Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam się nad wymianą kierownicy na wersję M z łopatkami. Posiadam automat 6-biegowy (nie SMG). Czy ktoś się może orientuje, czy taka operacja poza samą wymianą i podpięciem komputera wiąże się jeszcze z jakimiś dodatkowymi problemami?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytałem kiedyś na http://forum.E46Fanatics.com/index.php w dziale DYI że ktoś to zrobił do E46 więc myślę że w E60 też da się zrobić.

W E60 są podobno dwie opcje skrzyń automatycznych, i ta tzw. sportowa ma od razu montowane łopatki do zmiany biegów.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Na realoem.com w 550i występuje tylko jedna automatyczna skrzynia biegów GA6HP26Z. W związku z tym wydaje mi się, że oznaczenie "sportowa automatyczna skrzynia biegów" występujące w cenniku BMW odnosi się właśnie do możliwości przełączania biegów przy kierownicy, a to z kolei wiąże się tylko z wyposażeniem auta właśnie w taki model kierownicy z łopatkami. Ale mogę się oczywiście mylić :)
Opublikowano

Chyba jednak najszybciej będzie dowiedzieć się w ASO, bo widzę, że u nas nikt takiej przeróbki nie robił.

Ja wiem, że się da to zrobić, pytanie było, czy oprócz samej kierownicy i aktualizacji softu coś jeszcze będzie potrzebne.

Opublikowano
:) a ja mam łopatki w manualu :)

oczywiście nie działają... LOL

Też miałem w jedynce łopatki przy kierownicy w manualu lecz musiałem się tej opcji pozbyć ponieważ skrzynia haczyła :) heh chyba wina softu :D taki zarcik

Jeżeli wiązka jest pod łopatki to wydaje mi się ze nic nie musisz więcej dokupywać