Skocz do zawartości

Przejawy agresji

Rafcioso

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chce sie z toba spierac, bo nie znam przepisow poszczegolnych krajow, ale pamietam jak sam zdawalem prawko i jest w polsce taki znak na 2 pasmowkach zmuszajacy wolniejszych jechac prawa strona. Powiem ci tak jadac autobania z ograniczeniem do 120km/h i jadac lewym pasem z ta predkoscia nie widze zadnego przymusu na zjezdzanie na prawy (chociaz tak robie widzac w lusterku kogos szybszego)

Powiem ci ze ten przepis z ruchem prawostronnym z interpretowales chyba jak polski urzednik prawo podatkowe, wydaje mi sie ze chodzi o to ze w polsce jest ruch prawostronny, a w angli nie bo jest lewostronny.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dokładnie tak Fux aby móc wyprzedzać prawym muszą być 3 pasy ale nawet jeśli są to skrajnym prawym nie wolno wyprzedzać, chyba że służy do skrętu, wtedy tak ale z założenia skręcasz więc ten przypadek rzadko się zdarza, co do obowiązku jazdy prawym pasem jest taki obowiązek, związany właśnie z jazdą prawostronną i jak jedziesz na 2 3 czy 4 pasmowej drodze to musisz starać się wracać na ten skrajny prawy pas możliwie najczęściej, oczywiście jak jedzie sznur ciężarówek to nie ma to sensu, ale jeśli już jest między nimi spora przerwa to powinno się zjechać, oczywiście przepisy u nas w kraju to jedno a rzeczywistość to 2 gie, w Niemczech, Włoszech czy Francji, drogi są od dawna a ostatnio zmienia się im tylko standard poprzez dołożenie pasa ruchu kolejnego, pamiętam ponad 10 lat temu jak byłem z rodzicami we Włoszech, ulica via Appia lub via Cristoforo Colombo w Rzymie 4 pasy głównej drogi w każdą stronę plus po 2 jakby takiej lokalnej razem pas drogi 20 metrów, i prędkości z jakimi tam się jeździło po autostradach u nas to nie możliwe chyba przez kolejne 30 lat ... mało kto wtedy korzystał z navi był to luksus absolutnie dla najbogatszych, to też jest przyczyna pogorszenia się kultury na drodze bo komuś nawigacja powie skręć w lewo to skręca ślepo ufając mapie czasem baardzo nie aktualnej, dlatego najpierw myśleć potem jechać, oczywiście zasada ograniczonego zaufania przy większych prędkościach to obowiązek

pozdrawiam

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

witam

najpierw czytałem z zaciekawieniem jak ludzie obijają innym samochody, potem z jeszcze większym co robicie aby tego uniknąć, teraz przeczytałem o chamstwie tych co jadą lewym pasem też całkiem ciekawe i w sumie mądre wypowiedzi ale...

... też kiedyś jeździłem słabszymi samochodami, typu corsa 1.0 czy corolla 1.4 tam wyprzedzać się da i to nawet całkiem zwinnie, tylko trzeba piłować na wysokich obrotach, jedyne czego zrozumieć nie mogę to sytuacji kiedy mruga długimi ktoś za mną i to nawet teraz (nie mam oznaczenia modelu) widząc że przede mną sznurek samochodów jadący 100- 110 z prawej sznur tirów, a on dojeżdża mi do zderzaka, znikają mi jego światła (jedzie metr 2 metry za mną) i jeszcze mruga długimi, kiedyś reagowałem emocjonalnie wciskając pedał hamulca do oporu biorąc podręczny klucz do kół wysiadałem do delikwenta, z jednym udało mi się porozmawiać na 30-40 przypadków po zapytaniu dlaczego to zrobił odpowiedział mi że on chce jechać szybciej, ja mu na to że też chcę ale przede mną sznur samochodów z prawej sznur tirów a on mi mruga, nie podał sensownej odpowiedzi, więc poprosiłem o zastanowienie i pojechaliśmy dalej czy w czymś to pomogło nie wiem, od czasu posiadania przeze mnie samochodu mocnego, i szybkiego, coraz częściej jeżdżę tylko prawym pasem, czasem czuję się jak w UK na światłach prawy rusza szybciej (mimo że ciężarówki tam stoją) na prawym nie ma malkontentów jadących za wolno wszyscy koło 90 i wiem czy zdążę czy nie wyprzedzić prawym, tak jest dla mnie mniej emocjonująco, jak do wrocławia jadę 250 to też prawym bo na lewy czasem wyskoczy jakiś bus i z 250 mam hamowanie do 110 (strasznie kurrde długie hamowanie), niby łamie przepisy, ale inni też łamią, więc jadąc 160 złamię jeszcze jeden czy 2 nie robi mi to różnicy, nigdy nie mrugam długimi, bo wiele osób złośliwie zwolni albo zrówna się z wyprzedzanym pojazdem i można się tak wlec 20 kilometrów, prościej jest wyprzedzić prawym, przynajmniej mnie...

