Skocz do zawartości

e60/ e65

PAVKO

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladając ogłoszenia zastanawia mnie dlaczegosiódemka e65 jest tańsza w ogłoszeniach w porównaniu do mojego niespełnionego ideału jakim jest e60? Nie zwracałem nigdy uwagi na e65 ponieważ nie podoba mi się ani wewnątrz ani na zewnątrz. Jedynym plusem jest dla mnie komfort i wyposażenie. I zawsze wydawało mi się ,że powinna być droższa od e60, dlaczego tak jest, czy koszty serwisowania ( części) są dużo droższe, czy jest bardziej wadliwa? Oczywiście zdaję sobie sprawę że na allegro ceny są zazwyczaj mniejsze niż w Niemczech ale porównując oba auta to siódemka jest znacznie tańsza i np. 25-30 tyś. różnicy między 545 a 745 to dla mnie zastanawiające.

Ktoś może powie - kupisz szrota e65 za 50tys. zł to te 20-30 tys. włożysz na dzień dobry, ale z drugiej strony kupując e60 za 80tys. zł nikt mi nie zagwarantuje, że bedzie igiełką i również nie pochłonie kilkunastu tyś. Nie wiem jakie są koszta utrzymania e60 ani e65 poniewaz na razie jeżdżę starą e39 dlatego pytam bardziej siedzących w temacie.

witam.

wiesz tu nie chodzi o zagwarantowanie, ze cos nie padnie-niektorych rzeczy nie jestesmy w stanie przewidziec...

kupujac e60 powiedzmy za 50kzl mozesz od poczatku zalozyc ze nie wszystko jest ok i bedziesz musial kilka tys w auto wpakowac- nikt nie oddaje za darmo auta ktore jest warte 30 tys wiecej... no chyba ze jest :duh:

IMO placac wiecej minimalizujesz ryzyko wystapienia powaznej i kosztowenej awarii

szczegolnie w BMW wazne jest aby nie szukac oszczednosci... niestety duza czesc osob naprawia auto najnizszym kosztem, nie stosuje sie do

zalecen producenta odnosnie serwisu, badz serwisuje auto u osob, ktore nie do konca maja pojecie/doswiadczenie/sprzet itp

osobiscie zastanawiam sie nad sprzedażą mojego auta ale nie szukam w zwiazku z tym oszczednosci- miesiac temu robilem przeglad w ASO, wymienilem wytuczone elementy w zawieszeniu (oryginalne czesci)... ile osob tak robi? niestety w Polskiej rzeczywistosci wiekszosc kombinuje :(

a tak BTW- nie zastanawia Cie dlaczego auta na allegro sa tansze niz w DE (mobile.de itd) ? najlepsze, ze sprzedajacy maja samochody czesto z Niemiec...

pozdrawiam Konrad

Wszystko to wiem i jestem świadomy z jakich przyczyn handlarz w Polsce ma tańsze auto niż takie same w Niemczech. Chodzi mi tylko o przyczynę dlaczego 7ka jest tańsza od 5tki porównując je w ogłoszeniach. Przypuszczam ,że serwis 7 jest znacznie droższy i dlatego ceny sa mniejsze bo na mój rozum- jeżeli coś ma lepsze wyposażenie, jest o klasę wyżej itp. to powinno być droższe. Pomijam stan techniczny tych piatek i siódemek bo nie mówię o konkretnych egzemplarzach.

Wszystko to wiem i jestem świadomy z jakich przyczyn handlarz w Polsce ma tańsze auto niż takie same w Niemczech. Chodzi mi tylko o przyczynę dlaczego 7ka jest tańsza od 5tki porównując je w ogłoszeniach. Przypuszczam ,że serwis 7 jest znacznie droższy i dlatego ceny sa mniejsze bo na mój rozum- jeżeli coś ma lepsze wyposażenie, jest o klasę wyżej itp. to powinno być droższe. Pomijam stan techniczny tych piatek i siódemek bo nie mówię o konkretnych egzemplarzach.

siódema jest mniej popularna ze względu na koszty eksplatacji, tak z 3x zadzwon do serwisu/sklepu i zapytaj o zawieszenie to bedziesz miał obraz

Hmmmm

• Zasłużeni forumowicze

E65 jest starszym autem i rocznikowo wychodzilo od roku 2001, a E60 w 545i od roku 2004. Z automatu wiec pierwsze modele E60 beda drozsze niz pierwsze E65.

Eksploatacja E65 jest bardziej kosztowna, auto nie jest juz biezacym modelem (juz od dluzszego czasu), stad ceny leca bo ludzie ktorzy kupuja nowe 7mki wyprzedaja sie i czesto z racji slabego popytu na ten model ceny zjezdzaja w dol.

W E60 model 545i/550i jest topowy (poza m5, wiadomo) stad sztuk dostepnych jest niewiele i czesto ceny na allegro sa smiensze. Ale masz racje, czesto roznica E60 a E65 bedzie niewielka.

Komfort natomiast to roznica kolosalna, tylko musisz brac pod uwage, ze kupujac takie pierwsze lepsze E65 za 50 tys czeka Cie niekonczaca sie historia serwisowa i to nie jest tylko takie gadanie. W tym aucie kazdy element sporo kosztuje, a znam to z autopsji, bo swoje oba 745i trzymalem w dobrej kondycji i kosztowalo to dosc duze pieniadze. W przypadku E60 byloby podejrzewam 30-50% taniej.