Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów,

Od wczoraj jestem posiadaczem takiego fejsu: http://moto.allegro.pl/item217152301_interfejs_diagnostyczny_bmw_carsoft_1987_2006.html

Dziś odpaliłem CS 65 przy pomocy starego laptopa i wszyatko pięknie śmiga. Mam tylko pytanko, czy może ktoś ma jakiś informacje jak powinny się kształtować parametry silnika wyrzucane przez Live data i jak rozszyfrować oznaczenia poszczególnych modołów i kody błędów. Moja Babcia - E46 320D 2000r M47

Pozdrawiam

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
  • Odpowiedzi 230
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Wcześniej trochę poczytałem forum i zacząłem od poszukiwań starego lapa. hehe. To była pierwsza próba.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
Opublikowano

z 6.5 nie pracuje ale ok, bo w aukcji bylo napisane ze pracuje tylko z 6.1.4.

http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=85

Zapomniałem o jednej durnej rzeczy a mianowicie o prztyczku ktory mam jako immo. Teraz carsoft niby sie łaczy, tzn. za kazdym razem przeprowadzi mi test komputera, ZAWSZE WYSKOCZA BLEDY 16 i 17 nawet jak je skasuje. natomiast nic wiecej mi nie sprawdza, choć powinien jeszcze 3 rzeczy.

Jakieś pomysły??

ponownie zapytam, czy jest ktos z interfejsem w Poznaniu, zeby sobie porównać, co i jak chodzi??

Może coś mam w bmce pokaszanione??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Widze,ze temat nieco ucichl. Czy jest mozliwosc,aby ktos opublikowal na Forum schemat i dane niezbedne do zlozenia i uruchomienia intefejsu przetestowanego na danej wersji programu CarSoft?

pozdrawiam

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A czy nie prościej jest kupić , ja kupiłem za 199pln iwszystko działa
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja z kolei odbiegnę od tematu.....ale nie do końca :wink:

czy jeśli mam diagnoskop OBD2 /a raczej dostęp do niego/, (np. nextech) to po podłączeniu go do E39 2,5 TDS z 1998n roku coś zdziałam???

diagnoskop ma zwykłą końcówę OBD -więc pewnie muszę sie połączyć przez przejście na tę okrągłą wtyczkę BMW... kosztuje ono cos ok 50zł ... ale nie wiem czy je kupić - czy wóz się porzumie z tym urządzeniem...

świeci mi poduszka po odpięciu AKU, wóz słabo pali jak zimny (św. żarowe pewno) i coś tam jeszcze by się znalazło -...... chętnie bym sę dowiedział co jeszcze nie tak z autkiem :lol:

i czy wszystkie modele BMW miały to samo okrągłe gniazdo?? i czy w nim układ pinów jest taki sam czy różny dla konkretnych modeli...

BMW - Będziesz miał wydatek...niestety prawda

TDS - Trudno Dojść Sedna... oj bardzo

myślisz że BMW to dobre auto - przesiądź sie na Toyotę...zobaczysz jak się myliłeś

Opublikowano

mam pytanie do wszystkich którzy budowali interfejs do carsoft 6.5

jakie macie diody d1,2,3,4,9 1n4007 bo tak by wynikało że tam jakieś prostownicze,oraz jakie wartości kondensatorów przy u4 bo na schemacie niestety nie mam. tranzystory to wynika że jakieś darlingtony są więc można coś dobrać bc zwykłe jak toś wcześniej pisał raczej odpadną bo h21e zbyt małe ale niewiadomo w sumie

a mf-030 wychodzi na to że to wielokrotne bezpieczniki polimerowe dawał je ktoś czy zworka??

a drugie pytanko czy to e39 2001r czyli z interfejsem obd2 nie bedzie lepszy euroscan?? ponoć da się nim zrobić więcej niż tym cudem

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie prosze pomóżcie!!!! Bo juz sie wkurzylem na maxa... Kupiłem fejsa z viacom. Nie dziala (ale nie zwalam na nich tylko na siebie...) nie łaczy sie. Wciaz jest napisane, ze nie jest podlaczony kabel i mam sprawdzic przy aucie i kompie. Kupa... wszystko teoretycznie ok. Z netu sciagnalem juz z 4 wersje carsoft 6,5. Nawet z ruskiej strony. Wtyk mam okragły dodam i jak do niego podlacze to zielona dioda sie swieci, wiec mniemam ze to polaczenie jest wporzadku, ale jak podlaczam do kompa to nic sie nie dzieje. Komp ani nie widzi nowego sprzetu (nie wiem czy wogole powinien czy poprostu powinno dzialac??). Dostalem plytke z firmy viacom na ktorej teoretycznie sa sterowniki, ale co z nimi zrobic, jak i tak system o nie sie nie prosi.... A sterowniki te nie maja ikony instlaacyjnej wiec nie moge tego w zwykly sposob zainstalowac - wogole nie wiem czy to jest potrzebne, czy wystarczy tylko dobrze zainstalowany program carsoft!!??

