Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mógłbyś naskrobac dokładniejszy opisy?(co kupić, gdzie podłączyć), a może zostałbyś "producentem" zestawu do diagnozowaniem BMW? :mrgreen:

1. zakupic interfejs OBDII z dwoma liniami K (KKL) (np. taki Allegro)

2. dokupic sobie ew. 20pin wtyk BMW (Allegro)

3. do wtyczki dokladamy 8 pin i mostkujemy go z 7 (dla aut od 2000 w gore)

4. pinout dla okraglego gniazda po maska:

pin 14 - zasilanie "+"

pin 15 - linia "L"

pin 17 i 20 - linia "K" (mostkujemy)

pin 19 - masa

5. sciagamy Carsoft'a 6.1 z witamina Carsoft

6. podlaczamy kable, odpalamy CS i dzialamy

a ja mam pytanko próbuję to odpalić w e36 M50 320i 1992 rok produkcji ale nie mam co mostkować lini K bo nie mam pinu 17 ????

Co o tym sądzićie ????

• Odpowiedzi 230
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie powiedzce co trzeba pokolei zrobić bo program car soft mam a wypakować mi się nie chce , w jaki sposób wam się to udało.
TYLKO BMW gg:6314161 tel:509652936 SKYPE: leny-bmw
Opublikowano
Panowie powiedzce co trzeba pokolei zrobić bo program car soft mam a wypakować mi się nie chce , w jaki sposób wam się to udało.

To jest zwykła instalka, plik wykonywalny ".exe", nic nie trzeba wypakowywać, klikasz i się instaluje......

Jeżeli u Ciebie jest inaczej to może jakiś program pakujący mu przeszkadza typu "winrar", "winzip", "ultimatezip" albo jakiś inny.

Chyba że nie sciągnąłeś poprawnie pliku...jego objetość wynosi 12 022 272 bajtów.

Ja przed chwilą spróbowałem go sciągnąć i zainstalować i jest wszystko ok :cool2:

Opublikowano
Matko... pin 17 jest TYLKO w czterocylindrowych silnikach i to jeszcze nie wszystkich. To jest po prostu przełożony pin 20 i tyle. Funkcja ta sama.
Kai
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hallo? Czy jeszcze ktoś tu zagląda?

Kiedyś pisałem, że mogę robić interface'y. Jak najbardziej, ale czasu brak. Jeżeli ktoś chce, to mogę przesłać zaprogramowany procesor do CarSofta 6.5 - działa, reszta układu we własnym zakresie. Chciałem gotowe, złożone i uruchomione układy przesyłać, ale nie mam na tyle czesu, żeby płytkę porządnie zaprojektować, a potem kasy, żeby zrobić jej z 50 sztuk (bo mniej się nie opłaca, drogo wychodzi). Żeby zrobić pojedynczy interface na płytce universalnej, musiałbym skasować mnóstwo kasy głównie za... mój czas, bo dniówka na to zejdzie.

Aktualnie dorwałem schemat do EuroScan/Visa, ale programu nie umiem znaleźć. Ogólnie wszystko to samo, tylko pamięć, procesor i wkłady inne :)

EDIT:

Dopiszę jeszcze, bo się pytania posypały.

Procesor zaprogramowany, zapakowany z podstawką (żeby nóg nie połamać), mógłby być do wzięcia za 12zł plus przesyłka (obojętna, do wyboru). Dla amatorów własnoręcznego tworzenia mógłbym zaproponować może całe zestawy części do interface'u z wtyczką RS i płytką uniwersalną, nawet mam piny (tulejki), które pasują do "pacmana" BMW. Hm? Nie pytajcie o cenę, bo to muszę sprawdzić (jak ja robię, to niestety kosztów nie liczę). ALLEGRO wchodzi w grę - mogę wystawić.

Mam również wsady do CarSoft 5.8, ale tego interface'u nie testowałem u siebie.

Kai
Opublikowano

KAI - super, ze wracasz do tematu. Ja od dluzszego czasu mam cisnienie na jakis fejs :D

I tak mysle, ze skoro opanowales "mózg" a nie chce CI sie uprawiac manufaktury to moze by skolowac jakas grupe pod wezwaniem, zebrac zamowienia za rozsadne dla obu stron pieniadze i zrobic jakas skromna partie dla chetnych forumowiczow. Co Ty na to ?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
KAI - super, ze wracasz do tematu. Ja od dluzszego czasu mam cisnienie na jakis fejs :D

I tak mysle, ze skoro opanowales "mózg" a nie chce CI sie uprawiac manufaktury to moze by skolowac jakas grupe pod wezwaniem, zebrac zamowienia za rozsadne dla obu stron pieniadze i zrobic jakas skromna partie dla chetnych forumowiczow. Co Ty na to ?