:cool2:

Podobne myślenie... ba, nawet auta podobne :wink:

A jak już się tak uzewnętrzniamy to dorzucę jeszcze jedno - z kierowcami jest często jak z psami. Te najmniejsze są często najbardziej wkurzające - szczękają, rozrabiają, wszędzie ich pełno. Te większe są z reguły spokojniejsze, mniej szczekają. Podobne zachowanie widać na drodze - im częściej widzę jakieś auto w stylu seicento, silnik 0.9, zabójcza moc po nogą, młody kierowca, tym większą mam pewność że zaraz zmieni mi pas bez kierunkowskazu albo spróbuje się przede mnie wcisnąć, albo przeleci na czerwonym a towarzyszyć temu będzie ryk, tego jakże potężnego silnika. Z drugiej strony widzę młodego kolesia, w mocnym aucie który jedzie zdecydowanie spokojniej. Nie musi udowadniać jakie to ma super szybkie auto bo On to wie. A i tak na następnych światłach dogoni to siecento, nawet nie łąmiąc przepisów.

Tylko niech ktoś tego nie odczyta jako moją niechęć do seicento - nic do nich nie mam :) Użyłem tylko jako przykładu.

...... V8 ...... :)

dokładnie tak Fux aby móc wyprzedzać prawym muszą być 3 pasy ale nawet jeśli są to skrajnym prawym nie wolno wyprzedzać, chyba że służy do skrętu, wtedy tak ale z założenia skręcasz więc ten przypadek rzadko się zdarza, co do obowiązku jazdy prawym pasem jest taki obowiązek, związany właśnie z jazdą prawostronną i jak jedziesz na 2 3 czy 4 pasmowej drodze to musisz starać się wracać na ten skrajny prawy pas możliwie najczęściej, oczywiście jak jedzie sznur ciężarówek to nie ma to sensu, ale jeśli już jest między nimi spora przerwa to powinno się zjechać, oczywiście przepisy u nas w kraju to jedno a rzeczywistość to 2 gie, w Niemczech, Włoszech czy Francji, drogi są od dawna a ostatnio zmienia się im tylko standard poprzez dołożenie pasa ruchu kolejnego, pamiętam ponad 10 lat temu jak byłem z rodzicami we Włoszech, ulica via Appia lub via Cristoforo Colombo w Rzymie 4 pasy głównej drogi w każdą stronę plus po 2 jakby takiej lokalnej razem pas drogi 20 metrów, i prędkości z jakimi tam się jeździło po autostradach u nas to nie możliwe chyba przez kolejne 30 lat ... mało kto wtedy korzystał z navi był to luksus absolutnie dla najbogatszych, to też jest przyczyna pogorszenia się kultury na drodze bo komuś nawigacja powie skręć w lewo to skręca ślepo ufając mapie czasem baardzo nie aktualnej, dlatego najpierw myśleć potem jechać, oczywiście zasada ograniczonego zaufania przy większych prędkościach to obowiązek

