Skocz do zawartości

323CI 1999 Problem z kontrolką abs, trakcji i hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Od jakiegoś czasu nie mogę poradzić sobie z kontrolkami trakcji, abs'u i hamulca ręcznego. Otóż bardzo często (nie zawsze) podczas odpalenia nie gasną jak zazwyczaj kontrolki abs'u, trakcji i hamulca ręcznego. Co jakiś czas wszystko wraca do porządku i kontrolki gasną, lecz podczas wyłączenia zapłonu i ponownym rozruchu problem znów się pojawia. Zawsze jak kontrolka hamulca ręcznego zgaśnie pierwsza, po kilku przejechanych metrach gaśnie reszta i wszystko wraca do normy. Podłączyłem go pod kompa i wykazało błąd lewego sensora od abs'u. Wymieniłem na nowy i problem jest ten sam. Po wykasowaniu błędu wszystko działa przez jakiś czas ale po kilku km kontrolki zapalają się. Czy problem mógł pojawić się po rozładowaniu(kilka razy) akumulatora, czy może sensor od abs'u nie jest oryginalny i powoduje błąd??? Jeszcze jedno: Ostatnio podczas jazdy ok 5km/h pedał hamulca zaczął pulsować ale koła nie straciły przyczepności i po tym zapaliły się kontrolki. Jak macie jakieś pomysły, proszę pisać!!! Dzięki i pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyjnik ABS-u MUSI być taki jak był w oryginale. Poszukaj na forum było wszystko powiedziane w temacie w ostatnim miesiącu.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ponownie. Niestety po kupieniu oryginalnego czujnika(lewy przód)błąd dalej występuje. Do tego jeszcze przeczytałem w paru postach odnośnie tego tematu, że problemem może być słaby akumulator więc i jego dla pewności wymieniłem. Po wymianie aku problem zniknął na chwilę, ale po zostawieniu go na parkingu na kilka godz. po ponownym uruchomieniu kontrolki już nie zgasły. Nie wiem gdzie szukać teraz. Znajomy mechanik mówi, że to będzie moduł abs, ale czy możliwe jest, że raz moduł działa a raz nie?? Dodam, że prawie zawsze jest tak, że jak jadę dalej niż ok 10km, po wyłączeniu zapłonu problem znika, lecz później potrafi pojawić się samoczynnie. Jak macie jakieś pomysły to chętnie skorzystam:). Czy jest możliwe, że trzeba wymienić płyn hamulcowy, bo inspekcja na wyświetlaczu świeci od tego i może jak wymienię i zresetuje błąd to pomoże...Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy po wymianie tego czujnika błąd powraca ten sam ? Moze problem jest w samym gniazdku lub kablach gdzie podłączasz czujnik.
Opublikowano
No kable oglądałem i wyglądają na ok. Jak podepnę jeszcze raz na komputer to sprawdzę czy wywala błąd tego samego czujnika a tak na marginesie to macie jakieś zalecane programy(narzędzia diagnostyczne). Ten skaner który ja podłączałem to taki do wszystkich marek aut i może błędny wywala. Może sprawdzę jeszcze piastę w kole, może ten czujnik wyłapuje tam jakieś błędy etc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
miałem identyczny problem zima w prawym tylnym kole. Byłem na kompie powiedziano mi ze jest bład stały i nie mozna go skasować, do wymiany czujnik. Proponuje przeczyścić sama drabinke z której czujnik odczytuje impulsu. U mnie pomogła myjnia ciśnieniowa i jest wszystko :cool2:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Witam ponownie. Niestety po kupieniu oryginalnego czujnika(lewy przód)błąd dalej występuje. Do tego jeszcze przeczytałem w paru postach odnośnie tego tematu, że problemem może być słaby akumulator więc i jego dla pewności wymieniłem. Po wymianie aku problem zniknął na chwilę, ale po zostawieniu go na parkingu na kilka godz. po ponownym uruchomieniu kontrolki już nie zgasły. Nie wiem gdzie szukać teraz. Znajomy mechanik mówi, że to będzie moduł abs, ale czy możliwe jest, że raz moduł działa a raz nie?? Dodam, że prawie zawsze jest tak, że jak jadę dalej niż ok 10km, po wyłączeniu zapłonu problem znika, lecz później potrafi pojawić się samoczynnie. Jak macie jakieś pomysły to chętnie skorzystam:). Czy jest możliwe, że trzeba wymienić płyn hamulcowy, bo inspekcja na wyświetlaczu świeci od tego i może jak wymienię i zresetuje błąd to pomoże...Pozdrawiam

spróbuj tak jak koledzy piszą umyć zębatkę czujnika na kole. Jeżeli to nie pomoże to ustaw na porządnej stacji - chodzi o dokładne urządzenie - zbieżność kół mając na uwadze prawidłowe ułożenie kierownicy (tam na kolumnie znajduje się czujnik jej położenia, który jest wpięty do układu). U mnie po tym zabiegu problem zniknął :D

Dolo