moment pracy tegoż ustrojstwa :D

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Widzę że nikt nie kwapi się :D
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Witam,

Teorii na ten temat jest wiele więc postanowiłem kiedyś sam sprawdzić jak działa ten vanos (silnik M52B28). Podłączyłem czujnik ciśnienia oleju do vanosa (po odkręceniu jednej z dwóch śrub torx widocznych koło elektrozaworu) i dodając gazu obserwowałem jak on się zachowuje. Było to już dość dawno więc nie pamiętam przy jakich dokładnie obrotach to się dzieje ale po gwałtownym dodaniu gazu mniej więcej do ok 2500 obr elektrozawór się otwiera, potem zamyka (wałek wraca do poz. "0") i potem znowu przy ok 4000 obr otwiera. I jeszcze jedno spostrzeżenie - kiedy dodawałem gazu bardzo powoli zawór w ogóle się nie otwierał (vanos nie zadziałał). Wszystkim steruje komputer i w zależności od obciążenia to on decyduje w którym momencie przestawić zapłon (mniej więcej w tych zakresach obrotów o których pisałem). A co do odczucia że od ok 3500 silnik dostaje kopa to po prostu wynika z charakterystyki silnika benzynowego (w bmw vanos potęguje to odczucie) ale w innych autach z benzynowym silnikiem też czuć kopa dopiero od wyższych obrotów.

Pozdro

:)