pozdrawiam

Nie wiem jak wyglądasz ale gdybyś miał wysiąść do 4 karków z kluczem do kół to nie chciał bym tego widzieć :) niektórzy to faktycznie za Kubice się mają ale niestety na to nic nie poradzimy czasami lepiej niektórych przyhamować niż pózniej stać w korku i przy 5km/h oglądać wrak samochodu który cię wyprzedzał , sam byłem świadkiem czegoś takiego niedaleko Elbląga leciał audica na ciągłej tylko się kurzyło i już widziałem go na tirze który jechał z nad przeciwka ale jakoś się wcisną (fartem) nie wiem czy mineło 10 minut i stałem w koreczku i powoli dojeżdzałem do zdarzenia i widziałem to samo audi na dachu wraz z 2 innymi samochodami skasowanymi .

Małe pojemności silników nie są dobre , według mnie bezpieczniejsze jest auto np. z silnikiem 1.8 ( nie mówie tu o 3.0 lub większe bo są oczywiście dozwolone) niz 1.1

Jeżeli młody chłopak ma w miarę po ukladane w głowie może jezdzić 3 litrowcem i nie mieć żadnego wypadku . A za to małą pojemnościa bywa różnie czasami samo przelatywanie przez światła ( gdy nas łapnie czerwone a hamować tak nie bardzo się da ) autem z większą mocą redukcja i przelecisz a takim 0.8 czy 1.1 redukujesz i dalej stoisz a za ten czas możesz mieć coś w boku samochodu

Mój znajomy jest przedstawicielem i opowiedział mi ostatnio co przytrafiło sie jego koledze z firmy.

Apropo przedstawicieli w słuzbowych autach uwazam ze dosc duzy procent tej grupy kierowcow jezdzi

naprawde niebezpiecznie,chamsko,migaja swiatłami na lewym pasie bez oceny sytułacji.DEBILE

Czym to jest spowodowane darmowym paliwem i serwisem,brakiem czasu?

BEZ URAZY dla przedstawicieli którzy jezdzą normalnie i dobrze.

No i własnie kumpel mojego znajomego zalicza sie do grupy tych debili.

Jechał raz z zona trasa nr 1 lewym pasem migał trąbił wszyscy musieli zjezdzac,az uczepił sie za audi a3,

migał machał cos łapami.Audi go pusciło.

Co sie okazało??????????

Audi go dogoniło chamsko zajechało droge ,staneli na poboczu,z audi wyszło dwoch cwanych kolesi

popukali mu lekko lufą pistoletu w szybe i zapytali gdzie sie tak śpieszy.I odjechali.

Owy kumpel podobno jeszcze postał na poboczu z 10 min az doszedł do siebie.

Wiecie ze podobno juz tak nie mryga i jezdzi spokojniej.

Do wczoraj nie wiedziałem o co wam chodzi z ta agresja i prosze,wychodze rano na parking przy ulicy do auta i

jakis ch.. rąbnoł mi przednia tablice rejestracyjną,ale tylko jedną.Dodam ze mieszkam w Wiedniu.

Byłem na Policai,protokół itd.Auto ma polskie numery i zastanawiam sie po co komu te blachy,czy chca tankowac na stacji i wiać,czy

przeszkadzało komus ze mam dobre miejsce gdzie po boku auta sa dwa drzewa i dzieki temu nikt mi auta nie obija,

czy o to ze jestem z Polski.

/w Wiedniu sa problemy z miejscami parkingowymi/.

A co do kultury Austryjaków na drodze to powiem wam ze to chamy i cwaniaki.

Nie powiem na pasach puszczaja pieszych ok lepiej niz Polacy w Polsce,

ale trabią jezeli puszczasz inne auto drą mordy i naprawde nie fajnie to wygląda,

oczywiście kazdy jest super twardy w swoim aucie ,ale jezeli chcesz wyjsc i zapytac o co im chodzi

to w jednej chwili zamykaj zamki,szyby i pokazuja telefon za dzwonią na policje.

