Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam w najbliższym czasie wymienić płyn hamulcowy w moim aucie (BMW 530dA 2005r M57N2)

W związku z tym prosił bym o informację jaki płyn kupić? i ile potrzeba na wymianę ?

1 litr wystarczy?? (wymianę będę robił w jakiś warsztacie który ma sprzęt do wymiany płynu hamulcowego)

co do płynu to zastawiam się nad

ATE TYP 200 DOT4

Punkt wrzenia 280 st.C

wymiana co 3 lata FMVSS 116, SAE J1703, DIN/ISO 4925

lub

ATE SL.6 DOT4 płyn hamulcowy 1L Punkt wrzenia 265 st.C

( niższa lepkość kinematyczna płynu dla pojazdów z systemami: ABS,ASR,ESP )

wymiana co 2 lata FMVSS 116, SAE J1703, DIN/ISO 4925

ATE TYP200 ma leprze parametry jeśli chodzi o temp. wrzenia a SL.6 ma niższa lepkość kinematyczna co podobno ważne dla systemów ESP itp. dzięki czemu układy te działają sprawniej, czulej

Czy do BMW E60/E61 trzeba stosować płyn hamulcowy o niższej lepkości kinetycznej??

Jaki płyn leją w ASO ? ktoś może wie?

Na korzyść TYP 200 przemawia jeszcze to, że mam litr takiego płynu bo kupiłem go w zeszłym roku do 3-ki E-36 i nie wymieniłem bo auto sprzedałem

porównanie produktów ATE

pozdrowionka i z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

norma dla DOT 4 to temp wrzenia chyba 230 st o ile pamiętam. Ale są płyny DOT 4, które mają wyższa temp wrzenia, np płyn z Organiki ma 260 st, miałem w poprzednim aucie a kosztowała śmieszne pieniądze. Jaki płyn nie zalejesz z podwyższona temp wrzenia to bedzie dobrze. Chyba, że jeżdzisz sportowo na torze. Ostatnio zalałem Textara z temp wrzenia 270 st. Nie odczuwam żadnej różnicy. Jeśli chodzi o odpowietrzanie to raczej polecam tradycyjną metodę niż te podciśnieniowe urządzenia. Nie zapomnij odpowietrzyć tez układu sprzęgła.

Ile Ci wchodzi do układu - poszukaj jakiegoś VIN dekodera i Ci wyjdzie. Chyba ok 1 litra.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Witam, ja użyłem ATE SL.6 - bez uwag, w zupełności wystarcz 1 l. i nie trzeba używać podciśnieniowych urządzeń, tradycyjna metoda sprawdza się w 100%.
Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może opisać dokładnie jak wymienić płyn hamulcowy. Podobno z ABS i kontrolą trakcji to nie tak hop-siup w E90 E60.

Słyszałem o urządzeniu do wymiany, ma to ktoś w Poznaniu?

http://moto.allegro.pl/item993328299_ate_wymiana_plynu_hamulcowego_warszawa.html

Pozdrawiam.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Widzę, że kolega frack nie czyta co pisze się we wcześniejszych postach. :mad2: NIE POTRZEBA SPECIALNYCH URZĄDZEŃ!!! Wymienia się tak samo jak w Polonezie, chyba, że masz za dużo kasy to jedź do ASO i pod ciśnieniem wyciągnij stary i wtłocz nowy płyn.
Opublikowano

Witam,

Tylko na pozór wymiana płynu jest tak prosta. Widziałem już jak trzech w serwisie biega przy aucie, a pompa ciśnienia nie chce złapać, pedał wpadał w podłogę i tyle. Dlatego wole dmuchać na zimne.

Pozdrawiam.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg