Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bry,

Trochę się ogarnąłem ze wszystkimi "nowinkami" w nowym aucie, ale kilka rzeczy nadal jest dla mnie niewiadomych więc gdyby ktoś raczył podzielić się wiedzą :-) (a wiem, że na forum są Osoby posiadające taką wiedzę...) byłoby zacnościowo.

Po kolei:

Elementy wyposażenia - nie udało mi się dojść co to to jest (przetłumaczyłem to sobie bo to żadna filozofia, ale nie wiem co one rzeczywiście "dają"):

7RS COMFORT PACKAGE pakiet comfort

8SP COP CONTROL sterowanie COP

Druga sprawa to przeznaczenie sprężynowego docisku/haka/uchwytu (chgw) pod roletą bagażnika (na tyle siedzeń) - tak trochę pasuje jakby do "złapania" parasola, ale może fantazja mnie ponosi :-).

I ostatnia to działanie automatycznie podnoszonej rolety bagażnika po otwarciu szyby - działa jak złoto, ale kilka razy podniosła mi się roleta po otwarciu klapy. Nie wiem teraz czy to kilka razy nie zadziałało (bo nie powinna się podnosić) czy tylko kilka razy zadziałało? No i niezależnie od tego, w którą stronę powinno być - to co można zrobić/poprawić/posmarować/dokręcić żeby działało jak należy (czyli albo zawsze się podnosiło przy otwarciu klapy, albo nigdy się nie podnosiło).

Na dzień dzisiejszy więcej grzechów nie pamiętam. Mam nadzieję, że nie usłyszę tylko "wszystko już było" :-) bo trochę już forum przeglądałem i żadna z tych rzeczy mi się w oczy nie rzuciła do tej pory. Także z góry podziękował!

Opublikowano

Siemka wszystkim! Jak widać mój pierwszy post:) Więc witam Was i od razu dziękuję za pomoc jaką znalazłem na tym forum:)

Wiec zacznę od tyłu (byle bez skojarzeń) co do tej rolety to ona powinna się podnosić tylko przy otwarciu szyby. Miałem podobny problem co Ty tylko mi np. przy hamowaniu potrafiła się podnieść. Okazało się że gdzieś się zgubiło takie kółko jakby rolka co jeździ w tych szynach... Udało mi się dorobić takie (coś na sposób "druciarski" bym powiedział hehe)

A co do reszty pytań to mniej więcej się domyślam co to może być

ale nie będę wymyślać.

pozdrawiam

Oskar

Opublikowano

odp.1: kilak opcji doposazenia majecego na celu uzyskania w pakiecie nizszej ceny,

odp.2: tak, to jest uchwyt na parasol, dziala OK (sam tam woze :mrgreen: ),

odp.3: na koncu prowadnicy od rolety masz blaszki, na rolecie masz tez blaszki, w zaleznosci jak ulozysz blaszke do blaszki to bedziesz mial rozne "otwarcie" rolety...funkcja przydatna glownie przy otwieraniu tylko tylnej szyby bez calej klapy...

pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Bry,

Trochę się ogarnąłem ze wszystkimi "nowinkami" w nowym aucie, ale kilka rzeczy nadal jest dla mnie niewiadomych więc gdyby ktoś raczył podzielić się wiedzą :-) (a wiem, że na forum są Osoby posiadające taką wiedzę...) byłoby zacnościowo.

Po kolei:

Elementy wyposażenia - nie udało mi się dojść co to to jest (przetłumaczyłem to sobie bo to żadna filozofia, ale nie wiem co one rzeczywiście "dają"):

8SP COP CONTROL sterowanie COP

Druga sprawa to przeznaczenie sprężynowego docisku/haka/uchwytu (chgw) pod roletą bagażnika (na tyle siedzeń) - tak trochę pasuje jakby do "złapania" parasola, ale może fantazja mnie ponosi :-).

I ostatnia to działanie automatycznie podnoszonej rolety bagażnika po otwarciu szyby - działa jak złoto, ale kilka razy podniosła mi się roleta po otwarciu klapy. Nie wiem teraz czy to kilka razy nie zadziałało (bo nie powinna się podnosić) czy tylko kilka razy zadziałało? No i niezależnie od tego, w którą stronę powinno być - to co można zrobić/poprawić/posmarować/dokręcić żeby działało jak należy (czyli albo zawsze się podnosiło przy otwarciu klapy, albo nigdy się nie podnosiło).

Na dzień dzisiejszy więcej grzechów nie pamiętam. Mam nadzieję, że nie usłyszę tylko "wszystko już było" :-) bo trochę już forum przeglądałem i żadna z tych rzeczy mi się w oczy nie rzuciła do tej pory. Także z góry podziękował!

Siemka,

z klapą masz też taki myk podchodzisz do auta klikasz pilotax1 ( przycisk bagażnik ) uslyszysz klape jak wciśniesz jeszcze raz w ciągu 3 sekund roleta pojedzie do góry :mrgreen:

Opublikowano
odp.1: kilak opcji doposazenia majecego na celu uzyskania w pakiecie nizszej ceny,

No tego się domyśliłem sam :-) - a konkretnie co to to obejmuje ktoś wie?

A masz firmowy czy jakiś zwykły? Bo widziałem, że BMW też ma parasol firmowy z pochewką, ale nie wiem gdzie on "domyślnie" ma swoje miejsce? Anybody?

odp.3: na koncu prowadnicy od rolety masz blaszki, na rolecie masz tez blaszki, w zaleznosci jak ulozysz blaszke do blaszki to bedziesz mial rozne "otwarcie" rolety...funkcja przydatna glownie przy otwieraniu tylko tylnej szyby bez calej klapy...

pozdr.

Muszę sprawdzić zatem - ale da się tak ustawić żeby podnosiła się razem z klapą?

Siemka,

z klapą masz też taki myk podchodzisz do auta klikasz pilotax1 ( przycisk bagażnik ) uslyszysz klape jak wciśniesz jeszcze raz w ciągu 3 sekund roleta pojedzie do góry :mrgreen:

Eee... To to dobre jest :-) - czyli jednak powinno się dać tak ustawić całe ustrojstwo żeby roleta podjeżdżała również przy otwieraniu klapy - inaczej ta funkcjonalność pilota byłaby nieco sprzeczna z funkcjonalnością samej klapy, racja?

Opublikowano

No tego się domyśliłem sam :-) - a konkretnie co to to obejmuje ktoś wie?

A masz firmowy czy jakiś zwykły? Bo widziałem, że BMW też ma parasol firmowy z pochewką, ale nie wiem gdzie on "domyślnie" ma swoje miejsce? Anybody?

pozdr.

Muszę sprawdzić zatem - ale da się tak ustawić żeby podnosiła się razem z klapą?

Siemka,

Eee... To to dobre jest :-) - czyli jednak powinno się dać tak ustawić całe ustrojstwo żeby roleta podjeżdżała również przy otwieraniu klapy - inaczej ta funkcjonalność pilota byłaby nieco sprzeczna z funkcjonalnością samej klapy, racja?

odp.1: kazdy "kraj" ma swoje pakiety, zobacz na www.bmw.kraj gdzie bylo sprzedane,

odp.2.: :mrgreen: :D :mrgreen: :D jezeli to nie zart to odp. w miom przypadku jest, ze woze tam parasol nie ORI,

odp.3: tak mozna tak ustawic, tylko przy recznym zamykaniu rloteki musisz patrzec czy wrociles do wczesniejszego ustawienia "blaszka do blaszki"...

opcji kolegi pumanie testowalem, u mnie po wcisnieciu guzika od klapy uchyla sie/spada zatrzask...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Raz naciskasz przycisk otwarcia klapy (nie na pilocie) - puszcza zamek, drugi raz odjeżdża roletka. Przynajmniej ja tak mam. Na pilocie działa mi tylko otwarcie klapy.
arti200. Pozdrawiam!
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze chyba został pominięty jeden punkt...8SP COP CONTROL sterowanie COP :?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
witam. potrzebuje pomocy nie dziala mi roleta bagaznika w bmw E91 a konkretnie nie moge jej zatrzymac rozwinietaj tylko ciagle sie zwija moze ktos mial pomodoby problem .prosze o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pozdr.

Witam. U mnie roleta działa zgodnie z opisem, czyli podnosi się na zarówno na drugie kliknięcie pilota jak i przycisku zamka klapy. Otwarcie szyby podnosi roletę automatycznie. Nie mogę znaleźć blaszek opisanych w punkcie 3 - może jakieś fotki. Wg mnie wygodniej by było, aby roleta otwierała się automatycznie przy otwarciu klapy, natomiast przy otwarciu szyby "na życzenie". Pozdrawiam. ZW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam. potrzebuje pomocy nie dziala mi roleta bagaznika w bmw E91 a konkretnie nie moge jej zatrzymac rozwinietaj tylko ciagle sie zwija moze ktos mial pomodoby problem .prosze o pomoc

Piszesz o zwijaniu, co należałoby chyba rozumieć jako zsuwanie do góry? Roletę w pozycji poziomej blokują małe plastikowe rygle, które są po obu stronach w prowadnicach w tylnych słupkach. Sprawdź czy na końcach rolety masz po dwie rolki z każdej strony i czy te rygle są sprawne. U mnie kiedyś jeden się zablokował i wtedy roleta sama zjeżdżała do góry.

Opublikowano
Dziekuje za podpowiedz ale jak i rolki tak i rygle wygladaja na sprawnw jedynie o czam mysle to moze rygle sa wytarte moze wiesz gdzie to moge kupic .Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, czy te wszystkie patenty z samopodnoszącą się roletą, uchwytami na parasol to seria, czy opcjonalne dodatki?

W mojej LCI`10 nie mam takich przyjemności albo czegoś nie rozumiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, czy te wszystkie patenty z samopodnoszącą się roletą, uchwytami na parasol to seria, czy opcjonalne dodatki?

Co tu jest nie jasne. Otwierasz samą szybę i roleta powinna sama zsunąć się po prowadnicach. Jeśli podczas otwierania klapy naciśniesz przycisk (nad nr. rejestr.) 2 razy też powinna się zsunąć.

Opublikowano

Co tu jest nie jasne. Otwierasz samą szybę i roleta powinna sama zsunąć się po prowadnicach. Jeśli podczas otwierania klapy naciśniesz przycisk (nad nr. rejestr.) 2 razy też powinna się zsunąć.

... no niestety u mnie to tak nie działa, stąd pytanie.

Jakbym nie otwierał szyby, klapy, z pilota itd, to nie mam możliwości zsunięcia się automatycznego rolety.

Zresztą nie wiem co by miało to spowodować, ponieważ prowadnice są całe z tworzywa i nie mają elementów dodatkowych - blaszki, sprężynki itp., więc nie ma co popchnąć/odblokować rolety.

Może ktoś komu ta funkcja działa, będzie tak uprzejmy i wstawi zdjęcie prowadnic :shock:

Opublikowano
W tym roczniku (i późniejszych) nie ma tej funkcji. Jeśli sprawdzisz w realoem, po Twoim vinie, to zobaczysz inne części niż np w dwa lata starszej e91, która ma ta funkcje.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
W tym roczniku (i późniejszych) nie ma tej funkcji. Jeśli sprawdzisz w realoem, po Twoim vinie, to zobaczysz inne części niż np w dwa lata starszej e91, która ma ta funkcje.

:cool2: dzięki!

• 4 lata później...
Opublikowano

Koledzy do którego roku bmw stosowało ten bajerek z roletą? Ja także mam problem z unoszeniem. Na prowadnicach są rygle. One są sztywne i nieruchome (nie dają się wcisnąć). Jak zaciągam roletę pod rygle to jest ok mam zasuniętą roletę i bagażnik zasłonięty. Jak dam roletę nad rygle to roleta podjeżdża na prowadnicach pod sufit. Na końcówkach rolety mam te okrągłe elementy. Nie ma fizycznej możliwości przepchnąć końcówek rolety przez te rygle. Za ciasno jest, a nie chcę połamać rolety. Coś robię nie tak?

Wiem, że w końcówce produkcji e91 bmw zrezygnowało z tego patenciku ale pytanie od kiedy dokładnie? Autko z samej końcówki 2009 (rok modelowy 2010). W moim przypadku bajer z roletą jest niezwykle przydatny. Codziennie otwieram szybę w klapie i męczy ręczne odsuwanie rolety.

www.kancelariaturowski.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale co chcesz osiągnąć? Roleta po otwarciu całej klapy ma zostawać na swoim miejscu, chyba że naciśniesz przycisk otwierania klapy dwa razy.

Jeżeli otwierasz szybę w klapie to roleta ma podjechać do góry i trzeba ją później samemu zasunąć.

3A0jS9b.png