Dla mnie problemu nie ma. Jak już pisałem, mogę zebrać części i wysłać gotowy kit. Na tyle czasu znajdę :)

Kai
Opublikowano
Kai jaka będzie cena za cały kit??

Jak już pisałem wyżej - jeszcze nie wiem. Zrobię spis konkretnych części i się dowiem.

Kai
Opublikowano
Kai jaka będzie cena za cały kit??

Jak już pisałem wyżej - jeszcze nie wiem. Zrobię spis konkretnych części i się dowiem.

Zastanawiam się tylko po co nieelektronikowi taki zestaw części :roll: chyba że w zestawie będzie płytka drukowana, jeżeli nie, to jakoś czarno widzę montaż na płytce uniwersalnej przez kogoś kto nie rozróżnia wyprowadzeń tranzystora, diody czy scalaczka że nie wspomne o kodzie paskowym na rezystorach :wink:

Aktualnie dorwałem schemat do EuroScan/Visa, ale programu nie umiem znaleźć. Ogólnie wszystko to samo, tylko pamięć, procesor i wkłady inne

Jeżeli nie uda Ci sie znaleźć tego programu to na początku czerwca postaram się go zalatwić.Rozumiem że chodzi o eroscan-a na dwa COM-y :?:

Opublikowano
Zastanawiam się tylko po co nieelektronikowi taki zestaw części :roll: chyba że w zestawie będzie płytka drukowana, jeżeli nie, to jakoś czarno widzę montaż na płytce uniwersalnej przez kogoś kto nie rozróżnia wyprowadzeń tranzystora, diody czy scalaczka że nie wspomne o kodzie paskowym na rezystorach :wink:

johnny, a czy to jest mój problem? :) Może są nieelektonicy amatorzy, którzy chcą się sprawdzić :mrgreen: Płytka drukowana będzie (jeżeli ktoś chce) universalna, bo jak pisałem, ani czasu, ani funduszy na projekt i zakup z 50 płytek wg projektu. Jakbym już miał gotowe płytki, to wolałbym to sam złożyć i wysłać sprawdzone.

Kod na rezystorach - dla "lajkonika" od tego jest miernik :)

Jeżeli nie uda Ci sie znaleźć tego programu to na początku czerwca postaram się go zalatwić.Rozumiem że chodzi o eroscan-a na dwa COM-y :?:

Tak, ten na dwa COM'y.

Kai
Opublikowano

Witam

Składam właśnie interfejs do CarSofta 6.5 i mam następujący problem. Tu zwracam się z prośbą do kolegi __Kai__ - Co zastosowałes zamiast rezystora R20, R21 i chyba R22 (chyba bo nie opisany na schemacie) ? Oryginalnie pisze MF-030 ale co to jest :shock: ??

Elementy maja stanowic chyba siakieś zabezpieczenie?! Zastanawiałem się nad siakimiś kilku omowymi rezystorami lub bezpiecznikami polimerowymi 200mA.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Co zastosowałes zamiast rezystora R20, R21 i chyba R22? Elementy maja stanowic chyba siakieś zabezpieczenie?!

Odpowiedź: olałem, zwarłem i zapomniałem. Jak się bardzo martwisz, to wsadź sobie tam rezystory z 50 Ohm i już :)

Gdzieś też ktoś miał problem, że nie znajdzie tych tranzystorów KT. Wsadziłem zwykłe BC niskoszumne, byleby 30V minimum i po krzyku, przeskakują te KT z wielkim zapasem.

Kai
Opublikowano

kupiłem sobie interfejs do bmw 1987-2004r dostałem do niego carsofta 6.1

czy jest jakis lepszy caersoft, bardziej rozbudowany zeby dzialał z tym interfejsem, np zeby pokazywał prace wtryskiwaczy itd podobnie jak KTS 500 http://www.allegro.pl/item99948382_interfejs_diagnostyczny_bmw_1987_2004r_.html

za cene troche ia niz na allegro bo po znajomosci :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

czy jest jakis lepszy caersoft, bardziej rozbudowany zeby dzialał z tym interfejsem, np zeby pokazywał prace wtryskiwaczy itd podobnie jak KTS 500 http://www.allegro.pl/item99948382_interfejs_diagnostyczny_bmw_1987_2004r_.html

za cene troche ia niz na allegro bo po znajomosci :)

Powiem tylko tyle, że ten interface jest standardową aplikacją interface szeregowego i ta cena mnie zabiła.