Wczesniej mieszkałem w GB i jezdze po innych państwach i nigdzie kierowcy tak nie trąbia i raczej wszedzie sa milsi.

Nie wiem,czy nie lubią tylko Polaków czy wszystkich obcokrajowców.

Pozdrawiam

Witam

Nie wiem jak wyglądasz ale gdybyś miał wysiąść do 4 karków z kluczem do kół to nie chciał bym tego widzieć :) niektórzy to faktycznie za Kubice się mają ale niestety na to nic nie poradzimy czasami lepiej niektórych przyhamować niż pózniej stać w korku i przy 5km/h oglądać wrak samochodu który cię wyprzedzał , sam byłem świadkiem czegoś takiego niedaleko Elbląga leciał audica na ciągłej tylko się kurzyło i już widziałem go na tirze który jechał z nad przeciwka ale jakoś się wcisną (fartem) nie wiem czy mineło 10 minut i stałem w koreczku i powoli dojeżdzałem do zdarzenia i widziałem to samo audi na dachu wraz z 2 innymi samochodami skasowanymi .

Małe pojemności silników nie są dobre , według mnie bezpieczniejsze jest auto np. z silnikiem 1.8 ( nie mówie tu o 3.0 lub większe bo są oczywiście dozwolone) niz 1.1

Jeżeli młody chłopak ma w miarę po ukladane w głowie może jezdzić 3 litrowcem i nie mieć żadnego wypadku . A za to małą pojemnościa bywa różnie czasami samo przelatywanie przez światła ( gdy nas łapnie czerwone a hamować tak nie bardzo się da ) autem z większą mocą redukcja i przelecisz a takim 0.8 czy 1.1 redukujesz i dalej stoisz a za ten czas możesz mieć coś w boku samochodu

mój wygląd za wiele tu nie pomoże, bo klucz zabieram do rękawa, w ramach ubezpieczenia sytuacji o której piszesz, kiedy ktoś zamiast rozmowy chciałby użyć argumentu siły jako swojej racji, zazwyczaj jestem spokojny choć zdarzają się osobniki potrafiące mnie wyprowadzić z równowagi :|

w temacie nauczania jestem słaby, był kiedyś syn cieśli któremu całkiem nieźle wyszło nauczanie, jak wszyscy wiemy źle skończył, jeśli chodzi zaś o idiotów to w sumie wolę aby eliminowali się sami tak jak piszesz na drzewach, czy pod tirami byle tylko nikt przy tym nie zginął poza takim właśnie czubkiem, tak jak już kiedyś ktoś mądry powiedział i napisał mocy nigdy za mało :D mnie na przykład już zaczyna brakować ale cóż 550 bardzo mi się podoba :D a źrebaczków pod maską już całkiem ładnie :D :Ddo tego jakiś kompresorek od ess i można się cieszyć mocą :D :D

Mój znajomy jest przedstawicielem i opowiedział mi ostatnio co przytrafiło sie jego koledze z firmy.

Apropo przedstawicieli w słuzbowych autach uwazam ze dosc duzy procent tej grupy kierowcow jezdzi

naprawde niebezpiecznie,chamsko,migaja swiatłami na lewym pasie bez oceny sytułacji.DEBILE

Czym to jest spowodowane darmowym paliwem i serwisem,brakiem czasu?

BEZ URAZY dla przedstawicieli którzy jezdzą normalnie i dobrze.

No i własnie kumpel mojego znajomego zalicza sie do grupy tych debili.

Jechał raz z zona trasa nr 1 lewym pasem migał trąbił wszyscy musieli zjezdzac,az uczepił sie za audi a3,

migał machał cos łapami.Audi go pusciło.

Co sie okazało??????????

Audi go dogoniło chamsko zajechało droge ,staneli na poboczu,z audi wyszło dwoch cwanych kolesi

popukali mu lekko lufą pistoletu w szybe i zapytali gdzie sie tak śpieszy.I odjechali.

Owy kumpel podobno jeszcze postał na poboczu z 10 min az doszedł do siebie.

