Skocz do zawartości

330D po zmianie oleju zadymi na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
właśnie zmieniłem w poprzedni czwartek olej na Castrola EDGE 0W-30, poprzednio zalewana była EDGE 5W-30 i po nocy przy pierwszym uruchomieniu auta zadymi mi na niebiesko 2-3 sekundy, stało się to zaraz po zmianie oleju. Jaka jest tego przyczyna? czy zmiana oleju na 0W-30?
Opublikowano

Kolega przyczyna tego dymu jest odma, tak zwany separator oleju. Jest juz pewnie zatkany i wyrzuca olej z silnika w turbo a kolejno przez intercooler do ukladu dolotowego, czyli kolektora ssacego i przepala ten olej i stad ten dymek.

Ja tez mialem taki problem tylko w 320d. Odpalalem auto i lekko gazu i zakopcila na bialo ;/ A pozniej moglem dawac gaz do spodu i tylko czarny dymek tak jak dieslu jest ok ;) Wyczytalem o tej odmie ze sam filtr odmy wymienia sie co 50tys km a cala odme co 100tys km. Ja zakupilem cala odme koszto 190zl, sam filtr okolo 70zl. Wymatowalem stara odme to byla masakra;/ zamontowalem nowa i problem z glowy ;) Ale siwy dymek moze tez byc objawem turbiny ;/. Pozdrawiam.

piona51987
Opublikowano

No widzisz....wybuliłeś już kasę na olej szkoda tak zmieniać :] za darmo go nie rozdają :D odma jak najbardziej co drugą wymianę oleju wymieniamy. Już masz obraz tego iż coś się tam dzieje może turbinka jej uszczelnienie przepuszcza albo mocno zasmarkana odma.

Przypuszczając poddarte turbo i pozostając na tym samym oleju, ryzyko to zasmarka ci cały dolot....intercoolerek, egr, kolektor, na zaworkach powstanie gruby nalot, oderwie się i kibel silnika...oj jeszcze by tu opowiadał :D u mnie smarkła po kropelce na poduszkę to zaraz się poduszka rozpadła. Zmienisz na 5w i nikt ci gwarancji nie da że wszystko wróci do normy a jak wróci to dlaczego by nie popsuć humoru właściciela po paru kilometrach. A druga sprawa że to wcale nie musi być turbo.... 3.0d mechanicznie nie powinny zawodzić ale na złe to i kura. Ciężko tak ocenić na odległość co się tam dzieje. Noo 80% że to turbo. Co do tej odmy to czytałem słyszałem o uszkodzeniach turbo poprzez niedopełnienie wymiany odmy ale sam się osobiście nie spotkałem ale i nie ryzykowałem i wymieniłem :D

... hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Opublikowano
No widzisz....wybuliłeś już kasę na olej szkoda tak zmieniać :] za darmo go nie rozdają :D odma jak najbardziej co drugą wymianę oleju wymieniamy. Już masz obraz tego iż coś się tam dzieje może turbinka jej uszczelnienie przepuszcza albo mocno zasmarkana odma.

Przypuszczając poddarte turbo i pozostając na tym samym oleju, ryzyko to zasmarka ci cały dolot....intercoolerek, egr, kolektor, na zaworkach powstanie gruby nalot, oderwie się i kibel silnika...oj jeszcze by tu opowiadał :D u mnie smarkła po kropelce na poduszkę to zaraz się poduszka rozpadła. Zmienisz na 5w i nikt ci gwarancji nie da że wszystko wróci do normy a jak wróci to dlaczego by nie popsuć humoru właściciela po paru kilometrach. A druga sprawa że to wcale nie musi być turbo.... 3.0d mechanicznie nie powinny zawodzić ale na złe to i kura. Ciężko tak ocenić na odległość co się tam dzieje. Noo 80% że to turbo. Co do tej odmy to czytałem słyszałem o uszkodzeniach turbo poprzez niedopełnienie wymiany odmy ale sam się osobiście nie spotkałem ale i nie ryzykowałem i wymieniłem :D

Wymiana odmy co druga wymiane oleju?!!!!! Chyba zartujesz, chyba ze olej zmieniasz co 30 tys km :) a tak na powaznie to co 50-60 tys filterek odmy nalezy zmienic, a cala odme co 100tys.

Opublikowano
Juz wlasnie pisalem ze odme cala wymienia sie co 100tys a sam filtr odmy co 50tys km. Ja w swojej mam przejechane juz 250tys km i jezdze na oleju Castrol EDGE 0W40 Sport ;) I mimo duzego przebiegu nie zmieniam na 5W30 lub cos podobnego. Wymienilem tylko odme i problme z dymieniem na bialo znikl :)
piona51987
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
zmieniłem olej ponownie na 0W-30 i wymieniłem odme ( ta stara była bardzo zasyfiała, chyba nikt jej nie wymieniał od bardzo dawna) i wszystko wróciło do normy, nie dymi.
Opublikowano
No widzisz :) u mnie bylo tak samo ze lekko przykopcila na siwo a pozniej zanikal ten dym a jak wymienilem odme to wszystko bylo ok :)
piona51987