Skocz do zawartości

320d jaka prędkość max ?

niemirad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

w dziale BMW E9.. nikt nie pisał o osiągach naszych autek - mimo że to nie najważniejsze to jednak przyjemne :D

tak więc ile jechaliście na max ???

pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No to mogę zacząć.

BMW 320d 163KM seria

Kiedyś na oryginalnych 17' wyciągnąłem 240 km/h z górki co prawda ale jednak.

W tym tygodniu na zimówkach na prostej poszła 235 km/h przy temp. blisko 0 ale na suchej nawierzchni.

Filmik nagrywałem akurat bo w niedzielę uszkodził mi sie czujnik ABS w przednim kole

i niedziała mi DTC i ABS i chciałem to uwiecznić :)

A w czwartek jestem umówiony na założenie czujnika.

Niemirad pochwal się swoją :wink:

P.S. Masz może galerie swojej e90-tki bo widze że ładną sztuke posiadasz :cool2:

Panowie i Panie !

Nie ma znaczenie rzeczywista prędkość mierzona przez radar czy satelitę . Wszyscy posiadamy samochody

a jak wiadomo każdy licznik musi lekko przekłamywać na plus bo jest to wymóg homologacji także możemy przyjąć założenie

że prędkość licznikowa jest prędkością jedyną i prawdziwą bo przecież to nas kręci

...... BMW Radość z jazdy ...... :D :lol:

Pozdrawiam wszystkich

Niemirad

ps. galeria już nie długo czekam na ładny i wolny dzień

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Nie ma znaczenie rzeczywista prędkość mierzona przez radar czy satelitę . Wszyscy posiadamy samochody

a jak wiadomo każdy licznik musi lekko przekłamywać na plus bo jest to wymóg homologacji także możemy przyjąć założenie

że prędkość licznikowa jest prędkością jedyną i prawdziwą bo przecież to nas kręci

...... BMW Radość z jazdy ...... :D :lol:

Dokładnie tak :cool2:

Kolego klagosz pamiętaj tylko, że 240 czy 235, o których piszesz to wartości pokazywane przez licznik a nie rzeczywista prędkość z jaką jechałeś więc nie jest to zbyt miarodajne. Pzdr.

No przecież wiem :roll:

Ale chyba nie będzie każdy z nas jechał na hamownie :mad2:

Ja się wybieram na chip i i w tym hamownie z max 3 tyg. w Krakowie tylko że to nie pokazuje V max tylko

moment i moc.

No to mogę zacząć.

BMW 320d 163KM seria

W tym tygodniu na zimówkach na prostej poszła 235 km/h przy temp. blisko 0 ale na suchej nawierzchni.

Filmik nagrywałem akurat bo w niedzielę uszkodził mi sie czujnik ABS w przednim kole

P.S. Masz może galerie swojej e90-tki bo widze że ładną sztuke posiadasz :cool2:

Fajne te filmiki ze spalaniem poniżej 5L.

Polecam taką jazde przez 100km, potem zrobisz sepuku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (wiem bo z musu kiedys wracałem z Chorwacji z taka prędkością jeszcze poprzednim autem - Audi. Spalanie i owszem wyszło na trasie 1200km 4,5L, ale jechałem ponad 20h, nie mówiąc juz o zmęczeniu i psychice :norty: :cry2: )

No przecież wiem :roll:

Ale chyba nie będzie każdy z nas jechał na hamownie :mad2:

Nie trzeba jechać na hamowanie. Wystarczy zwykła nawigacja, która pokazuje prędkość. Mielibyście rzetelne wyniki ;)

Koledzy więcej luzu to nie zegarek by byc mega dokładnym chodzi o "fun" - umówmy sie że przy prędkościach tak wysokich

o których tu mowa nie mamy czasu na mierzenie co do kilometra

a więc konkrety jak jeżdżą wasze bryki

pozdrawiam

Niemirad

No to mogę zacząć.

BMW 320d 163KM seria

Polecam taką jazde przez 100km, potem zrobisz sepuku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (wiem bo z musu kiedys wracałem z Chorwacji z taka prędkością jeszcze poprzednim autem - Audi. Spalanie i owszem wyszło na trasie 1200km 4,5L, ale jechałem ponad 20h, nie mówiąc juz o zmęczeniu i psychice :norty: :cry2: )

Eee spalanie w e90 - 5,0 l/100km też miałem :) Krk-Lbn, tak lajtowo bez wariacji :) hehehe, jedziesz sobie jedziesz a km do tankowania rosną :P niesamowite hehehe

Pzdr.

