Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam E91 2007r z nawigacja BUSINESS oraz multifunkcyjna kierownica, na ktorej znajduja sie 2 nieaktywne przyciski do obsługi rozmow. Chcialbym doposarzyc auto w zestaw głośnomowiacy z funkcja bluetooth, a ze raczej jestem przeciwnikiem wieszania roznego rodzaju akcesoringu i gadzetow to chciałbym to zrobic jakos rozsadnie. Byłem w kilku ASO gdzie zaspiewali mi od 3000zł do 6000zł (akcesoria + montaż), co mnie delikatnie mowiac odstarszylo. Szukałem jakiegos pełnego zestawu z drugiej reki tzn moduł, kable, antena itp, jednak okazało się iż nie mam wyciągnietego jakiegos kabla, wiazki co uniemozliwia podlaczenie :? , ale ostatnio wpadlo mi cos takiego w oko:

http://www.allegro.pl/item990159166_zestaw_glosnomowiacy_bmw_bluetooth.html

podobno bedzie chodzic, nic nie trzeba przerabiac ani zadnych ciagnac kabli, wystarczy sie wpiac w istniejaca instalacje i nie bedzie problemu, czy moze ma ktoc cos takiego, albo sie oreintuje jak z kompatybilnoscia?

Opublikowano
hmm, myślałem ze Bluetooth to standard w e90 :shock:
Opublikowano
Ja kupujac samochod w salonie, wybierajac multifunkcyjna kierownice z przyciskami do obsługi zestawy glośnomowiacego i nawigacje bylem przekonany ze bede mial zestaw glośnomowiacy, ale sie zdziwilem po odbiorze, a co bardziej zaskakujace to, to iz nie puscili tego kabla, czy wiazki co uniemozliwia praktycznie podlaczenie zestawu po dokupieniu :mad2:
Opublikowano
Ja kupujac samochod w salonie, wybierajac multifunkcyjna kierownice z przyciskami do obsługi zestawy glośnomowiacego i nawigacje bylem przekonany ze bede mial zestaw glośnomowiacy, ale sie zdziwilem po odbiorze, a co bardziej zaskakujace to, to iz nie puscili tego kabla, czy wiazki co uniemozliwia praktycznie podlaczenie zestawu po dokupieniu :mad2:

Faktycznie dziwne, ja nie mam multi a bluetooth mam i głośnomówiący też. Mało tego, dodatkowo w schowku nie wiem po jakiego grzyba mam fabryczny adapter pod telefon - Nokie. Wogóle to niepotrzebne, bo mając telefon w kieszeni system sam go wykrywa i poprostu sie łączy - szkoda tylko miejsca w schowku.

Tyle tylko ze mam radio Professional - może w tym tkwi szkopuł.

Opublikowano
Kolego RUFIO, a gdzie montowałeś, musiałeś cos kodowac, dodawac tak jak jest to wymagane przy dokladaniu nowego sprzetu - przez komputer w ASO?
Opublikowano
... dodatkowo w schowku nie wiem po jakiego grzyba mam fabryczny adapter pod telefon - Nokie. Wogóle to niepotrzebne, bo mając telefon w kieszeni system sam go wykrywa i poprostu sie łączy - szkoda tylko miejsca w schowku.

Tyle tylko ze mam radio Professional - może w tym tkwi szkopuł.

..."adapter" daje Ci: ciagle ladowanie telefonu oraz podlaczenie do anteny zewnetrznej...wg mnie korzysci z tych 2 dodatkow w przypadku "dlugich i waznych" rozmow bezcennnnnnnne...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Tylko ze ten adapter jest pod jeden model, którego oczywiscie nie mam. Poza tym nie chciało by mi sie ciagle tam wkładac i wyciagac tego telefonu - imho - zbędne.
Opublikowano
Trzeba sobie kupić pod swój telefon :duh: ja mam po iPhona 3GS i jestem zadowolony. Tak jak napisał kolega ładowanie i lepszy zasięg.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Trzeba sobie kupić pod swój telefon :duh: ja mam po iPhona 3GS i jestem zadowolony. Tak jak napisał kolega ładowanie i lepszy zasięg.

