Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Co myślicie o włożeniu stożka K&N albo wkładki? jest sens?? Jak ktos ma/miał niech sie wypowie...

Pozdrawiam

Opublikowano
Oprócz głosniejszej pracy silnika nie poczujesz róznicy, zeby był minimalny skok mocy i momentu musialbys zmodyfikowac układ wydechowy + dolot zimnego powietrza do filtra... Ja mialem stozek i nic to nie dawalo poza fajnym pomrukiem przy dodawaniu gazu.
Opublikowano

co dokładniej w wydechu musiał bym zmienić? moj koncowy tlumik jest od mpaq i mi sie podoba nei chcialbym go zmieniac:) dolot na jaki w razie czego i ile mi da taka modyfikacja?

Pzdr.

Opublikowano

chyba trochę szkoda kasy jak nie chcesz np. robić turbo lub bawić się z wydechem

k&n możesz kupić wkładkę ale kosztuje ok 200zł

ja osobiście kupiłem wkładkę sportową Simota, kosztowała 89zł

Simota to też dobra firma, robi doloty, stożki i inne sprawy do samochodów

czyści się jak inne tego typu wkładki co 5000km specjalnym olejkiem i płynem

troszkę ładniej słychać silnik, przyrostów mocy takie bajery nie dają

Opublikowano

Siemka

Ja zamontowalem stozek w oryginalnej obudowie. Wielki byl i wszedl na styk ale wyglada oryginalnie i mruczy miodnie, do tego oryginalny dolot zimnego powietrz z nerki pozostal. bede przerabial dolot w nerce zeby zrobic cos w rodzaju RAM AIR. Takie rozwiazanie bylo gdzies sprawdzane na innym forum i dalo wymierne dodatnie efekty - chyba naq e46fanatics.com

Moim zdaniem jak juz stozek to tylko i wylacznie albo w oryginalnej obudowie - albo typu CDA firmy BMC

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad zamontowaniem wkładki K&N do mojej 328 e36. Chodzi o dźwięk silnika. Zależy mi żeby nie było dźwięku basowego tłumika tylko chrapanie . Dodam że mam cały wydech seryjny łącznie z katalizatorami i ostatnim tłumikiem i LPG SEKWENCJĘ. Proszę o wypowiedz w jak dokładnie wkładka K&N zmienia dźwięk silnika .

http://zapodaj.net/images/3c8ab7c1d5641.jpg

Edytowane przez jarek328
Opublikowano
a możesz coś więcej o tym opowiedzieć i jak to wygląda. Nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie i szczerze nie mam pojęcia jak ten dolot wygląda
Opublikowano

To jest taki mały układ membranowy działający na zasadzie podciśnienia w dolocie, który poprzez zastosowanie zespołu gąbkowych membran daję MEEEGA przyjemny ryk sportowego BMW. Jak dla mnie rewelacyjne rozwiązanie jeśli szukasz metody na wykrzesanie niepowtarzalnego i oryginalnego dźwięku auta. Tak to brzmi:

...a tutaj hardkor, chyba bez gąbęk :twisted:

Opublikowano

wiesz co, jak ja się tym interesowałem to od tego czasu minęło już ze dwa lata i wtedy to był koszt jakoś do 350zł max...możesz to zakupić w ASO, albo np. od Maćka z tego forum (on na pewno będzie mógł to załatwić).

A tu masz link jak wygląda i co wchodzi w skład tego generatora dźwięku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BT51&mospid=47797&btnr=13_0999&hg=13&fg=20&hl=1

Oprócz samego generatora będziesz potrzebował kolanko, w którym jest dodatkowe wyjście właśnie na przednią część montażową generatora (i tu jest właśnie mały problem...ponieważ nie do końca wiadomo czy to kolanko podejdzie do osprzętu silnika różnego od Z4 3.0, czyli u Ciebie 2.8 i czy trzeba będzie rzeźbić żeby się to całe ustrojstwo spasowało) część nr 5 z rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BT51&mospid=47797&btnr=13_0995&hg=13&fg=15.

Część 7 i 8 (te dwa krążki) z rysunku dotyczącego generatora trzeba zaadoptować w ścianę grodziową lub w tą czarną płytę, która jest mocowana na spinki.

Niżej zobacz sobie jak to wygląda na fotkach:

http://www.z4-forum.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=15035

Opublikowano
Wielkie dzięki muszę wszystko przemyśleć bo jak sam mówisz jest prze tym trochę przerabiania teraz przynajmniej wiem co gdzie i jak :roll:
Opublikowano

...no właśnie trochę zagmatwana sprawa, ale z drugiej strony skoro można to zamontować w 46 to i może w 36 też jest to do zrobienia :roll:

Jest jeszcze taki inny generator dźwięku, który występował w 135-tce i on już nie jest montowany do ściany grodziowej...hmm no nie wiem, chyba najlepiej byłoby po prostu sprawdzić u kogoś kto posiada Z4 M54 lub N52 czy w ogóle generator podpasuje do osprzętu 36tki.