Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- montaż banalnie prosty - ustawiamy 2 bieg i energicznym ruchem ciągniemy gałkę do góry

Zgadza się.

Gałki w BMW są na wcisk, nie ma żadnego gwintu albo kleju.

-Siadamy na fotelu kierowcy, wypinamy skórzany mieszek ruchem w stronę gałki na każdej z krawędzi, jak wyjdą zaczepy to czas na gałkę.

-Wrzucamy 2gi bieg, siedząc na fotelu obejmujemy mocno 2 rękami gałkę, ciągniemy dosyć mocno do siebie, ja raz szarpnąłem i poszło od razu.

Siedzenie na fotelu i ciągniecie do siebie, (coś jakby robić "sepuku") ma ta zaletę w stosunku do ciągnięcia do góry, że trudniej wybić sobie zęby ew. urwać lusterko:)

Zakładanie:

Identyczne tylko w druga stronę, najpierw gałka, mocno wcisnąć na pręt i na koniec sprzedać tzw. "młotka" zamkniętą pięścią w dół i będzie słychać kliknięcie zaczepu.

Założyć mieszek, zaczepy wchodzą na miejsce. Gałka z mieszkiem FL pasuje do VFL, ASO nie ma racji.

Tu można obadać gdzie są zaczepy:

http://img19.imageshack.us/img19/5822/snc00250e.th.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/1693/snc00251.th.jpg

Co ciekawe jak wyciągnąłem starą gałkę z mieszkiem to jakby 2 części to były: osobno gałka i mieszek, nowy ten z chromowanym ringiem był jakby zintegrowany z gałką.

Opublikowano
Ostatecznie tez kupilem taka galke w ASO za 260zl. Okazalo sie, ze ta sama galka dla wersji po litowej kosztuje 420 zl a dla przedliftowej 260 mimo, ze ze schematu wynika, ze sa identyczne...pierwotnie pokazywalem galke w aktualnym katalogu i dlatego pracownik aso podawal cene 420 zl. Zupelnie przypadkowo za drugim razem sprawdzilem dostepne akcesoria wytypowane przez system dla mojego numeru vin i dla tej samej galki cena wynosila 260....(inne oznaczenie czesci a galka ta sama)
Opublikowano
czy ta gałka to tylko jest od naszych jedynek ,czy pasuje jeszcze n.p. od trójek ?

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
To juz trzeba sprawdzic ale napewno nie pasuje mieszek, wiec moze byc ciezko z montazem w innym modelu bo musialby spasowac inny mieszek, ktory najprawdopodobniej ma inne mocowanie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zainstalowałem sobie wczoraj nową sportową gałkę zmiany biegów i muszę powiedzieć, że jest fantastyczna! Jest wizualnie i realnie krótsza od standardowej i mam wrażenie, że przez to że jest krótsza daje lepszą kontrolę na skrzynią. Biegi wchodzą pewniej i szybciej, co przekłada się na splanie :cry2: , ale mimo tego jest świetna. Na prawdę udany zakup.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Ja zmieniłem na gałkę m-pakietową i ona jest chyba jeszcze bardziej niższa , efekt jest super :) biegi wchodzą jeszcze lepiej ( albo takie odczucie ) idealnie leży w ręce . Jedyna wada to cena :)

Całkiem inaczej zmienia się biegi , przyjemniej.

Opublikowano
Marcin ,ale u Ciebie nie będzie tak ładnie wyglądać jak w jedynce :P

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

• 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie chciałeś tej krótkiej czy do Z4 nie ma?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Sprawdziłem w ETK - albo źle patrzę, albo do E85 faktycznie można mieć tylko taką, jaką miałeś i masz teraz :shock:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

koledzy, czy ta srebrna standardowa skórzana gałka, którą wymieniacie na krótką z pierścieniem na dole ma skórzany mieszek, czy może taki paskudny skajowy? ja mam teraz zupełnie zwykłą czarną i chyba zmienię. najchętniej na tą krótszą - która mieszek ma na 100% skórzany?

czy mieszek wyciąga się z ramką (tą w kolorze listw)? galka wychodzi dość łatwo, jak się ma siłę i wie jak, sprawdzone dawno temu w celu "wygłuszenia" dygoczącej przy dużych upałach gałki. dzięki :)

Opublikowano
koledzy, czy ta srebrna standardowa skórzana gałka, którą wymieniacie na krótką z pierścieniem na dole ma skórzany mieszek, czy może taki paskudny skajowy? ja mam teraz zupełnie zwykłą czarną i chyba zmienię. najchętniej na tą krótszą - która mieszek ma na 100% skórzany?

czy mieszek wyciąga się z ramką (tą w kolorze listw)? galka wychodzi dość łatwo, jak się ma siłę i wie jak, sprawdzone dawno temu w celu "wygłuszenia" dygoczącej przy dużych upałach gałki. dzięki :)

Szczerze mowiac to jakiejs wielkiej roznicy w mieszkach pomiedzy ta zwykla plastykowa galka a ta sportowa skorzana z chrom ringiem u siebie nie zauwazylem. Nie wiem czy mieszek jest w 100% skorzany, zreszta jak dobrze wiemy jest skora i jest skora.

Galka jest polaczona z mieszkiem, musisz napierw wyjac z konsoli ramke a dopiero potem sciagnac galke. To nie jest ta ramka zewnetrzna z lakierowana listwa - chodzi o ramke wewnetrzna.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

Szczerze mowiac to jakiejs wielkiej roznicy w mieszkach pomiedzy ta zwykla plastykowa galka a ta sportowa skorzana z chrom ringiem u siebie nie zauwazylem. Nie wiem czy mieszek jest w 100% skorzany, zreszta jak dobrze wiemy jest skora i jest skora.

Galka jest polaczona z mieszkiem, musisz napierw wyjac z konsoli ramke a dopiero potem sciagnac galke. To nie jest ta ramka zewnetrzna z lakierowana listwa - chodzi o ramke wewnetrzna.

dzięki :)

napiszcie mi jeszcze proszę czy ona też się tak niszczy jak standardowa srebrna.

Opublikowano

napiszcie mi jeszcze proszę czy ona też się tak niszczy jak standardowa srebrna.

Opublikowano

U siebie mam ja za krotko by moc to stwierdzic, natomiast z tego co widzialem na Allegro, uzywane galki tego typu mialy odpryski / zarysowania na czesci 'chromowanej' od pierscionkow / obraczek. Duzo zalezy od sposobu chwytania dzwigni - powinno sie lapac bardziej z dolu za czesc skorzana, ale jezeli osoba lapie za sama gore galki wtedy istnieje spore prawdopodobienstwo ze galka po jakims czasie bedzie wygladac odrobine sfatygowana.

Co do samej galki, to warto przemyslec ze ta czesc 'chromowana' jest dosyc sliska w dotyku. Szczerze mwoiac od strony uzytkowej wolalbym galke w 100% skorzana, a takie sa dostepne tylko z ///M pakietu, co mimo wszystko wiazaloby sie ze zmiana stylu i koniecznsocia dostosowania innych rzeczy typu kierownica czy raczka recznego zeby wszystko bylo w jednym klimacie.

Pzdr, MtothaJ