Nie trzeba jechać na hamowanie. Wystarczy zwykła nawigacja, która pokazuje prędkość. Mielibyście rzetelne wyniki ;)

To jeśli chodzi ci o wskazania z nawigacji to różnią się one o jakieś 3-5km/h.

Eee spalanie w e90 - 5,0 l/100km też miałem :) Krk-Lbn, tak lajtowo bez wariacji :) hehehe, jedziesz sobie jedziesz a km do tankowania rosną :P niesamowite hehehe

Pzdr.

No dokładnie. :mrgreen:

Ja też bym przy takiej prędkości zgłupiał. :mad2:

Pierwszy filmik nakręciłem z ciekawości.

Drugi ten dłuższy nakręciłem jak robiłem trasę Poznań-Wrocław-Kraków sprowadzaliśmy wtedy sprzęt budowalany to firmy.

Pozdr

Ja po chipsie mialem na standardowych 17' licznikowe 250km/h. Byla to prosta oczywiscie.

:mrgreen: :duh: "wirus" nie zwieksza predkosci maksymalnej, zmniejsza czas do jej osiagniecia ale nie podwyzsza Vmax :mrgreen: :mrgreen: chyba, ze przesuneli Ci zakres obrotowy (w co ja osobiscie b. watpie, w dieslu byloby to bez sensu :mad2: ), pozdr. dla "Scigaczy"...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Ja po chipsie mialem na standardowych 17' licznikowe 250km/h. Byla to prosta oczywiscie.

:mrgreen: :duh: "wirus" nie zwieksza predkosci maksymalnej, zmniejsza czas do jej osiagniecia ale nie podwyzsza Vmax :mrgreen: :mrgreen: chyba, ze przesuneli Ci zakres obrotowy (w co ja osobiscie b. watpie, w dieslu byloby to bez sensu :mad2: ), pozdr. dla "Scigaczy"...

Hmmm... Jesteś tak pewien, pewien? Bo jak ja robiłem chipa w Leonie to sprawdzałem tabele w MTM i tam było, że Vmax zwiększa się o 9km/h. To niedużo, ale zawsze...

Że tak wtrącę swoje trzy grosze :)

Jedni piszą że v-max idzie w góre, drudzy że zostaje...

A tak na logike, jak v-max może się zwiększyć jeżeli odcięcie nie zostanie podwyższone, a przełożeń przecież nikt nie dotyka. Jeżeli odcinka jest tak jak była to v-max MUSI być taki sam, chyba że ktoś grzebał przy przełożeniach etc.

Chyba że się mylę to mnie poprawcie :cool2:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Mylisz sie ze wzgledu na to ze prawie zawsze przelozenie ma pewny zapas, choc musialbym to przeliczyc pod konkretne parametry skrzyni i dyfra :P ile tak naprawde autko poleciec moze :8)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Po chipe miałem większego maxa

E91 jechało 245km/h licznikowo - wg nawigacji 230km/h.

Obroty chyba 4000 jak pamiętam

~230-245km/h obroty wieksze :mrgreen: , duzo wieksze ~4300:mrgreen:

Hmmm... Jesteś tak pewien, pewien? Bo jak ja robiłem chipa w Leonie to sprawdzałem tabele w MTM i tam było, że Vmax zwiększa się o 9km/h. To niedużo, ale zawsze...

zawsze przy "chipie" wystepuje delikatna korekta obrotowa na "+" ~100obr./min. to daje wlasnie tego typu wyniki ~do 5-6km/h...

