Skocz do zawartości

325Ci odpięcie czujnika klocków powoduje zgasz. kontrolki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio na autostradzie zapaliła mi się kontrolka zużycia klocków. Na drugi dzień sprawdzam klocki a tu okazuje się, że zarówno z przodu jak i z tyłu klocki są jeszcze grube, a czujniki na oko wyglądają dobrze więc następnie sprawdziłem płyn hamulcowy, którego poziom również jest prawdiłowy. Zakładając, że to jednak wina któregoś z czujników, który może gdzieś się przetarł mam następujące pytanie. Czy jeżeli odepnę "zły" czujnik to kontrolka zgaśnie ? Oczywiście nie mam na myśli wyjęcie samej końcówki z klocka tylko całkowite wypięcie z instalacji. Chciałbym w ten sposób sprawdzić czy to wina przedniego czy tylnego. Ewentualnie czy carsoft jest w stanie pokazać który czujnik jest 'winowajcą' tego zamieszania ? Z góry dzięki za pomoc ;)
Opublikowano

kolego optycznie moze sike wydawac ze klockow jest sporo dajmy na to ok 5-6 mm ale w tej sytuacji juz czujnik zaczyna swiecic poniewaz klocek wytarl sie az do czujnika mimo iz zostalo go duzo

powiem ci ze jezeli odlączysz czujnik to chyba bedzie nadal swiecilo pamietam ze kiedys robilem cosa podobnego ale musialem odciac kabel od czujnika i oddzielnie kabelki zaizolowac ale jezeli ci to nie przeszkadza ze swieci to mozesz tak jezdzic ..

Opublikowano
Zmieniałem już klocki zarówno z przodu jak i z tyłu i wtedy po zaświeceniu kontrolki (przerwaniu obwodu) było ich co najmniej 2 razy mniej niż teraz, więc tym razem obstawiam, że po prostu kabel się gdzieś przetarł, o ile z przodu wygląda ok o tyle z tyłu nie widać go na całej długości dopóki się go nie odepnie więc obstawiam właśnie jego.
Opublikowano

Nie koniecznie.

Jak kolega wyżej wspomniał czujnik reaguje dosyć wcześnie (gdy jest jeszcze nawet połowa klocka).

Jak kontrolka się zaświeci i nie zmieni się w porę klocków, to czujnik się zdziera i w ten sposób niszczy.

Więc po wymianie klocków na nowe należy wówczas wymienić także czujnik, bo jest on już zużyty.

Opublikowano
Dobra Panowie widzę, że się nie rozumiemy :P Wiem mniej więcej jak działa czujnik, jak wygląda, kiedy reaguje i jaka jest wtedy grubość klocka (zawsze podobna gdyż plastikowa końcówka czujnika zawsze ma tą samą grubość, więc nie może raz przetrzeć się gdy klocek ma np. 9mm a raz gdy 4). Trzymajmy się więc głównego pytania, czy np. w przypadku gdy wiemy, że któryś czujnik jest już przetarty to czy jego odpięcie spowodowałoby zgaszenie kontrolki ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
samo wyjęcie na pewno ale spróbuj go wyciągnąć i wcisnąć pedał hamulca na minimum 20 sek przy wł zapłonie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzymajmy się więc głównego pytania, czy np. w przypadku gdy wiemy, że któryś czujnik jest już przetarty to czy jego odpięcie spowodowałoby zgaszenie kontrolki ?

NIE

Aby kontrolka zgasła należy zewrzeć "dwa kabelki" ze sobą, np rozcinając przewody starego czujnika bliżej wtyczki i łącząc je.

Opublikowano
Trzymajmy się więc głównego pytania, czy np. w przypadku gdy wiemy, że któryś czujnik jest już przetarty to czy jego odpięcie spowodowałoby zgaszenie kontrolki ?

NIE

Aby kontrolka zgasła należy zewrzeć "dwa kabelki" ze sobą, np rozcinając przewody starego czujnika bliżej wtyczki i łącząc je.

NIE

jak zewrzesz 2 kabelki to działa jakby czujnik dotykał tarczy (zamykasz obwód , temat przerabiałem)

Opublikowano

NIE

NIE

jak zewrzesz 2 kabelki to działa jakby czujnik dotykał tarczy (zamykasz obwód , temat przerabiałem)

Chyba niezbyt dokladnie przerabiałes

Opublikowano

NIE

Chyba niezbyt dokladnie przerabiałes

To jak to w końcu jest?

Po zetknięciu dwóch kabelków ze sobą, kontrolka przestanie świecić? Czy nie?