Tylko po co, dla samego ładowania i ciągłego wkładania tam fona i wyciągania ? Dla mnie bez sensu :mad2: Może jesli ktoś nie wychodzi z auta przez pół dnia to OK.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zestaw zamontowany, bez zadnych problemow, wszystko chodzi i działa w 100%, naprawde polecam.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

ten link juz nie dziala, moglbys opisac co bede potrzebowal do tego aby miec zestaw glosnomowiacy bluetooth bez zadnych zbednych wyswietlaczy i przyciskow, wykorzystujac multifunkcyjna kiere. w aucie mam juz phone preparation i pletwe na dachu.

pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano

Napiszę tutaj ,żeby nie zakładać nowego tematu...

Czy ktoś dokładał do e39 moduł TCU z obsługą Bluetooth ?

Mam możliwość kupić moduł TCU znacznie taniej niż ULF.

Aktualnie posiadam instalację pod telefon Motorola V50 i chce to zastąpić modułem TCU lub ULF.

edit. Po wielu próbach kodowania kilku modułów TCU odradzam retrofit w ten układ, ponieważ moduł BT nie współpracuje z aktualnymi telefonami dostępnymi na rynku.

TCU do poprawnej współpracy potrzebuje dedykowanego telefonu... jedyne rozwiązanie to ULF jak najmłodszej generacji...

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam!

obecnie też mam zamiar rozwiązać podobny problem w e39.

rok 2001, fabryczna instalacja pod motorolę V50/V3690 (której nie było podczas kupna auta)

chcę jakoś uruchomić telefon. tylko za bardzo nie wiem, którą drogą pójść:

1. dokupić tą motorolę?

2. szukać instalacji pod inny telefon - zmiana na snap-in? czy da radę?

3. bluetooth - jak zmienić instalację by można było łączyć się przez bluetoot?

w serwisie nie mogli mi doradzić :shock:

pzdr!

Opublikowano

1. dokupić tą motorolę?

Jak chcesz to mam na zbyciu taki telefonik

3. bluetooth - jak zmienić instalację by można było łączyć się przez bluetoot?

w serwisie nie mogli mi doradzić :shock:

pzdr!

W serwisie to się dziwili jak ja tv cyfrową dvb-t założyłem bo twierdzili, że w e39 to niemożliwe :duh:

Także nie słuchaj tych ancymonków :lol:

Opublikowano

hmm..

no nawet na przeprowadzenie testów bym przygarnął w/w telefon. pogadamy na PW.

no i o telewizji też bym musiał pomyśleć, ale sprawa drugorzędna, bo nie używam TV.

wyjaśnij proszę jeszcze o co chodzi z tym ULF i TCU :wink:

pzdr!

Opublikowano

ULF to moduł tylko bluetooth plus w zależności od generacji zawiera komendy głosowe do obsługi navi i telefonu głosem...

TCU to moduł telematyki, który zawiera funkcję "bmw assist" plus opcjonalnie bluetooth po zakodowaniu ale jest problematyczny bo nie "dogaduje się" z nowymi telefonami...

Opublikowano

niby mam to "bmw assist" i komendy głosowe (mordka w kierownicy).

"bmw assist" jest niektywny, a komendy głosowe obsługują nawigację.... tylko czemu zawsze szuka mi restauracji?! heh!

idzie jakoś odblokować ten bluetooth? czy trzeba coś dołożyć? jak tak to co takiego?

pzdr!

Opublikowano

Bmw Assist masz bo moduł telefonu Motoroli V50 obsługuje więc TCU nie posiadasz na wyposażeniu.

Komendy głosowe to już kwestia prawidłowej wymowy bo system jest na to bardzo wrażliwy i jak coś wypowiesz nieprawidłowo to włącza co chce :P

Opublikowano (edytowane)

nie odnajduje się w tym :roll:

czyli nie mam aniu ULF, ani TCU - mam tylko moduł od Moto V50?

czy dołożenie ULF bądź TCU wymaga kładzenia innej wiązki?

pzdr!

Edytowane przez KAREP