CarSoft 5,8 i 6,5 potrzebują klucza sprzętowego, więc nie będą działać.

Kai
Opublikowano

może mi ktos opisac jakie sa róznice pomiedzy 6.1 a 6.5 ???

Ile może kosztowac interfejs do carsofta 6.5

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktos moze wie i moglby sie podzielic co tak naprawde siedzi w tym interfejsie, mam juz kilka fejsow i z rzadnym nie chce zadzialac:(!!!

POZDRAWIAM

Opublikowano

@ __Kai__: zastanawiałeś się nad wyceną takiego kit'u? Ile kosztowałby schemat + zaprogramowany procek? Złożyć to sobie złoże, nawet na uniwersalnej płytce, najważnejsze to mieć schemat i procek (nie ma sensu ponownie odkrywać amerykę).

Pozdrawiam

Opublikowano

ale mi chodzi konkretnie do tego carsofta 6.1 bo wczesniej pisaliscie ze chodzi z fejsem do VAG KKL, a ja zrobilem tego fejsa i nie za bardzo chce chodzi, może ktos ma sprawdzony schemacik???

POZDRAWIAM

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam i przepraszam ze się wtrącam między wódke a zakąske ale mam tylko (dla mnie aż) takie pytanie: Jak skasować błąd airbag-u w e36 316 92r.? kupiłem na allegro interfejs działający z carsoft 6,1 i faktycznie działa z moim e39, ale z tym e36 średnio chce rozmawiać. Można odczytać tylko błędy silnika i czegoś jeszcze a poduszki wyświetla "module do not responde". Usterka pojawiła się z powodu rozłączenia poduszki przy podłączonym akumulatorze. Na forum wyczytałem że komuś udało się skasować błąd airbag-u w e36. Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie jakichś wskazówek bo mnie już zaczyna szlag jasny trafiać przez tą kontrolkę na desce rozdzielczej :mad2: . Chce tylko skasować airbag w tym e36 (316 92r), a potem to wedle mnie to ten interfejs może sie stopić. Z moim e39 mogę bez problemu się połączyć w robocie przez KTS 550, a z e36 nie gada.

Z góry dzięki i sorki za to wypracowanie

Pozdrawiam

Pioter

Opublikowano
@ __Kai__: zastanawiałeś się nad wyceną takiego kit'u? Ile kosztowałby schemat + zaprogramowany procek? Złożyć to sobie złoże, nawet na uniwersalnej płytce, najważnejsze to mieć schemat i procek (nie ma sensu ponownie odkrywać amerykę).

Pozdrawiam

Zastanawiać się zastanawiałem, ale zastanawiałem się też, jaki to ma sens, żebym stał w sklepie elektronicznym i kupował rezystory, jak taki sklep jest chyba w każdym mieście... WSZYSTKIE części są z podstawowego asortymentu i nie ma żadnego problemu z ich zakupem przy pierwszej wizycie w sklepie. Dodatkowo, jeżeli już ktoś składa taki interface na płytce uniwersalnej, to chyba ma jakieś pojęcie o elektronice.

Procesor z wsadzonym programem to około 10zł plus koszty przesyłki. Jeżeli będzie więcej chętnych, to może to dla Was na Allegro wystawię (może ktoś się boi, a za pobraniem jest jeszcze drożej). Każdy procesor mogę wsadzić do mojego interfejsu i sprawdzić (program i tak jest weryfikowany w programatorze).

Mam również wsad i możliwość programowania procesorów do wersji 5,8. Chciałbym też uniknąć opinii i pytań typu: "a mi nie komunikuje się z poduszkami lub czymś innym, dlaczego/co mam zrobić" lub "złożyłem według schematu i mi nie działa"... albo podobnych. Ja poprawiłem, złożyłem i działa - koniec tematu.

Jeżeli ktoś ma wsad do procesora, to może mi go e-mail'em przesłać, podać typ procesora, ja kupię procesor, zaprogramuję i odeślę. Chcę pomóc każdemu, nie widzę problemu. W takim przypadku oczywiście nie odpowiadam za działanie układu itd. - to chyba jasne.

Się rozpisałem. No i co myślicie?

Kai
  • 3 tygodnie później...