Mylisz sie ze wzgledu na to ze prawie zawsze przelozenie ma pewny zapas, choc musialbym to przeliczyc pod konkretne parametry skrzyni i dyfra :P ile tak naprawde autko poleciec moze :8)

z przyjemnoscia poparze na wyliczenia dla jakiegolowiek "konkretnego" modelu :mrgreen: oczywiscie, przy zalozeniu, ze auto bedzie mialo ta sama maksymalna predkosc obrotowa :cool2: podstawy fizyki/mechaniki :cool2:

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Moderatorzy

Na oponach 225/45 R17 przełożenie 6 biegu 0,83 i dyferencjału 2,56 daje 230km/h przy 4100

Wg wykresu z hamowni przy 4200 miałem 182KM - potem moc spada znacznie

Na oponach 225/45 R17 przełożenie 6 biegu 0,83 i dyferencjału 2,56 daje 230km/h przy 4100

przy ~240 mialbys ~4300, wiec wszystko sie zgadza...

Wg wykresu z hamowni przy 4200 miałem 182KM - potem moc spada znacznie

dodatkowo zaczynaja bardzo mocno rosnac straty...

było:

Witam

Chciałbym w prosty sposób podsumować sprawę chipa - a prędkości ..... z chłopskiego na nasze...

Prawie żaden samochód na najwyższym biegu nie ma fabrycznie tyle mocy aby na prostej drodze zbliżyć się do maksymalnej wartości obrotów

czyli do tzw odcięcia . Tak więc otrzymując przez chip tuning więcej mocy na najwyższym biegu przy takich samych warunkach nasze autko osiągnie wyższe obroty ok np. kilkaset obr/min co przełoży sie na wyższą prędkość maksymalną o ok kilka do kilkanaście km/h

Pozdrawiam wszystkich

Niemirad

Witam

Chciałbym w prosty sposób podsumować sprawę chipa - a prędkości ..... z chłopskiego na nasze...

Prawie żaden samochód na najwyższym biegu nie ma fabrycznie tyle mocy aby na prostej drodze zbliżyć się do maksymalnej wartości obrotów

czyli do tzw odcięcia . Tak więc otrzymując przez chip tuning więcej mocy na najwyższym biegu przy takich samych warunkach nasze autko osiągnie wyższe obroty ok np. kilkaset obr/min co przełoży sie na wyższą prędkość maksymalną o ok kilka do kilkanaście km/h

Pozdrawiam wszystkich

Niemirad

:cool2: :cool2: tylko, ze w przypadku chipa w dieslu, moc odp. za predkosc maksymalna w przypadku silnika seryjnego i wzmacnianego przy maksymalnej predkosci obrotowej jest prawie identyczna (wynika to z budowy calej jednostki napedowej), dlatego firmy nie przesuwaja limitera obrotow, wystepuje tylko mala bezwladnosc na poziomie +~100obrotow, jezeli auto bedzie w stanie osignac obroty wieksze na danym biegu (np. na "5", zdarza sie, ze Vmax jest wieksza na "5" niz w tym samym aucie na "6"...)to pojedzie szybciej...moje podsumowanie jest takie jak w 1. poscie: "chip" w dieslu nie podnosi predkosci maksymalnej tylko zmniejsza czas do jej osiagniecia...pozdr.

było:

• 3 miesiące temu...

sorry za odkopanie starego kotleta ale...

temat ma 2 strony i tylko kilka danych nt v max a reszta to rozpisywanie sie o spalaniu...

jesli chodzi o obroty itp. kwestie to podam moj przyklad. jezdze bmw 735 e38.

jadac szeroka i dluga, droga majac czas do rozbujania spokojnie sie rozpedzam, skrzynia wrzuca 5 i na 5 rozpedza sie do 250km/h mam wtedy 5.000 kprm, jesli chce przycisnac to jadac na DS albo M na 4 automat wrzuca mi 5 przy 245km/h przy 6100-6200 kprm. Wiec jednak jadac na wyzszym biegu silnik ma na tyle mocy ze bez problemu je rozpedza do 250 :) uwazam ze 320d 184KM katalogowo ma chyba 228km/h vmax jak dobrze pamietam, wiec po wirusie gdzie np moc jest podniesiona o ok 20% (podzespoly napedowe jak i silnik sa konstruaowane tak ze do 30% bezpiecznie mozemy podniesc moc sinlika) wychodzi ok. 220KM wiec spokojnie powinien sie rozpedzic do 250km/h tak mnie sie wydaje. Nie znam sie dokladnie na tym, nigdy nie jezdzilem dieslem... sledze praktycznie caly dzial e90 bo szykuje sie do zakupu takowej na poczatku przyszlego roku z salonu.