Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie napisze ile pali moja 535d, ale gwarantuje ci kolego że gdybyś benzyną chciał dotrzymać tempa dizelkowi (np mojemu 535d) to spalanie by wyszło o 50% większe w przypadku benzynki.

A czy to wazne ile pali, aby sie nie psul. :D :D

Opublikowano
Widzę że dużo osób czyta posty bez zrozumienia, nie chodziło mi kto pierwszy na mecie kolego weber, albo o jakieś wyścigi a o tempo jazdy, a mianowicie gdy będzie porównywalne to zawsze spalanie zanotujemy większe dla benzynki
Opublikowano
Widzę że dużo osób czyta posty bez zrozumienia, nie chodziło mi kto pierwszy na mecie kolego weber, albo o jakieś wyścigi a o tempo jazdy, a mianowicie gdy będzie porównywalne to zawsze spalanie zanotujemy większe dla benzynki

No to teraz zaskoczyłeś wszystkich tym odkryciem! :shock: :D

Opublikowano

Myślę, że te dużo osób zrozumiało o co Ci chodzi, a jedynie zażartowało sobie z wypowiedzi sugerującej dotrzymywanie tempa Twojej "błyskawicy". Masz super auto, z rewelacyjną jednostką napędową, jeśli mówimy o Diesel'ach, więc poluzuj trochę pasek, bo przepukliny się nabawisz przy takim napinaniu :)

Opublikowano
Czasami wymiana zdań na tym forum schodzi do bardzo niskiego poziomu,wiec nie będę komentował niektórych postów kolego weber :nienie:
Opublikowano

Odrobina humoru jeszcze nikomu nie zaszkodzila.

Webber zazwyczaj daje konkretne odpowiedzi, a w ostatnim to mu o pasek klinowy chodzilo (przeciez forum motoryzacyjne)

tak trzymac

Opublikowano
jak ktos wie to prosze o info na temat silnika 530i 258koni oznaczenie N52B30 . chodzi mi o to jaki jest rozrzad i opinie o tym motorku ,dzieki.
Opublikowano
jak ktos wie to prosze o info na temat silnika 530i 258koni oznaczenie N52B30 . chodzi mi o to jaki jest rozrzad i opinie o tym motorku ,dzieki.

"Nierząd" jest na łańcuchu. Ostatnio czytałem test z tym silnikiem w serii 1 i nic się nie działo złego, brak awarii a sam test wywindował 130i na 1 miejsce w dziedzinie bezawaryjności. :cool2:

Opublikowano
hmmm.no ja mysle ze warto bumcia to moje mazenie od dawna. rozwazam jeszcze opcje zakupu z silnikiem 530i tylko troszke sie obawiam bo jeszcze nigdy nie mnialem do czynienia z silnikiem benzynowym i niewiem jak takie silniki sie sprawuja . czytam to forum i jeszcze nikt jasno nie napisal czy ten silnik jest dobry i jak z srednim spalaniem.kazdy pisze co innego i sa duze rozbieznosci. pozdro dla wszystkich bumek.

Nie ma się co zastanawiać, bierz diesela!! Mocne, wydajne i bardzo oszczędne silniki! Zwłaszcza te konstrukcje montowane w 530d, rewelka i gwarantuje, że będziesz zadowolony. 200tyś dla diesela to niedużo, można powiedzieć, że właśnie zaczął się rozkręcać:) Paliwo diesela tańsze i samo auto pali mniej niż benzyna. Dla przykładu moja bryka, 530d 2002r. 192km - trasa do 120km/h około 5,6l, powyżej 120km/h około 6l może 6,5, miasto 7 do 8 powiedzmy, zależy jakie korki, czas i światła i Twoja noga. To nawet benzyna 1.2 nie jest tak oszczędna! Jeszcze się zastanawiasz?:) Bierz diesela!

Opublikowano
kuzyn szukał dla siebie E60 530d z 3 lata temu, kupił 525i bo znalazł w dobrej cenie z przebiegiem 44 kkm. Jeżdził chyba 1,5 roku, Auto w trasie nie schodziło poniżej 9 a w mieście 12-13l. Jeżdziłem troche tym autem i wskazówka poziomu paliwa przesuwała sie jak dla mnie w oczach. Wole mniejszy power auta ale cenie bardzo ekonomiczność. Poza tym turbo, dwumasa i wtryski nie są tak drogie jak by sie wydawało, nie trzeba też kupowac w ASO. Inna sprawa, ze chyba nikt nie zakłada, ze te trzy rzeczy sypną się na raz. Jestem zdecydowanie za dieselem no ale ja robie rocznie ok 30 kkm

na reszcie jakis rozsadny głos.

530iA w miescie z korkami wychleje 15-18 litrow.

2,5 i i 9 sredniego to koledze gratuluje - rowniez optymizmu.

530dA w miescie to spalanie rzedu 10,5 - 13 litrow. Mowie o miescie jezdzonym na niskich biegach z czesto niedogrzanym motorem.

W trasie 3.0dA spali okolo 8.0 przy zwawej jezdzie. Mozna mniej bez ślimaczenia. Sadze, ze 3.0iA przy takiej jezdzie wezmie minimum 11 l.

Zapomnij o niewiele wiekszym spalaniu benzin vs d bo to bzdura !!! i zaklinanie rzeczywistosci

Frajda z jazdy na codzien zdecydowanie na korzysc 3.0d.

