Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem bmw 745 e 65.Pisze poniwaz nie jestem pewien co do tego czy podczas jazdy jest mozliwosc zmiany trybu pracy skrzyni np w tryb sportowy.Logicznie patrzac to ta obcja o tego jest ale wole sie spytac aby nie bylo zadnych niespodzianek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na kierownicy każda E65 ma zmiane trybu pracy skrzyni. Są 3 tryby: D (zwykły), S (sportowy) i M (manualny, można zmieniac biegi manetkami).

Swoją drogą to nie zmienia tylko i wyłącznie pracy skrzyni, tylko wielu innych elementów (silnik trzyma obroty wyżej, żeby w każdym momencie max moment był "pod nogą", pedał gazu reaguje na delikatnie naciśnięcie, itp).

Jak masz jeszcze Dynamic Drive i EDC, to zmieniając tryb skrzyni na S i zawieszenie na Sport zmienia się tez charakterystyka pracy np. układu wspomagania (jest mniejsze, kierownica ciężej chodzi). To jest bardzo fajna sprawa - masz jedno auto, ktore może być potulne i spokojne jak baranek, a po zmianie kilku opcji masz wilka w owczej skórze :)

Opublikowano

CZyli reasumujac jest mozliwosc podczas jazdy zmienic tryb drive w tryb sport??

Napewno w zwiazku z eksploatacja bede mial jeszcze kilka pytan:)Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Tez mnie interesuje temat, to ze jest mozliwe to oczywiste ale mam pytanie czy jak w czasie jazdy zmienimy tryb pracy skrzyni na sportowy to jak wrócic na D tez w czasie jazdy bo wydaje mi sie ze kolejne nacisnięcie przycisku zmieni terb na ręczną zmiane biegu i czy jadąc na sporcie na piątym biegu włanczając ręczną zmiane tez wskoczy na biek piąty bo inaczej to chyba był by klopocik

pozdrawiam