Please help. Może jest ktoś tutaj z Katowic lub okolic i mi pomoże???? Piszcie na moje gg 7823317 albo maila abnamro83@gmail.com

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  abnamro napisał(a):
Panowie prosze pomóżcie!!!! Bo juz sie wkurzylem na maxa... Kupiłem fejsa z viacom. Nie dziala (ale nie zwalam na nich tylko na siebie...) nie łaczy sie. Wciaz jest napisane, ze nie jest podlaczony kabel i mam sprawdzic przy aucie i kompie. Kupa... wszystko teoretycznie ok. Z netu sciagnalem juz z 4 wersje carsoft 6,5. Nawet z ruskiej strony. Wtyk mam okragły dodam i jak do niego podlacze to zielona dioda sie swieci, wiec mniemam ze to polaczenie jest wporzadku, ale jak podlaczam do kompa to nic sie nie dzieje. Komp ani nie widzi nowego sprzetu (nie wiem czy wogole powinien czy poprostu powinno dzialac??). Dostalem plytke z firmy viacom na ktorej teoretycznie sa sterowniki, ale co z nimi zrobic, jak i tak system o nie sie nie prosi.... A sterowniki te nie maja ikony instlaacyjnej wiec nie moge tego w zwykly sposob zainstalowac - wogole nie wiem czy to jest potrzebne, czy wystarczy tylko dobrze zainstalowany program carsoft!!??

mam dokladnie ten sam problem i kupilem sprzet od viaken, moj komp przy probie testu wyswietla komunikat brak komunikacji(niedostepny) nie widzi sprzetu. moze to wina kompa nigdy nie probowalem RS232 nie wiem czy dziala jak to sprawdzic, nie mam zadnego urzadzenia do tego portu. prosze o rade dzieki

Opublikowano
  Cytat
mam dokladnie ten sam problem i kupilem sprzet od viaken, moj komp przy probie testu wyswietla komunikat brak komunikacji(niedostepny) nie widzi sprzetu. moze to wina kompa nigdy nie probowalem RS232 nie wiem czy dziala jak to sprawdzic, nie mam zadnego urzadzenia do tego portu. prosze o rade dzieki

Ludzie, uzywajcie 6.1.4 , 6.5 nie idzie :duh:

Xdrive

Koder

Opublikowano
szukam jakiegos aktualnego link do tego6.1.4 ale nic ,na torrenty nie mam, czy moze wie ktos skad moge sciagnac wersje 6.1.4, to moze ona bedzie u mnie dzialac dzieki
Opublikowano
  marcinnika1 napisał(a):
szukam jakiegos aktualnego link do tego6.1.4 ale nic ,na torrenty nie mam, czy moze wie ktos skad moge sciagnac wersje 6.1.4, to moze ona bedzie u mnie dzialac dzieki

CarSoft 6.1.4

POWINIEN działac (nie moj upload)

http://rapidshare.com/files/13687943/Carsoft_BMW_6.1.4.rar.html

klikac na free, czekac, przepisac kod, sciagac

Przy okazji, jesli ktos ma ochote to:

http://www.forum.dvhk.pl/showthread.php?t=117612 <--- Topic z wiekszoscia programow do diagnostyki, dostepny dla zarejestrowanych. Do moda: nie jest to forma reklamy dvhk, jesli lamie regulamin - skasowac

Xdrive

Koder

Opublikowano

Mi CARSOFT 6.5 dziala polowicznie odpytuje tylko kilka modulow przy pozostalych ma does no respond, ale poduszki u siebie kasowalem, inspekcje oraz przegląd też udalo sie skasować.

Co do LIVE DATA to również nie dzialaja wszystkie opcje - kabelek mam od viakena.

Mógbys podeslac mi ten 6.1.4 bo Twój link nie funkcjonuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie czyta wszystkiego bo musisz pewnie piny przepiąć. 20 z 17, przynajmniej tak jest u mnie.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi działa na jednym interfejsie i CS6.5 i CS6.1.4 - interfejsc z allegro za 199zł.

Niektóre moduły mogą nie działać bo możesz ich fizycznie nie mieć lub przestawianie pinów.

Ja metodą prób i błędów u siebie w E46 prawie wszystko odczytałem ale znów u kolegi w E36 nie możemy się połączyć z ABS.

Opublikowano
  abnamro napisał(a):

Jeśli się nie komunikuje to moze być problem z konfiguracją portu COM. Mi po bólach udało się uruchomić, poza BC i ZKE, reszta działa - skasowałem błedy i udalo mi się zmienić język na angielski :wink: . Jutro spróbuję wpiąć sie do pinu 17 może uda mi sie w pełni wykorzystac CS 6.5. Dodam że udało się na emulatorze RS bo nie mam go w swoim laptopie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja na interfejsie do BMW zdiagnozowałem dwie furki grupy VAG, więcej tu:http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&postdays=0&postorder=asc&start=165

Jak nie działa to może być wina przejściówki. Mi na jednej USB->COM nie działało a na drugiej już tak.

MariuszR: ja u siebie wypiołem złącze OBD, popatrzyłem gdzie mam wpiętę kable i wypróbowałem wszelkie możliwości (oczywiście nie zmieniałem masy i zasilania).

U mnie jest tak: kable sygnałowe w pinach 7 i 8 działa silnik i ZKE a jak zamienie kable to działa cała reszta.

Opublikowano

Na poczatek witam wszystkich no i niestety mam problem brak rs232 w laptopie probowalem przejsciowka z usb niestety lipa i mam pytanie czy na kazdej karcie pcmia z przejsciowka na com bedzie chodzic ??? czy lepiej brac ta z Viaken linki ponizej pierwszy z interfeisem drugi z karta pcmia

http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=185

http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=15&prodid=47

I na co zwrocic uwage bo na alegro jest tego wiecej link ponizej

http://www.allegro.pl/search.php?string=karta+pcmcia+rs232&category=4192&country=1

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1