Skocz do zawartości

Kolejny temat z serii "Jaki olej do M54B30" ? proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
u mnie podobnie, tylko filtry manna (oleju 25zł, paliwa 180zł), kabinowy filtron 78zł, powietrza simota sportowy 89zł, a olej tez jakoś ok 270-290zł dokładnie nie pamiętam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
dziś zalana oliwa i filtry wymienione - mój filtr paliwowy też od odnowości siedzial w moim BMW cale 8 latek:)
Opublikowano
nie wiem czy sobie wmawiam ale po wymianie silnik jakby ciszej pracował na wolnych obratach- jeszcze ta odma ogladalem filmik z jej wmiana- przekichana sprawa bez zdejmowania kolektora gorzej jej wcisnac nie moglu
Opublikowano

da sie bez zdejmowania kolektora, mój mechanik ja wymienił w ten sposób ale fakt, sprawa przekichana

u mnie to samo po wymianie samochód chodzi ciszej na wolnych, w ogóle ładniej pracuje

daj znać jak zużycie oleju i jak sam olej zdaje egzamin

ja jestem zadowolony

Opublikowano
ale u nas w Polsce jest przekonanie do mobila i castrola(reklamy robią swoje) - wyciągnąlem olej i dalem mechanikowi a on patrzy na mnie i mówi nie można bylo kupić mobila lub castrola. NA odmę nie miał czasu bo wcześniej mial umówionych troche aut ale sądze że sobie poradzi bo koledze z innego forum robił głowice w 330i. Chciałbym przy okazji zdjąć kolektor i go przeczyścić bo http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EV51&mospid=47644&btnr=11_2879&hg=11&fg=40 bo na łopatce części nr 7 był lekki nagar olejowy(kiedyś sam tą cześć wyjąłem). Właśnie napewno Ci wyjmowali tą część żeby dostać się do odmy, mialeś na niej trochę nagaru?? To dobrze że też słyszysz inna prace silnika bo myslalem ze to moja wyobraźnia - że tak silnik jakby bardzięj miękko pracował tak to określe.
Opublikowano

jak ja pokazałem olej mechanikowi to od razu to samo co u Ciebie - a czemu nie castrol, castrol ma LL-01 i jest najlepszy, no najlepiej jak bym jeszcze u niego kupił tego castrola hehe

ja kiedyś wyciągałem tą cześć i nie była jakaś brudna z oleju ale było czuć w dotyku, z tego co wiem w benzyniaku nie ma co czyścić kolektora

poza tym podobno jak troszkę oleju tam jest to nie jest źle i tak być powinno

Opublikowano
jak ja pokazałem olej mechanikowi to od razu to samo co u Ciebie - a czemu nie castrol, castrol ma LL-01 i jest najlepszy, no najlepiej jak bym jeszcze u niego kupił tego castrola hehe

:D :D :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
olej narazie dobrze sie sprawuje po 1650 km przejechanych na miarce nie ubyło auto na wolnych obrotach ciszej chodzi niż wcześniej
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
2500km przejechanych poziom bez zmian- nie ubywa:) byle tak dalej
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
valvoline vr1 5W50- 3000km od wymiany - ubytku narazie brak
  • Członkowie klubu
Opublikowano
valvoline vr1 5W50- 3000km od wymiany - ubytku narazie brak

jaki styl jazdy przez te 3kkm?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
raz tor na spotkaniu klubowym, kilka wieczorów pod czerwone na światłach , ale głownie do 4000 tys/min chyba że trzeba wyprzedzać to ciągnę pod 6000 tys/min
  • Członkowie klubu
Opublikowano
więcej dłuższe czy krótkie odcinki?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
raczej jak już wsiadam w samochód to nim 5km- ale większość tego przebiegu to trasa do pracy 30km- na castrolu był ten sam styl jazdy i trasy i więcej go wciągało na 12 tys km 3,5 prawie litra dolalem
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
sukces 5000km przejechane bez dolewki (valvoline VR1 5w50 przypominam) stan jak badałem jest 3/4 czyli może minimalnie upił albo dokładnie nie ściekło ale to wielki sukces w porównaniu do castrolu
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie i jak u Was się spisuje ten Valvoline VR1 ??

Zbliża mi się znów termin wymiany i zastanawiam się nad zmianą z Mobila na Valvoline (kiedyś miałem Max Life 10w40 ale w e36 2,0i-było ok).

Za dużo jest podróbek Mobila i mam nadzieję że jest mniejsze prawdopodobieństwo że trafię na podróbkę Valvolina.

Czy Valvoline jest lepszy od Mobila? U mnie po 10tys przejechanych ubyło ok 0,5 oleju na Mobilu. Jest szansa że Valvoline to zlikwiduje?

Poza tym na co zwracać uwagę kupują olej- oczywiście nie mówię o kupowaniu z ASO albo z garażu od pana Miecia.

Pozdrawiam

Najlepszego w Nowym Roku

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

Nikt się nie wypowie?

Lepiej zmienić Mobila na Valvolina czy zostawić ten sam?

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać