Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Borykam się z tematem przestawienia radia tak aby odbierało polskie częstotliwości. Rozmawiałem z nerwusem i walczyłem trochę z autem lecz bez efektów.

Na chwilę obecną w Vehicle Order mam następujące wartości: (wybrałem te najistotniejsze dot. audio )

S609A NAVIGATION SYSTEM, PROFESSIONAL

S639A PREPARATION F MOBILE PHONE CPL. USA/CDN

S645A BMW US RADIO

S655A BMW SATELLITE RADIO

Usunąłem S645 i dodałem S663 - radio profesional . Wysłałem nowe wartości do CAS i LM - Brak Efektów .

Być może któryś z forumowiczów podpowie mi co dodać / usunąć

Pozdrawiam

jakub

• 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 9 lat później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta, czy ktoś to potrafi wyjaśnić.

Mam te same VO, ista nie widzi komunikacji z SDARS a ncs expert żadnego modułu tunera CTUNE, CAPPL etc.

Radio działa, da się wejść w funkcje serwisowe na panelu iDrive CCC lecz panel wyświetla tylko informacje, nie ma tam żadnych opcji konfiguracyjnych.

Podmieniałem w VO:

$876A -> $874A - radio frequency 315Mhz -> 434Mhz

Usuwałem $645A BMW US Radio

To ostatnie powoduje że ista nie widzi modułu SDARS wcale, nie chce się z nim komunikować. Niemniej radio działa ale wciąż na falach US.

Prośba o pomoc :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Radio najlepiej kodować ręcznie przy użyciu NCS Dummy.

Poza usunięciem 645 należy jeszcze zmienić typ modelu. Wersje US mają na końcu cyfrę "3". Wersje EU - "1" . Przykładowo NA83 to US, NA81 to ECE, a NA82 to UK

Z tym, że nie każdy model US występował w wersji ECE. Przykładowo było tak z 528i E60