Silnik 3.0 d to naprawde udana jednostka i malo awaryjna. Niestety rzadko z rzeczywistym przebiegiem na szafie...

diesel rulezz :twisted:

ps. 2,5i przy 3.0d to jednak muł, zwłaszcza w trasie

ps2. nie mysl o innej skrzyni niz automat

Podłączam się do tej wypowiedzi odnośnie benzyniaka w całości! Co od trasy diesela, to 8l może szarpnąć ale przy prędkości 200km/h, niżej nie powinna więcej jak między 6-7.5l

Opublikowano
hmmm.no ja mysle ze warto bumcia to moje mazenie od dawna. rozwazam jeszcze opcje zakupu z silnikiem 530i tylko troszke sie obawiam bo jeszcze nigdy nie mnialem do czynienia z silnikiem benzynowym i niewiem jak takie silniki sie sprawuja . czytam to forum i jeszcze nikt jasno nie napisal czy ten silnik jest dobry i jak z srednim spalaniem.kazdy pisze co innego i sa duze rozbieznosci. pozdro dla wszystkich bumek.

Nie ma się co zastanawiać, bierz diesela!! Mocne, wydajne i bardzo oszczędne silniki! Zwłaszcza te konstrukcje montowane w 530d, rewelka i gwarantuje, że będziesz zadowolony. 200tyś dla diesela to niedużo, można powiedzieć, że właśnie zaczął się rozkręcać:) Paliwo diesela tańsze i samo auto pali mniej niż benzyna. Dla przykładu moja bryka, 530d 2002r. 192km - trasa do 120km/h około 5,6l, powyżej 120km/h około 6l może 6,5, miasto 7 do 8 powiedzmy, zależy jakie korki, czas i światła i Twoja noga. To nawet benzyna 1.2 nie jest tak oszczędna! Jeszcze się zastanawiasz?:) Bierz diesela!

Miasto 7-8 litrów :roll: niema szans , niewiem jaka masz skrzynie ale w automacie o takim spalaniu mozesz zapomniec , mój pali w mieście 3.0 d , automat i zimą 11 litrów jak drut , trasa da sie zejsc w okolice 8 litrów

Opublikowano

7-8 pali Ci tylko na wskazaniach kompa, jak nie skasujesz wczesniej spalania i pokazuje Ci srednia np: z jakiejs trasy:) mialem kiedys audi 2.0tdi. To palilo srednio kolo 8l po miescie. Tylko w grupie VW jest tak ze pierwsze spalanie kasuje sie samo po dluzszym postoju auta i zaczyna wyliczanie od nowa. W BMW niestety jesli sami go nie skasujemy to spalanie jest zapamietywane i dlatego kiedy zrobilismy jakas trase, spalanie spadlo, to jezdzac pozniej po miescie spalanie przez jakis czas na kompie bedzie wyswietlane jako to spalanie z trasy i bedzie wzrastac powoli wraz ze spadkiem sredniej predkosci, a w rzeczywistosci auto po miescie przy spokojnej/normalnej jezdzie w automacie na 18calowych kołach bedzie palic 11-12-13l. :D I to moim zdaniem jest realne spalanie 3.0d w automacie jezdzac w wiekszosci po miescie...

Ogolnie mowiac jak ciezsze auto z wiekszym silnikiem moze palic tyle samo co dla przykladu Audi A4. Przestancie juz pisac bzdury z tym spalaniem, ze 3.0d bedzie palil po miescie ponizej 10l. Zdolalem juz przeczytac troche watkow na tym forum na temat spalania i zawsze sie ktos znajdzie kto glupote napisze. Proponuje wszystkim skasowac srednia predkosc i spalanie i zrobic caly bak po miescie. Wtedy ujrzycie prawdziwe spalanie, przy średniej prędkości z która sie jezdzi po miescie, zreszta w e39 komputer zaniza realne spalanie na wyswietlaczu.

A co do kupna 3.0d, jak najbardziej kupic, swietne silniki poczawszy od M57 itd....

Opublikowano

A no może. U mnie średnie spalanie wynosi 8l / 100km. U znajomego w Audi 80 1.9tdi pali tyle samo. :D

Oczywiście liczone na podstawie tankowań a nie wskazań komputera.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

Kolega Luko ma racje, 3 litrowy diesel i 8l po mieście to można spokojnie między bajki włożyć.

Raz mi się udało przy uprzednio nagrzanym silniku skasowałem spalanie i jeżdżąc dłuższą chwilę jak z jajkiem wyszło 9, ale to nie była przyjemność to była walka.

A tak zimą silnik często gaszony zanim się nagrzał to 12l ale wtedy to już nie walka tylko przyjemność:)

Opublikowano
Kolega Luko ma racje, 3 litrowy diesel i 8l po mieście to można spokojnie między bajki włożyć.

Raz mi się udało przy uprzednio nagrzanym silniku skasowałem spalanie i jeżdżąc dłuższą chwilę jak z jajkiem wyszło 9, ale to nie była przyjemność to była walka.

A tak zimą silnik często gaszony zanim się nagrzał to 12l ale wtedy to już nie walka tylko przyjemność:)

Przy normalnej jezdzie w miescie 520d pali spokojnie 8-8,5 a ma 1/3 mocy, pojemności i garów

Hmmmm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy normalnej jezdzie w miescie 520d pali spokojnie 8-8,5 a ma 1/3 mocy, pojemności i garów

jaka skrzynia? jaka pora roku?

Opublikowano

jaka skrzynia? jaka pora roku?

Manual, zima. ale w lato wychodzi praktycznie tak samo

Hmmmm
Opublikowano

kolego jakby nie liczyl to jednak 2/3 mocy, pojemnosci i z czym sie zgadzam - spalania :D