Wiecie ze podobno juz tak nie mryga i jezdzi spokojniej.

to mi się bardzo spodobało :D muszę też pójść z duchem czasu wziąć służbowego glocka, bo z KBKAK tak głupio wysiadać nie zmieści się pod marynarką :D w końcu mamy 21 wiek a nie techniki z kluczem jak w 20 wieku :D hehehe dobre dobre :D

kolego ralfi84 jestem pod wrażeniem, byłem w 2 stycznia tego roku w Wiedniu i nie zauważyłem takiego zachowania, ale może dlatego że wszyscy siedzieli w domu a nam się zwiedzać zachciało :D nie wiem czym jest to podyktowane, może faktycznie trąbią na polaczka w niezłej furze bo zazdroszczą heh cóż to taki polski odruch :D :D a z tą tablicą to mnie rozbroiłeś, ale cóż, kłopotów ci tylko ktoś narobił poza tym pewnie spłynie to po tobie jak po kaczce :D :D

pozdrawiam i życzę spokoju i mniej chamstwa na drodze :D :D

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

Oj nie masz racji. Nie jestem pewny jak jest w innych krajach np. Beneluksu czy skandynawskich ale w Niemczech prawą stroną na autostradzie wyprzedzać nie wolno. Co do przepisu jazdy po lewej stronie, to też nie jest tak do końca. Nie wiem jak dokładnie brzmi ten przepis i nie chce mi się szukać, ale jest zapis, że w Polsce ruch jest prawostronny i należy się tej strony trzymać gdy jest taka możliwość. Przypuszczam, że tym bardziej w DE tak jest i innych krajach.

co do przepisu to jest to nakaz jazdy przy prawej krawędzi jezdni, a więc z tego wywodzi się twierdzenie, iż jeśli masz tylko możliwość i nie wyprzedzasz winno jechać się prawym pasem. Za nie stosowanie się do tego przepisu można dostać mandat - czego "świadkiem" byłem w Uwaga Pirat.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Parkingi to jest temat rzeka - może jeszcze Wasze E60 mieści się ładnie na miejscu parkingowym przewidzianym dla fiatów 126p (szerokość 2.4m), ale dajmy na to taki staroć jak E65 już ma z tym problem i nie dość że przód/tył wystaje, to wjeżdżając idalnie na miejsce parkingowe albo zablokuje sobie wyjście, albo zrobie to pasażerowi stając idealnie na środku (jeśli obok stoi również auto o pokaźnych gabarytach). Reasumując, jeśli tylko moge, to ZAWSZE staram się zająć 1.5 lub 2 pasy parkingowe i mieć spokój. Może się to ludziom nie podoba, może mają mi to za złe - ale niestety realia do takiego zachowania zmuszają i nie widze w tym nic złego. Robie co nakazuje rozsądek. Dodam jeszcze że u nas na prowincji nie ma problemów z parkowaniem jak w Wawie, miejsc parkingowych pod większościa marketów jest pod dostatkiem. Postawienie auta w weekend przy zapchanym parkingu na 2 miejscach już rozsądne nie jest :D

Drogi dwupasmowe u nas to też kwestia często dyskusyjna. Większość lokalnych, szczególnie na śląsku znam na pamięć i wiem, że często jazda prawym pasem z prędkością większą niż 80km/h może skończyć się wybiciem w powietrze tudzież dziwnym zachowaniem auta w kilkunastocentrymetrowych koleinach. Dlatego nie mam za złe ludziom że jeżdżą lewym pasem, często sytuacja ich do tego zmusza i również często sam tak robie. Zajeżdzanie drogi przez busy czy tiroloty na A4 to zupełnie inna sprawa i tu też można pisać epopeje. Niemniej nie mrugam, bo uważam to za niekulturalne zachowanie, a jak jakiś idiota jedzie za mną lewym pasem, przed nami kolumna 5-10 aut i pogania mnie światłami, nie zwracam na to uwagi. Niech mu piana leci z ust, ja sobie jade i mam go głęboko :)