Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą skrzynią biegów? jestem na etapie poszukiwania Z4 i trafił mi sie model z taką właśnie skrzynią. Nie jest to ani typowy manual ani typowy automat dlatego jestem ciekaw jak ona sie sprawuje.

z góry dzieki z informacje.

Tomasz

Opublikowano
Nie jeździłem Z4 z SMG ale miałem okazje prowadzić 550 z tym wynalazkiem. Odczucia mam mieszane, skrzynia jest dosyć mozolna, pierwsze wrażenie przy ruszaniu, że auto ma zaciągnięty ręczny i nie może ruszyć, wszystko dzieje się jakby w zwolnionym tempie, podczas jazdy nie odczuwa się już takiej różnicy. Jeżeli miałbym coś doradzić to szukaj pełnego automatu.
Opublikowano
Nie jeździłem Z4 z SMG ale miałem okazje prowadzić 550 z tym wynalazkiem. Odczucia mam mieszane, skrzynia jest dosyć mozolna, pierwsze wrażenie przy ruszaniu, że auto ma zaciągnięty ręczny i nie może ruszyć, wszystko dzieje się jakby w zwolnionym tempie, podczas jazdy nie odczuwa się już takiej różnicy. Jeżeli miałbym coś doradzić to szukaj pełnego automatu.

dziekuje za info... sęk w tym, ze to auto ma wszystko czego szukam :): silnik 2,5. kolor (czarny), tapicerka jasna.. tylko ta skrzynia... Jeszcze nim nie jechałem wiec ciekawe jakie będą moje odczucia...

Opublikowano

Nie wiem ... może o gustach się nie dyskutuje ale beżową skórę jestem jeszcze wstanie przeżyć ale dachu w takim kolorze już nie ... bo choćby utrzymać to w czystości to trzeba naprawdę się temu poświęcić, ten kolor skóry wymaga raz w miesiącu czyszczenia i natłuszczania, widać na nim dosłownie wszystko, wiem co mówię ... do tego to jest jakiś handlarz, bo ostatnio było podobno ogłoszenie tzn na tle Panoramy mocno wypasione E90 sprowadzone ze Szwajcarii ... byłbym czujny, bo cena zachęcająca a koszty sprowadzenia z CH zdecydowanie wyższe niż z EU, obok jest Bawaria ... polecam wizytę i sprawdzenie auta.

Do tego 2.5 i SMG ... to raczej wróży złudny komfort a nie osiągi, moje 2.2 w manualu ledwo co daje radę a co dopiero "to" ... przypuszczam, że zużycie paliwa nie będzie odzwierciedlać osiągów :twisted:

Opublikowano
W pierwszej kolejności wymieniłbym dach na czarny. Każdy inny kolor wygląda słabo wg mnie, ale kwestia gustu. Nie wiem czy cena jest aż tak zachęcająca.
Kupię BMW Z4 3.0 lub Z3M
Opublikowano
jezeli ja mialbym doradzic to szukaj manuala :cool2: no ewentualnie normalnego automatu. Wg mnie kolor tego dachu jest zupelnie nietrafiony. Dobrze wyglada krotko po wyjezdzie z salonu natomiast po paru latach uzytkowania bedzie wygladal jak brudna szmata do podlogi. Kolor skory jest bardzo ladny ale utrzymanie go w czystkosci to nielada wyzwanie... Ja na twoim miejscu jeszcze bym poszukal
Opublikowano
jezeli ja mialbym doradzic to szukaj manuala :cool2: no ewentualnie normalnego automatu. Wg mnie kolor tego dachu jest zupelnie nietrafiony. Dobrze wyglada krotko po wyjezdzie z salonu natomiast po paru latach uzytkowania bedzie wygladal jak brudna szmata do podlogi. Kolor skory jest bardzo ladny ale utrzymanie go w czystkosci to nielada wyzwanie... Ja na twoim miejscu jeszcze bym poszukal

Trzeba dbac drogi kolego i wszystko bedzie wciaz czyste po paru latach :) .

Co nie zmienia faktu ze jasny dach nie wyglada dobrze ...

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Trzeba dbac drogi kolego i wszystko bedzie wciaz czyste po paru latach :) .

Co nie zmienia faktu ze jasny dach nie wyglada dobrze ...

Piotres piszac dbac miales chyba na mysli zmiane obowia przy wsiadaniu do samochodu, jezdzenie tylko w sloneczne cieple dni, majac na rekach biale rekawiczki a na sobie bialy fartuch... Nie powiesz mi ze nawet bardzo dbajac uda ci sie utrzymac jasna tapicerke w idealnym stanie przez kilka lat. Nie mowie tu o pucowaniu auta co drugi dzien (ja sam lubie dbac o swoje auto a znajomi pytaja mnie czy kupilem auto zeby jezdzic czy zeby je myc). Z kolei utrzymanie ciemniejszego wnetrza nie jest praktycznie zadnym problemem. Mam na mysli oczywiscie normalne przebiegi a nie roczne przeloty rzedu 2 -3 tys.

Opublikowano

Co do jasnego wnetrza w BMW

Mialem dwie chyba najladniejsze kombinacje 530i czarny/bez skora nappa i 320d grafit bez szmata

Skore jeszcze daje sie utrzymac w czystosci - szmata kazda kropla i plama, ktora wymaga prania calego srodka specjalnym srodkiem na sucho - jedno pranie na mokro i mate w fotelu pasazera trafil szlag

Wg mnie porazka to nie material na fotelach ale bezowe plastiki - w e90 po zluszczeniu wychodzil bialy plastik, a w D60 przy wysiadaniu progi i boczki drzwi mialy non stop slady od obuwia

Co do Z4 i automatu - chyba nie to auto...kolega wymienil w 3.0i na manuala i teraz to auto ozylo. Skoro SMG bardziej zamula niz automat i nie daje pelnego komfortu - lepiej chyba poszukac innej sztuki.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Oczywiscie ta Szwajcaria oraz SMG odstrasza mnie skutecznie :) i szukam nadal.

To że jest ze Szwajcarii to może być jego zaletą a nie wadą, szwajcarzy jak nikt w europie dbają o samochody a najważniejsze, że ich auta zawsze wyposażone są na maxa. Jeżeli cena jest adekwatna do cen w CH (plus opłaty) to sprawdzać i kupować.