Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trochę się zdziwiłem. Ostatnio pewien mechanik nie z serwisu BMW powiedział mi że klimatyzacja/kompresor powinien być włączony cały czas. Tak zimą jak i latem. Zimą jak temperatura spada do określonej wartości chyba 5st. kompresor wyłącza sie automatycznie. Tłumaczył, że jest to dobre dla kompresora. Moje pytanie-czy to prawda. Jeżeli mam w samochodzie klimatronik to powinienem mieć cały czas włączoną klimę-świeci się zielona dioda na przycisku? Steruję tylko temperaturą i prędkością nawiewu. Zawsze uważałem, że zimą jest bezcelowe jazda z włączoną klimą. Kiedyś mówiono, że kompresor zabiera około 1l ropy na 100km. Jaka jest prawda???

Dzieki.

Opublikowano
Potwierdzam i polecam. Dodam jeszcze za klima osusza wnetrze (a wzimie to raczej potrzebne) nie mowie zeby jezdzic caly czas w zimie na klimie ale zeby ja wlaczac.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musisz jeździć cały czas na klimie. Dobre dla kompresora chyba żeby go wymienić... Powinno sie włączyc klimę raz/dwa razy na miesiąc żeby gumowe uszczelki znajdujące się w układzie klimy ( węże, osuszacz, kompresor...) były smarowane przez olej znajdujący sie w układzie i nie kruszały. Jak sie przez całą zimę nie włączy klimy to jest duża szansa że przy odpaleniu cały czynnik wyleci do atmosfery i to by było na tyle.
Krzysztof
Opublikowano

Dokladnie. Korzystamy wtedy kiedy chcemy.

Tej zimy nie bardzo dało sie korzystać z klimy bo temperatura miesiącami utrzymywała sie poniżej zera. Jak tylko wskoczyło powyżej, całe wnetrze osuszyło sie dzieki klimie. Teraz załanczam aby osuszyc szybki z pary w pochmurne,wilgotne,deszczowe dni. Latem chodzi nonstoper. :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam wszystkich.....!!!! Pragnę dołączyć się do tematu klimatyzacji... Mam mały problem, jest już powiedzmy lato..., staram się ustawić moją klimkę na 22C. I tu zaczynają się jaja..., powiedzmy że auto stoi na słońcu, i w środku temp podskoczy do 35C mam ustawioną klimę na 22 w pozycji AUTO to wiadomo zaczyna dmuchać z max. prędkością aby zbić temp. wewnątrz. Na pewno się załącza bo słychać to po pracy silnika gdy na przemian ją włączam, i wyłączam..., czyli sprężarka jest sprawna...., układ jest nabity bo sprawdzałem ciśnienie na zaworze w którym się napełnia klimatyzację..., ponieważ sam kupiłem puszkę i chciałem uzupełnić ale nie musiałem, ponieważ zegar na puszcze pokazał że jest prawidłowe napełnienie. A wewnątrz kabiny bardzo słabo leci zimne powietrze...., nawet jak zejdę poniżej 18 C , to leci letnie. Czy ktoś może wie, co jest nie tak.....??????? Pozdrawiam!!!!! :cry:
Opublikowano
Już ci odpowiadam , bo miałem to samo, i właśnie wrocilem od mechanika, i przyciął sie zawór przy sprężarce, i trzeba było go wymienić. I teraz wieje jak cholera. koszt zaworu 200 zl.
Opublikowano
a mam pytanie ogólnie, czy jeak jest włączona klima to ma byc ustawiony objeg zamknięty. Czy bez obiegu zamknietego niech chodzi ????
Opublikowano
Jeśli chcesz szybciej schłodzić auto to możesz włączyć obieg zamknięty. Ale ciągle na tym jeździć nie radzę bo to raczej nie wskazane dla zdrowia. Przecież wiadomo po co w ogóle jest obieg zamknięty.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
Skubaniutki..... :D ja mu dam się zacinać( chodzi mi o ten zawór )..... Dzięki za podpowiedź, muszę to sprawdzić..., jak dojdę do ładu z nią..., to podzielę się uwagami... Pozdro dla wszystkich....!!!! P.S.- Dzięki PAZDER......
Opublikowano
. A wewnątrz kabiny bardzo słabo leci zimne powietrze...., nawet jak zejdę poniżej 18 C , to leci letnie. Czy ktoś może wie, co jest nie tak.....??????? Pozdrawiam!!!!! :cry:

sprawdz czy w idrive nie masz wlaczonego nawiewu cieplego powietrza;

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Już ci odpowiadam , bo miałem to samo, i właśnie wrocilem od mechanika, i przyciął sie zawór przy sprężarce, i trzeba było go wymienić. I teraz wieje jak cholera. koszt zaworu 200 zl.

Czy mógłbyś przybliżyć gdzie znajduje się wspomniany zawór? Nie widzę go w ETK

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

koledzy mam inny problem. nie załcza mi ise sprezarka. cisnieni sprawdzane jest oki. komp nie pokazuje zadnego błedu ( jakby co mam screeny z INPY ze ststusu). sprawdzałem wogóle nie dochodzi napiecie do kompresora do elektromagnesu. Próbowałem recznie wysterowac przez INPE i tez sie nie załacza.

W czym moze lezec problem dodam ze wentylator takze sie nie włacza. Próbowałem zdjac wtyczke z czujnika cisnienia i wtedy wentylator soe włączył na maksymalny bieg ale kompresor nadał nie chodził :(

Nie wiem co dalej poczac z ta nieszczesna klima a bez niej teraz to maskra :(

PAdniete sprzegiełko przy kompresorze:) KOSZT NAPRAWY 400zł ( zamiennik + usługa sciagniecia i nabicia czynnika 80zł)

Edytowane przez bialy2005

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie dzisiaj pojawil problem sie natury takiej ...

Leci zimne powietrze, slychac dmuchawa chodzi... ale przez otwory w kratkach ledwo co wieje :)

wlaczam obieg na maks... to wtedy lekko wieje z nawiewow ale to nie jest pelna moc...

zdjalem filtry pylkowe bo muslalem ze sie zapchaly... ale nic z tego, to nie wina filtrow...

obecna moja teoria jest taka ze przychely sie klapki od sterowania skad ma brac powietrze...

obieg wewnetrzny i obieg zewnetrzny...

bo nie idzie sterowac tym z panelu klimatronika - nie slychac zmiany.

Mial ktos podobna awarie ?

Jak moge sie dostac do silniczka regulujacego pobor powietrza?

Opublikowano

Spokojnie :) sprawdzone... idrive ustawione na jeden z nawiewow na maks. pokretla pootwierane a nie leci ;)

Zauwazylem ze po nocy sie naprawilo :P i wieje juz dobrze... ale nie sprawdzilem jeszcze czy dziala zmiana obiegu nawiewow... zew/wew...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, mam to samo. Siła nawiewu oraz stopień chłodzenia lub ogrzewania cały czas się zmienia. Wszystko w IDRIVIE mam poustawiane jak należy a nawiewy chodza jak chcą. Jeż wymieniony i też nic nie pomogło.

Szlak mnie trafia, bo zaraz zrobi się zimno a pgrzewanie chodzi jak chce.