Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak kupowalem auto ponad rok temu to wszystkie cztery byly Michelinki Pilot Primacy 235 x 45 x 17 (model ktorego juz nie produkuja).Te z przodu wygladaly na bardziej styrane niz z tylu ale i tak moge powiedziec ze prowadzenie na suchym i mokrym a zwlaszcza na mokrym bylo swietne. Po jakims czasie zaczely wyc ktores i jak podjechalem do oponiarza to orzekl ze z przodu juz sie wyzabkowaly. Po poszukiwaniu necie i sugestiach kolegow z forum kupilem Falkeny Fk452 takie jak te:

http://www.amazon.com/35ZR20-Falken-FK-452-Tires-Quantity/dp/B002RN4FCW

Od tamtej pory zrobilem 17k km i nie widac po oponach prawie zadnego zuzycia. Prowadzenie na suchym i mokrym bardzo OK i nawet bylo cichutko bardzo do jakiegos czasu. Od jakis dwoch miesiecy slysze juz charakterystyczne wycie przy okolo 80 - 100 km/h. Zrobilem taki test ze zamienilem kola przod z tylem na jeden dzien zeby zobaczyc czy jest jakas roznica ale nic na sluch nie moglem stwierdzic. Tak czy inaczej albo przod albo tyl bedzie do zmiany. Ktos tu wczesniej napisal ze opony z bieznikem w "jodelke" (czyli takie jak moje Falkeny) zabkuja szybciej przy naszych zawieszeniach, dlczego tak jest? Czeka mnie znow pewnie wybor opon i jesli maja byc asymetryczne to mysle nad tymi:

http://www.tyre-shopper.co.uk/ts/search/tyredetails.aspx?code=2354517GY6Y

Czy ktos juz je zakladal?

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Ja ci polece cos z dobrej polki cenowej.

KUMHO KU31 powiem ci ze po zamontowaniu tych opon w e36 ktore mialem poprzednio myslalem ze mi sie ABS rozwalil.

Swietnie sie zachowywaly na mokrej nawierzchni a jeszcze lepiej na suchej.

Co do halasu to daje im 4/6.

Zakupilem je na ebay.co.uk, zagadalem do sprzedawcy i wyslali mi je za 30F do polski.

NAPRAWDE POLECAM

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Podepne sie pod temat.

Ja akurat uznaje tylko dunlopy i przymierzam sie do kupna. Wczesniej jezdzilem na sport maxach 97 W.

Ale patrze po ofercie i sie zastanawiam czy takie wystarczą? http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/9347/dunlop_sp_sport_01_235_45_r17_94_v.htmlx

Po co mi nośność 97 jak i index W, czy Y, jak mój kaszlak 240 nie osiagnie?

Miał ktos do czynienia z tym modelem?

Masz dosyć ciężki samochód więc nośność jak najbardziej ci się przyda bo jak wiadomo nie chodzi tu tylko o przewiezienie tych kilogramów po asfalcie ale np gwałtowne najechanie na krawężnik itp taką masą

Opublikowano
Z doświadczenia odradzam Pirelli P6000 i Fuldę Carat Exelero. Bardzo słabe prowadzenie na mokrym, dla mnie są to opony o zdecydowanie za mało sportowej charakterystyce. Uprzedzenie mam też ogólnie do Michelin, ponieważ we wszystkich autach jakimi zdarzało mi się jeździć, które miały te opony wypadały one wyjątkowo kiepsko. Polecić mogę natomiast Dunlopy 9000, Sport Maxxy i Pirelli P Zero Nero naprawdę świetne opony o wysokich osiągach. Obecnie testuję Falkeny FK 452: póki co bardzo mi się podobają, ale za krótko żeby coś więcej powiedzieć, narazie nie mają przejechanych nawet 1000 km.
I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano

Witam kolegów!

Od niedługiego czasu Continental Premium Contact 2 model 2009 - na lepszych i cichszych nie jezdziłem jeszcze nigdy. Na zimę polecam Conti Winter Contact coś tam...model 2007 lub 2008. W miarę ciche i przyczepność przednia. Oba komplety w rozmiarówce 245/45/17, indeksy W i Y, nośność 95 i 97. Przód ciśnienie lato/zima 2,2 bar i 2,6 bar tył.

Pzdr chłopaki!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

Cześć :)

dzięki za wizytę na naszym forum :)

Odnośnie odprowadzania wody spod opon najważniejsza jest ilość klocków bieżnika i rowków pomiędzy nimi, to są tzw pozytywy i negatywy - one wpływają na przyczepność i zabezpieczają przed aquaplaningiem. Kierunek skośnych nacięć na barku opony asymetrycznej nie ma dużego wpływu na odprowadzanie wody. Dla ułatwienia rysunek pokazujący rolę rowków obwodowych i jak jest odprowadzana woda.

http://koszykopon.pl/dodimg/bmwasymetr.jpg

Mam nadzieję, że w miarę prosto i zrozumiale to wytłumaczyłem :)