Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak donosi ostatni AŚ era umowy o ograniczeniu V-max do 250 km/h dopiega końca.

Audi zapowiedziało, że nie będzie swoich nowych, topowych modeli dławił do 250 i w jego ślady najprawdopodobniej pójdzie BMW z modelami M5 i M6...o reszcie modeli narazie nic nie wiadomo...

Dopiero będzie jazda.. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Black - Mighty - Wonderful
  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Juz dawno powinni to zrobic :duh:
Opublikowano
sprawa wyglada tak ze jakis czas temu audi zwiekszylo ograniczenie do 280 km/h - wszyscy byli oburzeni -ze sie ludzie beda zabijac na autostradach ...... jak to jakos prtzelkneli to audi poszlo za ciosem z zerwalo umowe o ograniczeniu do 250 - wreszcie !!!!
Opublikowano
Nie no, extra! Tylko... po co? Gdzie to wykorzystać? Nawet niemieckie autobahny nie są na 280km/h...
Kai
Opublikowano
Nie no, extra! Tylko... po co? Gdzie to wykorzystać? Nawet niemieckie autobahny nie są na 280km/h...

Np. po to zeby znac pawdziwe mozliwosci auta ile wyciaga (nawet teoretycznie). Interesuje mnie jaki bylby v-max dla e32/e38 740/750. Znalibysmy odpowiedz czy 750 wyciaga 265km/h, czy moze 251km/h

Opublikowano
Tylko zalozmy ze takie m3 czy m5 pojedzie w granicach 300km/h... ciezko bedzie pozniej to wychamowac w razie niebezpiecznej sytuacji. do szybkiego przemieszczania wystarczy 250. Ale jak tam sobie chcecie ;)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Tylko zalozmy ze takie m3 czy m5 pojedzie w granicach 300km/h... ciezko bedzie pozniej to wychamowac w razie niebezpiecznej sytuacji. do szybkiego przemieszczania wystarczy 250. Ale jak tam sobie chcecie ;)

Ciężko wyhamować w razie niebezpiecznej sytuacji to będzie i z 250 km/h... Tak naprawdę to i 250 i 300 km/h to prędkości w 99% przypadków dużo za duże... :wink:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
sprawa wyglada tak ze jakis czas temu audi zwiekszylo ograniczenie do 280 km/h - wszyscy byli oburzeni -ze sie ludzie beda zabijac na autostradach ...... jak to jakos prtzelkneli to audi poszlo za ciosem z zerwalo umowe o ograniczeniu do 250 - wreszcie !!!!

ludzie zabijaja sie przy ...-60/80/.../200/220/.... kmh wiec wnisoek nasuwa sie sam.

STOP WARIATOM DROGOWYM!!

BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano
Np. po to zeby znac pawdziwe mozliwosci auta ile wyciaga (nawet teoretycznie). Interesuje mnie jaki bylby v-max dla e32/e38 740/750. Znalibysmy odpowiedz czy 750 wyciaga 265km/h, czy moze 251km/h

To akurat jest dość proste do wyliczenia z pewnym przybliżeniem, chyba że znałoby się dokładną charakterystykę silnika (moc-obroty), kiedyś z resztą na forum to podawałem ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

No tak Sebast - BMW Klub Polska bez urazy,ale ja jednak majac np 740 ktora mam zamiar zakupic nie chwalac sie oczywiscie :D chcialbym wiedziec ile poleci na maxa.Obliczenia swoja droga a test realny swoja.Choc fakt faktem jest,ze nie ma zbyt wiele miejsc gdzie mozna by bylo swobodnie rozwijac predkosci powyzej wartosci 200km nie mowiac juz o 250 i wiecej.

Pozdrowienia

MichalE21

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano

Nie ma problemu - przecież wszystko się wylicza - to poprostu fizyka.

Czasami (dla frajdy) sobie wyliczam, czy ktoś nie pisze bzdur, że np. ma silnik o mocy XXX w samochodzie Y i osiąga prędkość ZZZ. Jak np kiedyś czytałem (chyba nawet na forum ...), że ktoś właśnie 740 lub 750 ze ściągniętym ograniczeniem prędkości osiągnął ponad 280km/h - bzdura, jedynie tak się mogło stać, jak mu prędkościomierz zawyżał ze 20km/h ...

Mogę Ci wyliczyć ile powinien osiągnąć 740 bez ograniczenia, ale podaj mi jaki model (E32, E38, automat czy manual).

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Jest kilka metod przeliczania, ale w tym powyższym przypadku mozna zastosować banalnie prosty (w pewnym zakresie zastosowania ...), ale nie mogę podać - muszę być przecież "guru" :mrgreen: :roll2: :dance:

Stronka

Opublikowano
ale nie mogę podać - muszę być przecież "guru" :mrgreen: :roll2: :dance:

Ożeszty :P:P Ale ja kce... nikomu nie powiem :mrgreen:

Opublikowano

Jakoś tak przeliczam w głowie ;) - musiałbym chwilę pomyśleć jak to zapisać i to przelać na kartkę ... teraz mi się nie chce :P

Napiszę przy okazji - chyba, że sami dojdziecie ;) - to jest tylko prosta fizyka :)

Stronka

Opublikowano
Jakoś tak przeliczam w głowie ;) - musiałbym chwilę pomyśleć jak to zapisać i to przelać na kartkę ... teraz mi się nie chce :P

Napiszę przy okazji - chyba, że sami dojdziecie ;) - to jest tylko prosta fizyka :)

Nie bądź taki - dej tabaki ... :):) Moment, moc, przełożenie, CX, coś pominąłem ? Może czegoś za dużo ? :) teraz tylko to poukładać :D

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

RPMmax * Pb * PG * Obw.koła

Pb - przełożenie najwyszego biegu

PG - przełożenie główne (most)

RPMmax - max obroty silnika na min.

Otrzymaną liczba to bedzie ilosc obr koła na minute. Trzeba to pomnozyć przez obwód opony (Obw.koła) w metrach. Da to ilosc metrów pokonywaną na minute/min

oczywiscie jest to predkosc czysto teoretyczna bez uwzglednienia oporow toczenia oraz oporow aerodynamicznych. Do obliczania V praktycznych są programy ktore korzystają z odpowiednich krzywych.

Opublikowano
RPMmax * Pb * PG * Obw.koła

Pb - przełożenie najwyszego biegu

PG - przełożenie główne (most)

RPMmax - max obroty silnika na min.

Otrzymaną liczba to bedzie ilosc obr koła na minute. Trzeba to pomnozyć przez obwód opony (Obw.koła) w metrach. Da to ilosc metrów pokonywaną na minute/min

ok, ale

przykladowo mamy 2 auta, te same silniki, przelozenia itd

mamy jedno auto co ma 1200kg i auto co ma 2 tony,

dodatkowo roznia sie opory, bo maja rozne ksztalty

ich opredkosci beda sie na pewno bardzo roznic ze wzgledu na ta mase i opory... cos tu sie nie zgadza

nie ma wielu innych waznych czynnikow w tym wzorze, moc auta nie jest liniowa i stala, tez nalezy to wziasc pod uwage

uwazam nie da sie wyliczyc ile auto pojedzie na trasie takimi prostymi domowymi sposobami

a propo jak chcecie sprawdzic czy wasz licznik pokazuje dobrze, poszukacjie takiego radaru na drodze co pokazuje wam predkosc, ja sprawdzilem i wiem ze moj pokazuje bardzo dobrze :) wiec wiem ze jak mam na budziku 230 to tyle mam

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
wlansie wrocilem z imprezku i jedny wzro jaki przyhcpdzo mi do gowy to moc razy masa rowna sie prekdocs :D moze sie myle, ale fajne jestt :>
BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano
wlansie wrocilem z imprezku i jedny wzro jaki przyhcpdzo mi do gowy to moc razy masa rowna sie prekdocs :D moze sie myle, ale fajne jestt :>

Heheheh :)

nie ma wielu innych waznych czynnikow w tym wzorze, moc auta nie jest liniowa i stala, tez nalezy to wziasc pod uwage

Wiem wiem daltego pisalem ze jest to czysto teoretyczny wzór.

Praktyczna jest gorsza do policzenia.

Trzeba policzyć dla najwyszego biegu przybliżoną moc na kołach od około 2500 obr aż do odcięcia.

Na ta krzywą nałożyc krzywą strat wywołanych napedem, masą, oponami i krzywą oporów aerodynamicznych (czyli wspólczynnika CX * powierzchnia czołowa)

A żeby sie tak z tym nie bujac robi sie to np: programem cartest 4.x lub cartest2000

www.cartestsoftware.com

i po wbiciu mas, felg, prześwitu, mocy silnika, przełożeń, Cx.. itd dostajesz takie 2 śliczne wykresy

Straty (loses) w pewnym momencie wygrywają z siła napędową na V biegu. To jest Praktyczny Vmax

http://www.altech.com.pl/wbt/_ct2000/F22A3_H2C4m/3mocnabiegach.jpg

Bo teoretyczne prędkości na biegach to tak:

http://www.altech.com.pl/wbt/_ct2000/F22A3_H2C4m/4prednabiegach.jpg

Tyle udało mi się dowiedzieć na ten temat na jednym forum tuningowym. Podziekowania dla Wombata

Opublikowano
Straty (loses) w pewnym momencie wygrywają z siła napędową na V biegu. To jest Praktyczny Vmax

No dokładnie tak jest... program znam i się bawiłem.

Do tego mogą dojść minimalne różnice w prędkości maksymalnej przy zmniejszeniu oporów, na przykład przy jeździe ze sporej górki lub z wiatrem. To jest parę km/h, ponad to nie ma byka...

Ja mam prędkość max 230 i jechałem z taką prędkością przez chwilę trzy razy, tak dla sprawdzenia. Normalnie na autostradach jadę do 180 max. Przeważnie koło 160. Uważam, że zdjęcie ograniczenia 250 nie ma większego sensu, ale mi nie przeszkadza... w końcu ile takich aut będzie.

APEL:

Uwolnijcie MATIZY, TICO i LOGANY od elektronicznego ograniczenia prędkości !!!

Kai
Opublikowano

e32 750 wedlug danych BMW - 286 km/h

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Podam moze przykład...

Porsche 928 GT z rocznika 93 o mocy 330 KM i wadze 1600kg osiaga predkosc max 275km/h a jakim cudem klocek jakim jest 750 pojedzie 286?? Kolejny przykład... Ferrari testarossa 390KM waga 1632kg - 291km/h...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.